foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Kremļa propagandisti mēģina sanaidot Poliju ar Ukrainu
Polijas prezidents Andžejs Duda un Ukrainas līderis Volodomirs Zelenskis tikušies ne reizi vien.
Pasaulē
2024. gada 5. februāris, 05:46

Kremļa propagandisti mēģina sanaidot Poliju ar Ukrainu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Uzreiz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sāka darboties sabiedriska organizācija “Mirotvorec” – Nacionālās drošības, miera, cilvēktiesību un starptautisko tiesību noziegumu izmeklēšanas centrs.

Līdztekus valsts drošības iestādēm centra pārstāvji visā pasaulē apzina Krievijas ietekmes aģentus, kurus ievieto speciālajā sarakstā. Kaut arī atšķirībā no valsts institūciju piemērotajām sankcijām nekādu juridisku seku nonākšanai šajā sarakstā nav, tomēr informatīvi tas darbojas visai iespaidīgi.

Izmanto strīdu par graudiem

Sarakstā iekļauti gan radošo profesiju pārstāvji, kuri ir uzstājušies Krimā pēc okupācijas, gan Krievijas atbalstītāji no visas pasaules, gan Krievijas karavīri. Centra darbinieki uzskata, ka šis saraksts ne tikai izgaismo Ukrainas ienaidniekus, bet arī palīdzēs pēc kara beigām saukt viņus pie atbildības. Kopumā šajā sarakstā iekļauto personu skaits pārsniedzis 100 tūkstošus.

Decembra nogalē, izmantojot situāciju, kad Ukrainas un Polijas starpā izraisījās nesaskaņas saistībā ar graudu tranzītu, vairākos “Telegram” kanālos vienlaikus parādījās it kā ziņa par Polijas prezidenta Andžeja Dudas vārda ievietošanu “Mirotvorec” sarakstā.

Pieslēdzas galvenie melu kanāli

Viltus ziņa bija pastiprināta ar it kā oriģinālu attēlu no šā portāla ar pavadtekstu: “Polijas prezidents nonācis sarakstā par piedalīšanos humānas agresijas aktos pret Ukrainu, kā arī Krievijas propagandas izplatīšanu un agresijas atbalstīšanu.”

Šo paziņojumu savos kanālos izplatīja vienlaikus trīs lietotāji, kuru kopējais sekotāju skaits pārsniedz 400 tūkstošus. Gandrīz uzreiz to savā kanālā pārpublicēja arī Kremļa propagandiste Olga Skabejeva, bet pēc viņas iesaistīšanās šī ziņa nonāca visos galvenajos Krievijas interneta medijos. Tomēr, pārbaudot pašu “Mirotvorec” sarakstu, ātri varēja konstatēt, ka šī informācija neatbilst patiesībai.

Nav pirmā reize

Neraugoties uz domstarpībām ekonomiska rakstura jautājumos, Polija ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām gan militārajā, gan humānajā jomā. Uz Ukrainu piegādāts visai liels ieroču un bruņojuma apjoms, pagaidu mājvietu Polijā raduši aptuveni divi miljoni ukraiņu.

Tas nav pirmais gadījums, kad Krievijas propagandisti cenšas iedzīt ķīli starp abām valstīm, un arī agrāk publicēti dažādi izdomājumi. Piemēram, ir stāstīts, ka Polija par ieroču piegādēm lielos apjomos izved no Ukrainas melnzemi, kāds Polijas televīzijas kanāls savās laika ziņās kartē iekļāvis Rietumukrainas teritoriju, Ļvivas apgabalā jau tiekot gatavots referendums par pievienošanos Polijai.

Gan Čenuns, gan Kisindžers

Šī viltus ziņa nenozīmē, ka sarakstā nav citu valstu vadītāju vārdu – tur, protams, ir atrodami gan Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko, gan Sīrijas un Irānas līderu vārdi, pēc uzsāktās ieroču piegādes Krievijai arī Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns.

Pēc savas runas Davosas ekonomikas forumā tajā bija iekļauts arī pērn mirušais kādreizējais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers, kurš izteicies, ka “Ukrainai vajadzētu atdot daļu savas teritorijas Krievijai un nevienam nevajadzētu cerēt uz Krievijas sakāvi”.

No Latvijas gandrīz četri simti

Latvijas pārstāvjiem uzreiz speciāli tika izveidots reģionālais saraksts “Myrotvorets.team”, un personu skaits jau tuvojas četriem simtiem. Viena no pirmajām tajā iekļuva Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka, kura ļoti aktīvi apmeklēja okupēto Krimu un centās pasaules iestāstīt, ka tur notikušais referendums un vēlēšanas ir leģitīmas.

Drīz viņai pievienojās arī tagad uz Krieviju aizbraukušais Andrejs Mamikins. Atrodami arī Latvijas Krievu savienības aktīvisti un dažāda līmeņa propagandisti – Aleksandrs Filejs, Vladimirs Lindermans, Josifs Korens, Aleksandrs Giļmans, Aleksandrs Gapoņenko.

Sarakstā iekļuvusi pagaidām vēl Saeimas deputāte Glorija Grevcova un nacionālboļševiku Osipovu pāris no Liepājas. Šīs personas plaši zināmas kā Krievijas atbalstītāji, pret vairākiem no viņiem Valsts drošības dienests uzsācis arī kriminālprocesus, un daži pat notiesāti. “Mirotvorec” sarakstā ir atrodami arī bijušais Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs, Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš un bokseris Mairis Briedis.

Nepaveicās aktierim Ivaram Kalniņam

Sarakstā gan var nonākt arī par dažiem ierakstiem sociālajos tīklos un pat par neveiksmīgu skatuves partnera izvēli. Tā gadījās, piemēram, aktierim Ivaram Kalniņam, kurš ir zināms kā ass Krievijas agresijas kritiķis.

Tomēr 2022. gada beigās viņš Spānijā nospēlēja vairākās “Meistars un Margarita” izrādēs, kurās viņa skatuves partnere bija Krievijas aktrise Ļubova Tolkaļina. Viņa ir iekļauta “Mirotvorec” sarakstā, jo tieši ar šo izrādi viesojusies okupētajā Krimā – rezultātā sitiens ķēra arī Kalniņu. Šobrīd viņa vārds sarakstā, vismaz reģionālajā, vairs nav atrodams.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".