foto: Zane Bitere/LETA
Nauda dižpasākumiem un olimpiešiem - kā tiek finansēts sports
Pekinas olimpisko spēļu bronzas medaļu ieguvušās kamaniņu braucēju stafetes komandas un citu olimpiešu svinīgā sagaidīšana lidostā "Rīga".
Bizness un ekonomika
2024. gada 16. aprīlis, 14:33

Nauda dižpasākumiem un olimpiešiem - kā tiek finansēts sports

Sandris Metuzāls

Jauns.lv

Daļu finansējuma Latvijas sports saņem caur dažādu sporta veidu federācijām, taču tas nav vienīgais ceļš. Vēl līdzekļi plūst caur Latvijas Olimpisko vienību, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī tiem iedalīta konkrētiem pasākumiem.

Kopumā Latvijas sportam šogad piešķirts 51 miljons eiro, kas ir par 5,5 miljoniem vairāk nekā pērn, taču tagad ir veiktas izmaiņas šī finansējuma sadales kārtībā. Daļu līdzekļu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piešķirta konkrētu sporta veidu federācijām, daļa plūst caur Latvijas Olimpisko vienību (LOV) - tie ir vairāk nekā septiņi miljoni eiro, bet daļa caur Latvijas Olimpisko komiteju, kurai atvēlēti 1,37 miljoni. Papildus 1,6 miljoni atvēlēti arī komandu sporta veidu izlasēm. 416 000 eiro tikuši arī tautas sporta kategorijas pasākumiem, kas ir par 166 000 eiro vairāk nekā bija līdz šim.

Pasākumu finansēšana

Sporta finansēšanas sistēma ir diezgan sarežģīts mehānisms, jo nauda līdz sportistiem vai organizācijām nonāk pa dažādiem ceļiem, ne tikai caur federācijām. Būtiski sporta pasākumi tiem finansēti atsevišķi, un arī šajā jomā tiek ieviestas pārmaiņas.

"Lielo sporta pasākumu finansēšanā patlaban esam tādā kā pārejas posmā. Ir ieviests dižpasākuma jēdziens, un šādus pasākumus finansē Ekonomikas ministrija. Patlaban šādu finansējumu ir saņēmuši divi dižpasākumi - Latvijā notiekošais WRC rallija čempionāta posms un Eiropas čempionāta finālturnīrs basketbolā," skaidro Zīvarts. Šajos gadījumos finansējumu piešķir Ekonomikas ministrija, taču nauda tāpat tiek novirzīta caur IZM.

Vēl sporta pasākumu finansēšanai naudu iespējams saņemt no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem - šāda kārtība jau agrāk ir laiku pa laikam izmantota. Arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai ir programma pasākumu atbalstam ar finansējumu līdz 200 000 eiro. Plus vēl līdzekļus var piesaistīt no pašvaldībām un, protams, sponsoriem.

Sociālās garantijas sportistiem

Vēl viens jaunums sporta finansēšanā ir tas, ka valsts budžeta līdzekļu piešķiršana pa tiešo organizācijai, kas to izlieto, ļauj Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem slēgt darba līgumus un tātad saņemt sociālās garantijas - līdz šim tādas iespējas nebija. Sportistu sociālās garantijas ir nopietna problēma, jo pēc sportiskās karjeras beigām parasti viņiem ir visai iluzoras cerības uz pensiju, ja vien paši savlaicīgi nav veikuši iemaksas pensiju fondā. Jaunā kārtība ļauj LOV sportistiem nodrošināt zināmas sociālās garantijas.