foto: Ieva Leiniša/LETA
"Ne katrs Latvijas iedzīvotājs mūs interesē!" Kādām darbībām ar bankomātiem VID pievērsīs uzmanību
Bizness un ekonomika
2024. gada 6. marts, 10:34

"Ne katrs Latvijas iedzīvotājs mūs interesē!" Kādām darbībām ar bankomātiem VID pievērsīs uzmanību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jau ziņojām, ka bankām būs pienākums informēt Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par to, cik skaidras naudas klienti ir izņēmuši vai iemaksājuši savos kontos, izmantojot bankomātus. Tādejādi valstī cer mazināt ēnu ekonomiku. Valsts ieņēmumu dienestā gan atzīst, ka interese netiks izrādīta par pilnīgi katra Latvijas iedzīvotāja iemaksām, bet tikai par neloģiskiem gadījumiem, LTV raidījumā Rīta panorāma pastāstīja jaunā VID vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

Pieminot ekonomista Arņa Saukas pētījumu par ēnu ekonomikas apmēru Latvijā un Baltijas valstīs, Šmite-Roķe uzsvēra, ka mūsu valstī ir “ļoti zema nodokļu morāle”.

Lielāko daļu ēnu ekonomikas veido apzināta krāpniecība, maksājot aplokšņu algas, tāpēc viens no ēnu ekonomikas mazināšanas uzdevumiem ir panākt, lai "mazā biznesa pārstāvji justu, ka lētāk un vieglāk ir maksāt nodokļus, nekā mēģināt no tiem izvairīties," atzīmēja Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja. 

"Viens no piemēriem, ir par skaidras naudas iemaksu bankomātos, par ko sabiedrība satraucas. Mūs neinteresē ikviens Latvijas iedzīvotājs, mūs interesē skaļās, neloģiskās nobīdes, ja iedzīvotājam nav vispār nekādu ienākumu, bet viņš veic iemaksu bankomātā. Tad mums tiešām varētu rasties loģisks jautājums, kas tā par naudu, ko tu iemaksā bankomātā," sacīja VID vadītāja.

Jau ziņots, ka pērn no bankomātiem skaidrā naudā izņemti 4,6 miljardi eiro, bet bankomātos iemaksāts 2,1 miljards eiro. Patlaban bezskaidras naudas un skaidras naudas norēķinu attiecība Latvijā ir 70 pret 30 par labu bezskaidras naudas norēķiniem, vēsta Rus.lsm.lv.