Apceļojot Eiropu ar auto, uzmanies no caunām!
Rūpnieciskā attīstība sajaukusi prātu pat nabaga caunām. Agrāk šie zvēriņi, iznākuši no meža, rosījās šķūņos un pamestās mājās, tagad tie savā darbības zonā iekļāvuši arī zem klajas debess atstātus auto.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 5. aprīlis, 05:02

Apceļojot Eiropu ar auto, uzmanies no caunām!

Jauns.lv

Jo vairāk caunu valstī, jo vairāk bojātu automašīnu – saskaitīts, ka Vācijā caunas sabojā aptuveni 160 tūkstošus automobiļu gadā! Tām vislabāk garšo aizdedzes vadi un dzesēšanas sistēmas gumijotās daļas.

Ilgu laiku uzskatīja, ka auto postītājām, kā caunas dēvē daudzviet Šveicē, Austrijā un nu jau arī lielā daļā Vācijas, ļoti patīk gumijoto kabeļu smarža un garša. Tāds viedoklis valdīja līdz brīdim, kad vairākas autoražotāju kompānijas (Audi, Daimler-Benz un BMW), sarēķinot caunu radītos zaudējumus, uzdeva Gīsenes universitātes biologiem izpētīt, kas tad īsti ir pamatā šim zvēriskajam vandālismam. Un biologi secināja, ka rūpnieciskā attīstība sajaukusi prātu pat nabaga caunām. Agrāk šie zvēriņi, iznākuši no meža, rosījās šķūņos, kūtīs un pamestās mājās, tagad tie savā darbības zonā iekļāvuši arī zem klajas debess atstātas automašīnas. Zobus gumijotajos vados tie iecērt no dusmām. Smarža vai smaka, ko izdala vadu izolācija, caunām atgādina sāncenšu izdalīto smaku, ar kuru tie iezīmē savu teritoriju. Un bieži vien šie sāncenši patiešām arī zem mašīnas motora pārsega iezīmē savu teritoriju. Un nākamais zvēriņš, kas ielien teritorijas izpētīšanas vai – vēsākā laikā – sasildīšanās nolūkā, no niknuma sadriskā visas mīkstās substances, kas trāpās pa zobam.

Dzīvnieku psihologi stāsta, ka dzīves telpas sašaurināšanās dēļ caunu tēviņi konkurentus saskata ne tikai savos sugas brāļos, bet arī cilvēkos un agresiju izpauž cilvēka tiešā tuvumā viņam svarīgā vietā – automašīnā. Papildus tam caunas šādā veidā – ar zobiem – izpēta tām jaunu vai kaut kādā ziņā interesantu apkaimi. Līdzīgi kā cilvēki – ja cilvēku kaut kas interesē, viņš mēģina to aptaustīt ar pirkstiem, savukārt caunas – ar zobiem. Statistika liecina, ka caunas vislabprātāk dod priekšroku Renault, Chrysler un Ford markas automašīnām. Vismazāk tām interesējot Porsche. Un vēl – 40% gadījumu caunas sagrauž aizdedzes vadus, 21% gadījumu – zemsprieguma vadus un 14% gadījumu – stūres un citus apdares materiālus.

Pagaidām iedarbīgākais pretlīdzeklis, ko iesaka izmantot pret vadu postītājiem, ir elektrošoka sensors, kas darbojas līdzīgi elektriskajam ganam.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock