foto: AFP/Scanpix
Krievijas aviāciju glābj nabadzīgā Gabona
Pērn Krievijas “Airbus” bija spiests veikt ārkārtas nosēšanos klajā laukā Novosibirskas apgabalā.
Pasaulē
2024. gada 15. aprīlis, 05:02

Krievijas aviāciju glābj nabadzīgā Gabona

Māris Puķītis

Jauns.lv

Krievija pērn importējusi aviācijas rezerves daļas gandrīz divu miljardu ASV dolāru vērtībā, no kā ap pusotra miljarda apjomā – tai palīdzējusi neliela centrālās Āfrikas valsts Gabona. Darījumu apjoms pārsniedz pusi šīs Āfrikas valsts gada budžeta.

Viena vienīga firma spējusi gādāt par teju visu Krievijas aviāciju, ja ticēt muitas datiem, ar kuriem iepazinies interneta izdevums “The Moscow Times”. Visdrīzāk gan šāda firma, nosaukta par “Ter Assala Parts”, reāli nepastāv, Gabonas juridisko personu reģistrā par to nav nekādu ziņu, muitas dokumentos norādītajā adresē valsts galvaspilsētā Librevillā atrodas dzīvojamā māja. Patiesā labuma guvējs esot vārdā neminēts Kirgizstānas pilsonis. Arī Krievijas importētājos saskatāmas viltus kompāniju pazīmes. 

Ar “Ter Assala Parts” starpniecību no Gabonas un Maldivām Krievijā ievestas rezerves daļas par 1,48 miljardiem dolāru. Vēl divi populāri virzieni bijuši no Taizemes (vairāk nekā 200 miljonu dolāru) un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (vairāk nekā 160 miljonu). 

Pēc Krievijas muitas datiem, “Ter Assala Parts” ievedusi rezerves daļas lidmašīnām “Boeing” un “Airbus” – skābekļa maskas, uzgriežņus, skrūves, kronšteinus, caurules, degvielas padeves regulatorus, lietotus datorus, brīdinājuma sistēmas, degvielas līmeņa mērierīces. No Gabonas importēti arī 15 lietoti “Boeing-737” un “Airbus A320/A321” dzinēji par vairāk nekā 58 miljoniem dolāru. Krievija ar šo valsti sāka aktīvi tuvināties pēc militārā apvērsuma pērn Gabonā, kad tā zaudēja iespējas eksportēt uz ASV naftu, lauksaimniecības produkciju un koksni.

Krievija atbalsta visus nedemokrātiskos režīmus, veidojot pasaules mēroga diktatūru aliansi. Gabona ir viena no četrām valstīm, kas balsoja pret Krievijas izslēgšanu no ANO Cilvēktiesību padomes, un krievu naftas tankkuģi izmanto Gabonas karogu, lai apietu sankcijas.