foto: AFP/Scanpix
Honkongā konfiscēta neparastā veidā noslēpta zelta kontrabandas krava
Zelta kontrabanda, kas pārkausēte gaisa kompresora detaļu formās
Pasaulē
2024. gada 10. aprīlis, 10:39

Honkongā konfiscēta neparastā veidā noslēpta zelta kontrabandas krava

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Honkongas varasiestādes ir atklājušas lielāko zelta kontrabandas kravu pilsētas vēsturē, konfiscējot 146 kilogramus šī dārgmetāla, ziņo BBC.

Konfiscētā krava ir noteikta vairāk nekā 10 miljonu ASV dolāru (9 miljonu eiro) vērtībā. Policija par šo pārkāpumu aizturējusi 31 gadu vecu vīrieti. Šobrīd vīrietis ir atbrīvots no apcietinājuma, apmaiņā pret drošības naudu.

Par mēģinājumu nelikumīgi ievest zeltu Honkongā, vīrietis var saņemt līdz septiņiem gadiem cietumā. Muitas darbinieki ziņoja, ka kontrabandas kravu, kam ar kuģi vajadzēja nonākt Japānā, tie atklājuši 27. martā, pētot divus gaisa kompresorus.

Tie pievērsa darbinieku uzmanību, neparastā izskata un svara dēļ. Pēc rūpīgākas pārbaudes muitnieki secināja, ka abi kompresori sevī pārnēsā zeltu. Zelts bijis pārveidots tā, lai izskatītos pēc gaisa kompresora skrūvēm, zobratiem un citām tā motora detaļām.

Vietējās varasiestādes pieļauj, ka zeltu mēģinājis izvest kāds Japānā bāzēts kriminālais grupējums, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Honkonga ir viens no lielākajiem zelta tirdzniecības punktiem pasaulē un šī metāla cenas strauji ceļās šī brīža neskaidrajos ģeopolitiskajos apstākļos.