foto: Zane Bitere/LETA
Uzņēmēji ārzemnieku varēs īslaicīgi nodarbināt arī citās profesijās
Bizness un ekonomika
2017. gada 25. aprīlis, 13:20

Uzņēmēji ārzemnieku varēs īslaicīgi nodarbināt arī citās profesijās

LETA

Valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz iespēju uzņēmējiem ārzemnieku īslaicīgi nodarbināt citā profesijā nekā tā, kuras veikšanai saņemtas tiesības uz nodarbinātību.

Grozījumi paredz, ka jaunas tiesības uz nodarbinātību nav nepieciešams saņemt, ja ārzemnieks līdz diviem mēnešiem kalendārā gada laikā tiek nodarbināts pie viena darba devēja citā specialitātē nekā tā, kuras veikšanai viņam piešķirtas tiesības uz nodarbinātību, un šāda nodarbinātība saistīta ar prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanu. Šāds risinājums piedāvāts saskaņā ar darba devēju pausto viedokli par to, ka uzņēmuma ietvaros nereti ir nepieciešams īslaicīgi darbiniekam uzticēt veikt citus pienākumus.

Šāds tiesiskais regulējums labvēlīgi ietekmēs tautsaimniecību un mazinās administratīvo slogu, turklāt šādu regulējumu uzņēmuma darbs tiks organizēts elastīgāk, norāda Iekšlietu ministrijā.

Tāpat grozījumi paredz, ja ārzemnieku plānots nodarbināt specialitātē, ko Ministru kabinets ir iekļāvis profesiju sarakstā, kurās prognozē būtisku darbaspēka trūkumu, pēc darba vietas pieteikšanas filiālē tai jābūt brīvai ne mazāk kā desmit darbdienas.

Vienlaikus grozījumi nosaka, ka uzņēmumu iekšienē pārceltu darbinieku nodarbināšanai nav nepieciešams pieteikt brīvu darba vietu Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē.