Getliņu konkurss radīts Šķēles kompanjonam no Vienotības
Bizness un ekonomika
2011. gada 8. jūnijs, 11:22

Getliņu konkurss radīts Šķēles kompanjonam no Vienotības

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Getliņi Eko" izsludinātais konkurss par sadzīves atkritumu sagatavošanu noglabāšanai rada aizdomas, ka tajā ir iespējama tikai viena pretendenta uzvara.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

""Saskaņas centra" kontrolētās Rīgas pašvaldības uzņēmums "Getliņi Eko" ir sagatavojis 11 līdz 15 miljonus latu vērtu "dāvanu" ne tikai šai politiskajai apvienībai pēdējā laikā draudzīgajam oligarham Andrim Šķēlem, bet arī ar apvienību "Vienotība" cieši saistītiem cilvēkiem," par konkursu vēsta portāls "pietiek.com".

Konkursa nolikums paredz, ka piedalīties tajā var tikai uzņēmumi, kuri iepriekšējos trīs gados ir savākuši vismaz 100 tonnas bīstamo atkritumu gadā un izdarījuši vismaz 1000 ierakstu Latvijas Bīstamo atkritumu pārvietošanas uzskaites sistēmā (BAPUS). Šie nosacījumi, speciālistu vērtējumā, izslēdz gan visas ārvalstu kompānijas, jo tās Latvijas sistēmā nekādus ierakstus neveicot, gan gandrīz visas citas kompānijas, izņemot AS "BAO", kas piederot "Jaunā laika" biedram, Atkritumu pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājam Jānim Vilgertam.

"BAO" kā kompanjons neoficiāli jau esot noteikta Šķēļu ģimenei daļēji piederošā, Getliņos jau saimniekojošā SIA "Ekodoktrīna", kurai saskaņā ar konkursa nolikumu esot vesela virkne unikālu priekšrocību. Zemes gabals, uz kura paredzēts būvēt šķirošanas rūpnīcu, kas sagatavos atkritumus noglabāšanai, jau tagad ir iznomāts "Ekodoktrīnai". Turklāt piedāvājumā jānorāda, kādas summas paredzētas elektrības pieslēgumam un citai infrastruktūrai, bet to mēneša laikā reāli spējot aprēķināt tikai "Ekodoktrīna", jo pārējiem iespējamiem kandidātiem vēl jāpieprasa informācija no Stopiņu novada pašvaldības.

Vienīgais, kas traucējot "BAO" un "Ekodoktrīnai", esot konkursa nosacījums, kas tajā ļauj kvalificēties tikai uzņēmumiem, kuri jau ir uzbūvējuši vismaz piecas līdzīgas rūpnīcas. Latvijā šādu uzņēmumu nav, tāpēc "nozarē valda pārliecība, ka abas faktiski jau pirms konkursa uzvarējušās kompānijas piesaistīs tāpat pašlaik skaidri zināmu ārvalstu uzņēmumu", raksta portāls.

"Mēs ļoti vēlētos piedalīties šajā konkursā, bet mēs nekvalificējamies," stāstījis uzņēmuma "Eko Baltija" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs, "prasība par pieredzi un apjomiem bīstamo atkritumu savākšanā ir neloģiska, jo sadzīves atkritumos bīstamie atkritumi ir mazāk par procentu. Bet mēs nekvalificējamies šim konkursam, jo tonnāžu mēs vedam, bet tik daudz ierakstus neizdarām šajā sistēmā, jo mēs vedam ar furgoniem, tur ir riepas, sadzīves elektronika. Mazo kravu mums nav. Bet ar automātisko līniju var izšķirot ārā tikai baterijas, pārējo nav iespējams, bet tur ir arī dzīvsudrabs, riepas utt..."

No konkursa izslēgta arī atkritumu kompānija "L&T". "Šis konkursa nolikums ir izstrādāts tā, ka tur var piedalīties tikai konsorcijā ar "BAO". Mēs meklējam partneri, bet mums pagaidām nav izdevies atrast. Faktiski runa nav par vienošanos ar "BAO". Būtu labi, ja pretendentu loks šādam iepirkumam būtu maksimāli plašs. Mūsu kompānija Zviedrijā apsaimnieko tūkstošiem tonnu bīstamo atkritumu, bet pēc šī konkursa prasībām mēs nevaram šo pieredzi likt lietā, lai gan tas ir pretrunā ar Eiropas normām. Tā ir neadekvāta prasība. Domāju, ka "Veolia", kas vispār ir pasaules mēroga kompānija, arī nevar izpildīt šīs prasības," sacījis uzņēmuma direktors Reinis Ceplis.

"Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns apgalvoja, ka konkursā varot piedalīties jebkurš Eiropas uzņēmums un nepilnību nosacījumos neesot. "Šis ir starptautisks konkurss. Ir desmitiem tādu firmu," sacījis uzņēmuma vadītājs, noliedzot, ka projektam būtu iecerēts izmantot tieši "Ekodoktrīnas" zemi.

Taujāts, vai "Getliņi Eko" gatavojas jauno rūpnīcu atpirkt, Stirāns teicis, ka uzņēmuma stratēģija neparedz pašiem nodarboties ar šo lietu. "Mums ir vajadzīgs, lai pagarinātu gan savu mūžu, gan efektivitāti, sašķirot jomās, kur mēs iegūstam attiecīgi gāzi un elektrību. Atpirkt es neko netaisos. Tas nav vajadzīgs. Mums ir ekonomiski izdevīgi, lai kāds mūsu vietā to izdara un mēs saņemam to, kas mums ir vajadzīgs."

Savukārt, vaicāts, vai līdz ar jauno atkritumu šķirošanas līniju iedzīvotājiem sadārdzināsies maksa par atkritumu izvešanu, Stirāns to noliedzis: "Iedzīvotāji šo pasākumu nejutīs. Ja arī tarifs celsies, tad nevis tāpēc, ka pirksim šo pakalpojumu, bet tādēļ, ka ir reāli apstākļi - degvielas cenas utt. Bet no 2007.gada Getliņu tarifs nav mainījies. Mums ir divas reizes zemāks tarifs nekā vidēji valstī. Šī likuma prasību pildīšana mūsu tarifu neietekmēs. Tā ir mūsu stratēģija."

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Diāna Lozko/LETA