foto: IMAGO/Daniel Scharinger
Četru dienu darba nedēļa: cik drīz tā varētu būt realitāte?
Četru dienu darba nedēļa varētu būt realitāte dažādos ofisa darbos vai finanšu un mārketinga nozarēs.
Pasaulē
2024. gada 14. aprīlis, 08:21

Četru dienu darba nedēļa: cik drīz tā varētu būt realitāte?

Jauns.lv/CNN

Izdegšana darbavietā ir kļuvusi par problēmu, kuru nevar ignorēt darba devēji. Gandrīz trešdaļa no lielākajiem ASV uzņēmumiem apsver darba nedēļas saīsināšanu. Piecu darbadienu vietā uzņēmumi eksperimentē ar četru darbadienu grafiku, atsaucoties uz KPMG veikto ASV uzņēmumu vadītāju aptauju, ziņo CNN.

Aptaujas rezultāti liecina, ka uzņēmumi sākuši meklēt jaunus veidus kā piesaistīt darbaspēku, kas esošajā darba tirgū jūtās pārāk nodarbināts un par zemu novērtēts atalgojuma ziņā.

Daudzi darbinieki ir izteikuši vēlmi saīsināt darba nedēļu. Atsaucoties uz “Gallup” veiktās aptaujas datiem aptuveni 77% no ASV darba ņēmējiem ziņo, ka 40 stundu darba nedēļa, sadalīta četrās dienās, radītu labu iespaidu uz darbinieku labsajūtu. Labās ziņas darba ņēmējiem ir tādas, ka ASV un Eiropā jau ir veikti pētījumi, kas pamato, ka četru dienu darba nedēļa sniegusi pozitīvus rādītājus gan darbinieku labsajūtā, gan to produktivitātē.

Tomēr, vēl ir pāragri spriest par šāda režīma ieviešanu. Tas vēl nav guvis pietiekamu atsaucību no darba devēju puses. Uzņēmumu vadītāji vēl cenšas izprast vai šāda pieeja darbosies, kā tas ietekmēs darbinieku mentālo un fizisko veselību un vai, iekārtojot veselīgāku darba vidi, vadītāji spēs samazināt izmaksas.

Daži uzņēmumi, kas izmēģinājuši īsās darba nedēļas ir palikuši pie šāda režīma. Piemēram, Lielbritānijā lielākā daļa no uzņēmumiem, kas iesaistījās pasaulē lielākajā četru dienu darba nedēļas izmēģinājuma kampaņā, vēl gadu vēlāk turpina ļaut saviem darbiniekiem strādāt šādā režīmā. Vairāk nekā puse no uzņēmumiem, kas izmēģināja šo konceptu, ir padarījuši četru dienu darba nedēļu paliekošu.

Protams, ka darba nedēļas saīsināšana nav iespējama visās nozarēs. Tādi darbinieki, kā mediķi to nespēj atļauties. Četru dienu darba nedēļa varētu būt realitāte dažādos ofisa darbos vai finanšu un mārketinga nozarēs. Tāpat tas nebūs iespējams nevienā sfērā, kur jau tagad ir darbinieku trūkums.

Tuvākajā laikā uz šādām pārmaiņām nevajadzētu cerēt, tomēr ar mākslīgā intelekta straujo attīstību, pastāv iespēja, ka to varēs pielietot, lai padarītu darbiniekus efektīvākus. Mākslīgais intelekts jau tagad spēj radīt prezentācijas, dažāda veida rakstus, rakstīt e-pastus un atskaites. Drīzā nākotnē tas spēs veikt jau komplicētākas darbības. Tas varētu būt galvenais faktors, lai varētu sākt domāt par četru dienu darba nedēļas ieviešanu. Iepriekš minētajā KPMG aptaujā 61% no uzņēmumu vadītājiem atzina, ka aicina darbiniekus izmantot mākslīgā intelekta sniegtos rīkus, lai mazinātu stresu darba vietā un atvieglotu darbinieku darba nastas.

Jau šobrīd ir redzamas pārmaiņas ASV darba vietās. Darba devēji vairs negaida, ka darbinieki atteiksies no attālinātā darba un atgriezīsies, lai strādātu klātienē. Aptaujātie uzņēmumu vadītāji atzina, ka ofisa darbiniekiem jāstrādā “hibrīda” režīmā: daļēji attālināti un daļēji uz vietas. Prioritātes no darbinieku puses nav mainījušās – elastīgs darba laiks ir galvenais, ko darbinieki sagaida no darba vietām. Četru darba dienu nedēļa varbūt ir nākotne, bet pārmaiņas jau ir sākušās.