foto: Mārtiņš Ziders
LTRK viceprezidentes Caunes uzņēmums - regulārs nodokļu parādnieks
Lienīte Caune ar savu vīru Kristu Dinteru ir AS “CBB konsultāciju birojs” līdzīpašnieki un kontrolpaketes turētāji.
Bizness un ekonomika
2018. gada 15. marts, 15:52

LTRK viceprezidentes Caunes uzņēmums - regulārs nodokļu parādnieks

Jauns.lv

Jauns.lv jau rakstīja, ka daļai no Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes locekļu vadītāju uzņēmumiem ir nodokļu parādi pret valsti, iespējams, pakļaujot organizāciju reputācijas riskam. Viens no šiem padomes locekļiem, arī LTRK viceprezidente, Lienīte Caune aktīvi medijos parādās kā LTRK runassieva, caur savu personību un reputāciju, prezentējot organizāciju un tās biedrus.

Caune šobrīd aktīvi ir iesaistījusies jaunās LTRK padomes vēlēšanu kampaņā un izvirzījusi savu organizācijas padomes priekšsēdētāja un LTRK prezidenta kandidātu - bijušo Veselības ministru Gunti Belēviču, kurš reputācijas skandāla dēļ bija spiests demisionēt un pamest aktīvās politikas apvāršņus.
Izpētot, vai Caunes vadītā uzņēmuma AS “CBB konsultāciju birojs” nokļūšana nodokļu parādnieku sarakstā, bijusi nejauša un vienreizēja situācija. Izrādās, ka tā tas tomēr nav. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtie dati parāda, ka vismaz pēdējā gada laikā uzņēmums AS “CBB konsultāciju birojs”, kas 2016. gadā uz vienu darbinieka resursu saņēmis 5087 eiro tīro peļņu, bijis regulārs nodokļu parādnieks. Pēdējā gada laikā nav bijusi neviena reize (mēnesis un pat puse mēneša), kad Ilzītes Caunes vadītais uzņēmums nebūtu bijis parādnieku vidū. Ar mainīgām sekmēm, summas, protams, mainās.

Pēc publiski sniegtajām ziņām, Caunes vadītais AS “CBB konsultāciju birojs” nodarbojas ar uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumiem un konsultēšanu nodokļu jautājumos. Loģiski secinot, uzņēmuma vadībai, saskaņā ar uzņēmuma pamatdarbību, būtu jāpārzina visa jomas likumdošana, jo Caune ne vien vada savu uzņēmumu, bet konsultē arī citus. Tāpat teorētiski būtu jāizprot, ka, savlaicīgi nenomaksājot nodokļus, uzņēmums iekļūst nodokļu parādnieku sarakstā. Nodokļu jautājumu konsultāciju uzņēmuma vadībai būtu jāzina arī VID darbības vadlīnijas par darījumu partneru izvērtēšanu, kas nosaka, ka “nodokļu maksātājam ir jāizvērtē darījuma partnera maksājumu veikšanas disciplīna. VID apkopo informāciju par nodokļu maksātāju VID administrēto nodokļu (nodevu) parādiem noteiktajos datumos – vismaz divas reizes mēnesī. Piemēram, darījuma partnera maksājuma veikšanas disciplīna ir apšaubāma, ja darījuma partnerim ir Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādi.”  

Jau vēstīts, ka Latvijā jau kādu laiku aktīvi tiek mēģināts samazināt ēnu ekonomiku un paaugstināt labticīgu nodokļu saistību izpildi. Lai to nodrošinātu, valsts kā vienu no instrumentiem piemērojusi nodokļu parādniekam liegumu startēt valsts un pašvaldību iepirkumos. Arī privātajā sektorā ir novērojams, ka šobrīd komersanti mēģina pielietot šo politiku attiecībā uz dažādiem iepirkumiem, lai veicinātu godprātīgu komercpraksi.