Pasaulē
2024. gada 31. janvāris, 20:36

VIDEO: pētnieki pirmo reizi nofilmē tikko dzimušu lielās baltās haizivs mazuli

Jauns.lv

Pirmo reizi savvaļā fiksēta jaundzimis lielās baltās haizivs mazulis, un šis atklājums varētu palīdzēt zinātniekiem beidzot atrisināt ieilgušo noslēpumu par apdraudēto sugu, vēsta "LiveScience".

Baltās haizivs mazulis nekad agrāk nav pamanīts savvaļā, raksta “The Guardian”, taču pērn, jūlijā savvaļas filmu veidotājs Karloss Gauna un Kalifornijas universitātes Riversaidas bioloģijas doktorants Filips Stērnss izvilka “lielo lozi” - ieraudzīja kaut ko negaidītu Klusā okeāna ūdeņos netālu no Santabarbaras Kalifornijas centrālajā piekrastē.

Gaunas drona kamera iemūžināja apmēram 1,5 metru garu un bālganu lielās baltās haizivs mazuli. Neparasta ir tā nokrāsa, jo parasti haizivis ir baltas vēderdaļā, bet to muguras ir pelēkas.

Sīkāk apskatot, unikālo kadru autori pamanīja, ka haizivs mazulis bija pārklāts ar baltu plēvi, ko tas, lēnām peldot, nometa no sava ķermeņa. Autori domā, ka baltā plēve, kura sākotnēji pārsedza haizivs mazuli, liecina, ka tas bija nesen dzimis. "Es uzskatu, ka tas, ko mēs redzējām, bija “bērns” ," sacīja Sterness. Unikālā video autori arī norāda, ka viņuprāt, dzīvnieks, kuru viņi dokumentēja, bija dažas dienas vai pat dažas stundas vecs. Tomēr autori atzīmēja, ka haizivs mazuļa balti krāsu to var izraisīt arī nezināms ādas stāvoklis.

Jaundzimusī baltā haizivs tika pamanīta aptuveni apmēram 305 m attālumā no pludmales. Lielas, šķietami grūsnas, mātītes jau iepriekš ir manītas šajā vietā, kas liecina, ka tās šajā apgabalā  var dzemdēt.

Baltās haizivis

gallery icon

Zināt, kur dzimst lielās baltās haizivs mazuļi, ir svarīgi, lai saglabātu sugu, kas ir ierindota izzūdošu un neaizsargāto sugu vidū. "Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai apstiprinātu, ka šie ūdeņi patiešām ir lieliska balto vairošanās vieta. Bet, ja tā notiek, mēs vēlamies, lai likumdevēji iejauktos un aizsargātu šos ūdeņus, lai palīdzētu baltajām haizivīm turpināt uzplaukt," sacīja Sterness.

Viens no agresīvākajiem plēsējiem okeānā - lielā baltā haizivs

gallery icon

Lielās baltās haizivis (Carcharodon carcharias) ir mūsdienu lielākās plēsīgās haizivis pasaulē un pieaugušas var izaugt līdz 6,4 metrus garas.  Unikālais novērojums, kas tika iemūžināts ar dronu, varētu palīdzēt atbildēt uz vienu no lielākajiem noslēpumiem par lielajām baltajām haizivīm. "Kur baltās haizivis dzemdē, ir viens no haizivju zinātnes svētajiem grāļiem. Neviens nekad nav spējis precīzi noteikt, kur tās piedzimst, kā arī neviens nav redzējis dzīvu tikko dzimušu haizivju mazuli," teikts Gaunas paziņojumā, "ir bijušas mirušas baltās haizivis, kas atrastas mirušu grūtnieču vēderā. Bet nekas tamlīdzīgs, ko izdevās novērot mums."