foto: CEFA
Apvienotās Karalistes ūdeņos atklāj noslēpumainu jūras radījumu
Pasaulē
2024. gada 2. marts, 16:21

Apvienotās Karalistes ūdeņos atklāj noslēpumainu jūras radījumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Apvienotās Karalistes ūdeņos ir atklāta jauna jūras gliemežu suga, kuras īpatnis noķerts no pētniecības kuģa Anglijas dienvidrietumos .

Radījums nosaukts par “Pleurobranchaea britannica" . Tas pieder grupai, kas sastopama siltos ūdeņo" un kas klimata pārmaiņu dēļ varētu migrēt uz ziemeļiem.

Brīnišķīgā atklājuma autors  ir Ross Bulimors no vides, pārtikas un akvakultūras zinātnes centra (CEFAS).

Jūrās pie Lielbritānijas un Īrijas atrodami apmēram 100 dažādu jūras gliemežu sugu, taču zinātnieks uzreiz saprata, ka tas ir kaut kas īpašs.

"Tas bija tā, it kā izdegtu spuldze," viņš teica.

Zinātnieki saka, ka atklājums liecina - mums ir vēl vairāk jāmācās par dzīvi jūrās, neskatoties uz to, ka jūras ir vienas no vislabāk pētītajām pasaulē. "Atrast jaunu sugu, kas nav mikroskopiska, ir diezgan aizraujoši. Tas parāda, ka mums vēl priekšā ir darāmais," sacīja Pīters Barijs no CEFAS.

foto: CEFA

Skaistums un dažādība

Jūras gliemeži ir jūras gliemju veids bez čaumalas, kas ir slavens ar savu ievērojamo daudzveidību un skaistumu.

Neskatoties uz to nelielo izmēru - tie izaug tikai līdz piecu centimetru garumam, tie ir galvenie plēsēji, kas ieņem galveno vietu barības ķēdē.

Gliemežus bieži dēvē arī par indikatorsugām, tās var palīdzēt zinātniekiem izprast jūras ekosistēmu veselību, jo tās ir jutīgas pret klimata pārmaiņu ietekmi un cilvēka radīto spiedienu.

foto: CEFA

Grupas, kurai pieder jaunā suga “Pleurobranchaea” pārstāvji, parasti ir sastopami Spānijas ziemeļos, Senegālā un visā Vidusjūrā.

"Mēs redzam sugas klātbūtni kas pieder grupai, kura vienmēr ir reģistrēta siltākos ūdeņos. Tas varētu norādīt, ka šī sugu grupa var vēl vairāk paplašināt savu diapazonu, jo apstākļi kļūst tai labvēlīgāki vai piemērotāki," sacīja Ross Bulimors.

Tā kā okeāna temperatūra patlaban ir rekordaugsta, pastāv bažas par klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi uz jūras dzīvi. Siltāki okeāni un karstuma viļņi traucē dzīvot jūras sugām, piemēram, zivīm un vaļiem. Tie pārvietojas pa okeānu, meklējot vēsākus ūdeņus, tādā veidā izjaucot barības ķēdi. Speciālisti brīdina, ka tas var ietekmēt zivju krājumus.