foto: Publicitātes
Energoefektivitāte - ne tikai enerģijas, bet arī izmaksu ietaupījums
Bizness un ekonomika
2021. gada 17. decembris, 06:05

Energoefektivitāte - ne tikai enerģijas, bet arī izmaksu ietaupījums

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Mūsdienu risinājumi ļauj videi draudzīgā veidā taupīt enerģiju vienlaikus samazinot arī iedzīvotāju ikmēneša tēriņus par komunālajiem pakalpojumiem.

Aiz sarežģītām definīcijām slēpjas energoefektivitātes jēdziena būtība – samazināt enerģijas patēriņu, kas nepieciešams preču un pakalpojumu ražošanā. Ēku apsaimniekošanā tas nozīmē – ieviest risinājumus, kas ļauj videi draudzīgā veidā taupīt enerģiju vienlaikus samazinot arī iedzīvotāju ikmēneša tēriņus par komunālajiem pakalpojumiem. Piemēram, pēc ēkas nosiltināšanas ir nepieciešams daudz mazāks enerģijas daudzums, kas nepieciešams komfortabla siltuma līmeņa nodrošināšanai. Tādējādi tas, pirmkārt, ir ietaupījums iedzīvotāju maciņā, jo samazinās izdevumi par apkuri, bet, otrkārt, energoefektīvi risinājumi ir vidi saudzējoši un palīdz veicināt atjaunojamos energoresursus.

Energoefektivitātes audits un mērījumi

“Energoefektivitātes termins attiecas ne tikai uz ēku apsildi, tas attiecināms praktiski uz jebkuru tehnoloģiju ēku uzturēšanā – apgaismojums, kondicionēšana, ūdens padeve, ventilācija, elektroierīču izmantojums utml. Visvairāk enerģijas tiek patērēts tieši apkures, karstā ūdens, elektrības un ventilācijas nodrošināšanai. Energoefektivitāti mēra un energoauditus veic kvalificēti speciālisti, taču arī paši ēkas iedzīvotāji var vizuāli redzēt signālus, kas norāda, ka kaut kas nav kārtībā, piemēram, ar siltuma padevi – rasojoši logi ziemā, lāstekas, paaugstināts mitruma līmenis, pelējuma veidošanās ap logiem un durvīm – visas šīs vizuāli redzamās pazīmes liecina, ka ēkā ir ievērojami siltuma zudumi, kas nepārtraukti lieki patērē enerģiju“ stāsta “Latvijas Namsaimnieks” direktore Olita Gedroica.

Energoefektivitātes aprēķina metodi reglamentē LR Ekonomikas ministrija un Ministru kabineta noteikumi. Šīs institūcijas arī nosaka standartus, kurus jāpiemēro ēku energoefektivitātes jomā. Energoefektivitātes mērījumus parasti veic audita veidā – gan pašvaldības uzņēmumi, gan privāti ēku apsaimniekošanas uzņēmumi, kuri ir sertificēti šādu auditu veikt.

Energoefektivitātes auditā tiek aprēķināts enerģijas patēriņš ēkas apkures, dzesēšanas, ventilācijas, karstā ūdens sagatavošanas un apgaismojuma nodrošināšanai. Novērtējot ēkas energoefektivitāti, sertificēts eksperts ne tikai nosaka ēkas enerģijas patēriņu, bet arī dod ieteikumus ēkas energoefektivitātes uzlabošanai. Iegādājoties īpašumu, pircējs var pieprasīt ēkas energosertifikātu, kuru pēc energoaudita veikšanas izsniedz uz 10 gadiem. Atbilstoši LR likumdošanai ēku energosertifikācija jāveic reizi desmit gados. Ēku energosertifikācija ir instruments, kas potenciālajam ēkas pircējam vai īrniekam dod iespēju uzzināt kāds ir piedāvātās ēkas enerģijas patēriņš ekspluatācijas laikā. Tāpat ēkas energoefektivitātes novērtējums var būt noderīgs pašiem ēku īpašniekiem vai pārvaldītājiem, piemēram, piesakoties ES fondu līdzekļu apguves programmām.

Termogrāfija

Energoefektivitātes audita ietvaros parasti tiek veikta termogrāfija. Šis pakalpojums ļauj precīzi noteikt siltuma zuduma avotos ēkās. Termogrāfija ir infrasarkanā starojuma attēlošana un mērīšana, izmantojot speciālu aparatūru – termogrāfu. Infrasarkanās kameras uzņem krāsu fotoattēlus, kuros vizuāli uzskatāmi redzamas vietas, no kurām ēkā noplūst siltums. Termogrāfija uzrādīs lielākos siltuma noplūdes avotus mājas konstruktīvajos elementos – piemēram, no logiem, durvīm, cokola stāva, plaisām sienā vai no jumta. Lieli siltuma zudumi ir ari nenosiltinātās siltumnēseja caurulēs - guļvados un stāvvados.

foto: Publicitātes

Balstoties uz termogrāfijas mērījumu iespējams veikt nepieciešamos uzlabojumus, lai siltuma noplūde tiktu apturēta. Lielāko siltuma ekonomiju parasti dod ēkas ārsienu siltināšana, bet arī citi uzlabojumi ir efektīvi, ja veikti atbilstoši termogrāfijā redzamajiem rezultātiem – piemēram, logu nomaiņa uz divkameru pakešu logiem, cauruļu siltumizolācija, durvju nomaiņa, jauna apkures automātikas uzstādīšana, kas ļauj iedzīvotājiem pašiem regulēt temperatūru dzīvokļos un dod iespēju ekonomēt siltumresursus naktīs vai brīvdienās.

Energoefektivitāte daudzdzīvokļu mājās

Daudzdzīvokļu mājās iedzīvotājiem ir jāsaimnieko gudri un apdomīgi, lai savlaicīgi veiktu ieguldījumus savas ēkas atbilstošā uzturēšanā un vienotos par energoefektīvu risinājumu integrēšanu ēkā. Parasti šādus jautājums dzīvokļu kopienas uztic risināt pieredzējušiem ēku apsaimniekotājiem, kas vispirms veiks kvalitatīvu energoauditu un noteiks visas problēmzonas, kurās konkrētajā ēkā konstatēti siltuma zudumi un citas nepilnības. Tālāk iedzīvotāji kopsapulcē varēs iepazīties ar energoaudita rezultātiem un ieteikumiem energoefektivitātes paaugstināšanai. Savukārt, attiecībā uz ēkas kopējo eneregoefektivitāti – auditā tiks noteikts, kas konkrētajā mājā būtu uzlabojams un prioritārā secībā jārenovē, lai celtu ēkas vērtību un nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju dzīvot komfortabli un videi draudzīgi. Ņemot vērā novecojušo dzīvojamo fondu Latvijā kopumā, visbiežāk daudzdzīvokļu ēkās ir nepieciešams veikt ēkas siltināšanu.

Būtisks ietaupījums

Ja iedzīvotāji izvēlas veikt renovācijas un siltināšanas darbus visā ēkā, ir iespējams sasniegt gada siltumenerģijas ietaupījumu pat ap 40%-60%, bet pie nosacījuma, ka tiek veikti kompleksi energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, nevis, piemēram, tikai logu siltināšana. Protams, katras mājas situācija ir ļoti individuāla, jo energoefektivitāte ir atkarīga no mājas kopējā tehniskā stāvokļa.

Namu pārvaldnieka atbalsts

SIA Latvijas Namsaimnieks saviem klientiem piedāvā veikt gan termogrāfisko ēkas apsekošanu, gan energoauditu. Balstoties uz šiem rezultātiem un vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem, kā arī piesaistot dažāda veida līdzfinansējumu, tiek sastādīts plāns mājas energoefektivitātes uzlabošanai. Šādā veidā uzņēmums jau ir realizējis vairāk nekā 40 projektus visā Latvijā.

Līdzfinansējuma vai atbalsta programmu ietvaros tiek kārtota visa nepieciešamā dokumentācija un saskaņošana, rīkoti iepirkuma konkursi, organizētas sapulces ar dzīvokļu īpašniekiem un projekts tiek novadīts pilnā apjomā, kas būtiski atvieglo īpašnieku dalību projekta ietvaros. Ar vairākiem veiksmīgi realizētiem projektiem un uzņēmuma sniegto atbalstu rosinām mājas iedzīvotājus ieviest energoefektīvus risinājumus – ne tikai resursu taupīšanas ieguvuma nolūkos, bet arī, lai paaugstinātu sava īpašuma vērtību un tā ilgtspēju.

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks