foto: IMAGO/SNA
Baltkrievija atsakās uzaicināt EDSO novērotājus uz vēlēšanām
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 10:33

Baltkrievija atsakās uzaicināt EDSO novērotājus uz vēlēšanām

Jauns.lv

EDSO amatpersonām netiks atļauts pārraudzīt parlamenta un pašvaldību vēlēšanas valstī. Tas ir jaunākais autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko solis, lai ieviestu kontroli pār politiskajām institūcijām.

Baltkrievijas varas iestādes pirmdien paziņoja, ka neuzaicinās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājus, lai tie uzraudzītu valstī 2024. gada 25. februārī paredzētās parlamenta un pašvaldību vēlēšanas.

Šis ir pēdējais autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko pēdējos gados veiktais solis, lai vēl vairāk nostiprinātu savu kontroli pār valsts politiskajām iestādēm.

Baltkrievija ir informējusi EDSO par savu nodomu neuzaicināt novērotājus un piedāvājusi savus argumentus un motivāciju, sacīja Baltkrievijas pastāvīgais pārstāvis starptautiskajās organizācijās Vīnē Andrejs Dapkiunas.

Baltkrievija ir EDSO dalībvalsts, un tās Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja darbinieki jau vairākus gadu desmitus ir vienīgie starptautiskie novērotāji Baltkrievijas vēlēšanās.

Parlamenta balsojums 25. februārī būs pirmās vēlēšanas kopš strīdīgā 2020. gada prezidenta balsojuma, kas Lukašenko piešķīra sesto pilnvaru termiņu un izraisīja vēl nepieredzētu masu protestu vilni visā valstī.