foto: Zane Bitere/LETA
Būs vairāk vasarāju; kā veicas ar labības sēju dažādos reģionos?
Traktors apar laukus.
Bizness un ekonomika
2024. gada 15. aprīlis, 15:31

Būs vairāk vasarāju; kā veicas ar labības sēju dažādos reģionos?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šogad ziemāju sējumiem nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ būs lielāks vasaras sējumu īpatsvars nekā iepriekšējā gadā, lēš biedrībā "Zemnieku saeima".

“Šogad situācija Latvijā ar pavasara sējas darbiem ir raiba kā dzeņa vēders, jo tā būtiski atšķiras katrā reģionā. Piemēram, Zemgalē šobrīd šobrīd iesēti aptuveni 90% vasarāju, Kurzemē aptuveni 70%, savukārt  Vidzemē un Latgalē ir vietas, kur sēja nav uzsākta vispār pārāk lielā mitruma dēļ,” norāda “Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Biedrībā neslēpj, ka bargais sals nav pasargājis ziemāju un rapšu sējumus. Īpaši skarba situācija ir Vidzemē. Tas mainīs darbu intensitāti uz lauka, jo pavasara darbi būs spraigāki. Daudz vairāk darba būs jāiegulda pavasara sējā. 

"Visticamāk sējumu struktūra būs savādāka, jo vasarāju sējumu īpatsvars būs lielāks kā pērn. Šobrīd gan ir tikai aprīļa vidus, tāpēc, ņemot vērā Latvijas klimatiskos apstākļus, ir pārāk agri vērtēt situāciju.  Jāatzīst, ka šogad labvēlīgs aspekts ir optimālais nokrišņu daudzums, kā arī nav krasu gaisa temperatūras svārstību, salīdzinot ar pērno gadu, kad jau šajā laikā izjutām nokrišņu deficītu. Tas vieš zināmu optimismu,” saka Lazdiņš.

Zemnieku saimniecības “Bračas” agronome Elīza Ilze Malceniece informē, ka šobrīd uz lauka jau sasēti vai tiek sēti burkāni, pupas un zirņi. Savukārt siltumnīcās dēstu kastēs aug kāposti, puravi un citi kultūraugi. 

Arī Malceniece atzīst, ka šobrīd laika apstākļi optimāli, taču pavasaris vēl ir tikai sācies, līdz ar to jebkādus secinājumus izdarīt ir pāragri.