Pareizticīgo kaujas Moldovā

Saasinājušās cīņas starp moldāvu pareizticīgajiem: vieni atbalsta tūlītēju sakaru pārtraukšanu ar Krievijas pareizticīgo baznīcu, kuras patriarhs Kirils atbalsta Putina politiku ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 22. novembris, 05:37

Reliģiskie nemieri Moldovā: moldāvu pareizticīgie pret Maskavas patriarhātu. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēdējās nedēļas laikā saasinājušās cīņas starp moldāvu pareizticīgajiem: vieni atbalsta tūlītēju sakaru pārtraukšanu ar Krievijas pareizticīgo baznīcu, kuras patriarhs Kirils atbalsta Putina politiku un rašistu zvērības Ukrainā, pievienojoties Bukarestes patriarhātam, bet otri nevēlas norobežoties no Kremļa reliģijas. Šajās reliģiskajās cīņās iesaistījušies arī Moldovas, Rumānijas un Ukrainas politiķi un varas struktūras.

Lai izprastu notiekošo, jāiedziļinās unikālajā Moldovas, kura ir uzskatāma par pareizticīgo valsti (apmēram 90% moldāvu sevi uzskata par pareizticīgajiem), reliģiskajā situācijā, kas Eiropas kontekstā nav ordināra salīdzinoši tik mazai valstij.

foto: Krievijas patriarhāta Moldāvijas eparhija
Daļa moldāvu garīdznieku vairs nevēlas bučot roku Moldāvijas metropolītam Vladimiram.

Moldovas pareizticīgie nav viendabīgi, kā tas ir Latvijā. Šajā valstī pareizticīgo draudzes kanoniski pakļaujas vienam no diviem patriarhātiem – Krievijas (Maskavas) vai Rumānijas (Bukarestes). Maskavas patriarhāts Moldovā dominē jau kopš cara impērijas un PSRS laikiem, savukārt Rumānijas patriarhāta Besarābijas metropolija Moldovā nodibinājās uzreiz pēc PSRS sabrukuma 1992. gadā un apvienoja tos pareizticīgos, kas vēlas piekopt ortodokso tradīciju “latīņu stilā”, tas ir atsakoties no “slāvu pasaules” un rituālos izmantot nevis “veco stilu” (Jūlija kalendāru), bet gan dzīvot pēc “jaunā stila” (Gregora kalendāra).

Besarābiju okupē krievi

Gan Maskavas patriarhs Kirils, gan Bukarestes patriarhs Daniils valda pār ievērojamu pareizticīgo kopienu. Ja Krievijas patriarhāts pēc pareizticīgo ticīgo skaita apvieno lielāko pareizticīgo kopienu pasaulē, tad Rumānijas patriarhāts – otru lielāko. Besarābijas metropolijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka tās draudzes, kuras apvieno diasporas moldāvus, darbojas arī visās trijās Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Rumānijas baznīcas Besarābijas metropolijas nosaukums saistīts ar kādreizējās Moldāvijas kņazistes teritoriju, kuru 1812. gadā  pievienoja cariskajai Krievijai (vēlāk tā kļuva par Rumānijas teritoriju), bet Otrā pasaules kara laikā to okupēja PSRS (neliela daļa agrākās Besarābijas ir arī pašreizējās Ukrainas sastāvā). Vienvārdsakot, pirms 211 gada krievu-turku kara laikā Krievija iekaroja Besarābijas zemes un tās pievienoja “krievu pasaulei”.  

foto: Rumānijas patriarhāta Besarābijas eparhija
Rumānijas patriarhāta Besarābijas metropolijas augstākā garīdzniecība izvēlas piemēroties moldāvu tautas tradīcijām.

Praktiski gan Moldovas, gan Rumānijas pamattauta ir viena un tā pati, kas runā vienā valoda. Vienīgā lielākā atšķirība bija tā, ka PSRS laikā moldāviem uzspieda rakstību kirilicā, no kuras moldāvi tagad atteikušies (te jāmin zīmīgs vēsturisks fakts, ka trešās Atmodas laikā pirmo avīzi latīņu burtiem (respektīvi – rumāniski) priekš vēl toreizējās Moldāvijas PSR nodrukāja Rīgas Preses namā).

Līdz ar to saprotama Moldovas pareizticīgo pretstāve: ir divas, ja tā varētu teikt nesamierināmas puses – vieni “krievu pasaules” adepti, bet otri - rietumnieciski noskaņoti.

No Krievijas pie Rumānijas

Līdz Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā Maskavas patriarhāta Moldovas eparhijai piederēja vairāk nekā 1200 draudzes, bet Rumānijas patriarhāta Besarābijas eparhijai – vairāk nekā 250. Tagad – kopš šī gada vasaras situācija strauji mainās par labu Besarābijas metropolijai. Novembra pirmajā pusē vien no Maskavas patriarhāta pakļautības Rumānijas patriarhāta azotē pārgāja vairāk nekā viens procents Krievijas patriarhātam pakļauto draudžu, pie tam ne tās mazākās (ticīgo skaita ziņā tas ir daudz vairāk nekā nieka 1%).

Moldovas baznīca izšķiras starp Maskavu un Bukaresti (“Deustche Welle”, krievu val.):

Uz Besarābijas metropoliju “pābēga” skaitliski lielas moldāvu draudzes, pārsvarā no Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas. Un šo “pārejas” kustību vada Moldovā cienījams garīdznieks un teologs – Kišiņevas Garīgās akadēmijas, kura juridiski skaitās pie Krievijas patriarhāta, nu jau bijušais prorektors. Krievijas patriarhāta pakļautībā esošā Moldovas eparhija tagad regulāri ziņo, ka tā no kalpošanas atstādina garīdzniekus - “šķeltniekus”, kuri pievienojušies Besarābijas patriarhātam. Savukārt Rumānijas patriarhs paziņojis, ka viņš bez problēmām savā jurisdikcijā pārņem visas Moldovas draudzes un mācītājus no Krievijas patriarhāta.

Zaļā gaisma Bukarestei

Atšķirībā no citām valstīm, kur dominē tikai viena pareizticīgo patriarhāta draudzes, kā tas ir Latvijā, Moldovā pareizticīgajiem pēc būtības nav problēmas mainīt kanonisko piederību patriarhātam – laicīgā valodā runājot, atliek vien pāriet pāri ielai: no Maskavas uz Bukaresti, jo zaļā gaisma ir iedegta.

Rumānijas pareizticīgo baznīca un tās rituāli

Rumānijā pareizticīgo baznīca saskārusies ar pieaugošu kritiku, kad pēc kristībās veikta rituāla miris mazulis.

gallery icon

Šo zaļo gaismu iedegusi arī Moldovas laicīgā vara, protams, paziņojot, ka tā ir sekulāra un neiejaucas reliģisko kopienu dzīvē un respektē ticības brīvību. Bet zīmīgi simboliski soļi ir notikuši.

Moldovas premjerministrs Dorins Rečans paziņojis, ka nevar atbalstīt tādu patriarhu, kas simpatizē rašistu zvērībām Ukrainā. Savukārt Moldovas prezidente Maija Sandu svinīgā ceremonijā diplomātisko pasi, kāda pienākas tikai valsts augstākajām amatpersonām un diplomātiem, pasniegusi Besarābijas metropolītam Pēterim. Lai arī tieši vārdos tas nav izteikts, viss tas liecina par to, ka Moldovas vara izteikusi nepārprotamu atbalstu Rumānijas patriarham un “iespļāvusi sejā” Maskavas patriarham.

Krievijas represētos garīdzniekus uzņem Rumānija

Izdevums “The European Times” (Spānija) raksta: “Arvien vairāk priesteru Moldovā pamet Krievijas pareizticīgo baznīcu un pārceļas uz Rumānijas patriarhātu. Pagājušajā nedēļas laikā Kišiņevas semināra un garīgās akadēmijas dibinātājs Vjačeslavs Kazaku kopā ar vietējo draudzi pievienojās Rumānijas baznīcai. Viņa piemēram sekoja vēl trīspadsmit citi priesteri. Viņu vidū ir arī Pastorālās teoloģijas fakultātes dekāns un garīgā semināra garīdznieks Andrejs Oistrihs. Paredzams, ka tuvākajā laikā vēl 50 draudzes pametīs Maskavas patriarhātu un pievienosies Rumānijas baznīcai.

Daļa moldāvu garīdzniecība aiziet no Maskavas (Moldovas TV rumāņu val.):

Andrejs Oistrihs savu lēmumu motivēja, norādot, ka Krievijas baznīca ir pareizticīgo “pamāte” Moldovā un ka arvien lielākam viņa draudzes locekļiem ir sirdsapziņas problēmas, jo Krievijas baznīca aktīvi atbalsta karu Ukrainā. Oktobra beigās viņš pameta amatu garīgajā akadēmijā, kas skaitās pie Maskavas patriarhāta.

Masveida “izceļošana” uz Rumānijas jurisdikciju notika pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Maskavai pakļautās Moldovas metropolijas vadība no kalpošanas atcēla sešus priesterus, jo tie bija pārgājuši uz Rumānijas baznīcas Besarābijas metropoliju. Savukārt Besarābijas metropolija aicinājusi visus garīdzniekus un mūkus, kuri jūtas represēti no Krievijas baznīcas diecēzēs, “apgūt drosmi un atteikties no šīs verdzības un atgriezties pie tradīcijām un kopienas Rumānijas pareizticīgo baznīcā”. Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā vairāki desmitu Moldovas draudžu pametušas Krievijas patriarhātu”.

Metropolīta Vladimira nedienas

foto: Krievijas patriarhāta Moldāvijas eparhija
Maskavas patriarhijas Moldovas eparhija pienākuši grūti laiki: moldāvu tauta sākusi masveidīgi no tās novērsties.

Neapskaužamā situācijā šobrīd nonācis Krievijas kanoniskajai jurisdikcijai pakļautais Moldovas metropolīts Vladimirs, kurš nu mēģina glābt, kas glābjams, lai saturētu savu ticīgo ganāmpulku. Septembrī metropolīts Vladimirs Krievijas patriarham Kirilam nosūtījis konfidenciālu vēstuli, kurā sūkstās, ka Krievijas baznīca Moldovā zaudē pozīcijas Ukrainas kara dēļ un arvien vairāk priesteru un laju pārceļas uz Rumānijas patriarhātu (šī vēstule nonākusi Rumānijas preses rokās).

Viņš savai augstākajai priekšniecībai raksta, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā viņš kā Moldovas metropolīts tiek uztverts kā “Kremļa priekšpostenis” un kara atbalstītājs, kas apdraud Moldovu: “Moldovas pareizticīgo baznīcai (Maskavas patriarhāta sastāvā) šī asociācija ir līdzvērtīga mūsu pazušanai no valsts reliģiskās un sociālās skatuves, jo mūsu līdzpilsoņi kategoriski noraida Krievijas agresīvo iejaukšanos gan mūsu kaimiņvalsts, gan draudzīgās valsts Ukrainas lietās, un mūsu iekšējās lietās”.

Te jāņem vērā, ka metropolīts Vladimirs ir arī lielas personiskas morālas izšķiršanās priekšā, jo pirmām kārtām viņa tēvzeme ir Ukraina. Bet otrām kārtām viņu vada arī ambīcijas, jo pāriešana Besarābijas eparhijas azotē viņam draud ar ietekmīgā amata zaudēšanu, jo Besarābijai jau ir savs metropolīts un divus tai nevajag. Tai pašā laikā 72 gadus vecais garīdznieks, kurš no 1981. gada līdz 1991. gadam bija redzams garīdznieks Černovickas eparhijā Ukrainā, tiek vainots sadarbībā ar PSRS Valsts drošības komiteju.

Savu vainu metropolīts Vladimirs nesen centies nomazgāt intervijā vācu raidsabiedrībai “Deutsche Welle”, kurā taisnojies, ka viņš “nekad nav lūdzies par Putinu” un “viņam nav tiesību spriest par patriarha rīcību”, sakot, ka nekad nav atbalstījis karu. To, ka viņš nosoda Krievijas rīcību metropolīts gan neatļāvās pateikt.

Paliek Maskavas apskāvienos

Nu jau no amata atstādinātais Kišiņevas Garīgās akadēmijas (Maskavas patriarhāta) prorektors Pāvels Borševskis nosūtījis vēstuli Moldovas eparhijas metropolītam Vladimiram, paužot ierosinājumu visas Moldovas pareizticīgās baznīcas nodošanu Rumānijas patriarhāta jurisdikcijā. Viņa Atklātajā vēstulē apgalvots, ka šo ierosmi atbalsta lielākā daļa galvaspilsētas Kišiņevas priesteru.

Maskavas patriarhāta Moldovas eparhija neatsakās no “krievu pasaules” (Moldovas TV krievu val.):

16. novembrī Maskavas patriarhāta Moldovas eparhija sasauca augstākās garīdzniecības sanāksmi, kurā apsprieda šo “šķelšanos”. Maskavas patriarhātam pakļautais metropolīts Vladimirs pēc šīs sanāksmes neiznāca pie preses un vien saviem padotajiem uzdeva paust sapulces rezultātus.

Balti un Falesti bīskaps Markels paziņoja, ka priesteru pārbēgšana uz Besarābijas eparhiju ir saistīta ar “naudas solījumiem”: “Ja cilvēkam ir sirdsapziņa, ja viņš bīstas Dieva un nav aizmirsis, ka devis uzticības zvērestu Krievijas pareizticīgo baznīcai, viņš neskatīsies uz naudas aicinājumiem. Taču ko var sagaidīt no tiem, kas baznīcu izmanto tikai materiālam atbalstam?” Nolamājot tos moldāvu garīdzniekus, kuri pārgājuši uz Besarābijas metropoliju, viņš sacīja, ka Moldovas eparhija nedomā atteikties no Maskavas virsvadības.

Te jāpiebilst, ka moldāvu garīdznieku pāriešana no Maskavas uz Bukarestes pakļautību ir saistīta ne tikai ar reliģiskiem un politiskiem motīviem, bet arī ar materiāliem apsvērumiem. Pēc Krievijas pilna mēroga kara uzsākšanas Ukrainā Krievijas pareizticīgajai baznīcai vairs nav iespēju tik dāsni atbalstīt savas eparhijas visā pasaulē, tostarp arī Moldovā, kuras popiem nu bieži vien nākas kārt zobus vadzī. Toties Bukarestes patriarhāts moldāvu priesteriem spēj nodrošināt vietējiem apstākļiem visnotaļ pieklājīgu algu – mūsu naudā ap 800 eiro mēnesī. 

Tā kā šajā “svētajā trīsvienībā”- reliģija, politika un nauda – Maskavas patriarhāts izteikti zaudē Bukarestes patriarhātam. 

Rumāņu deputāts – sievas iekaustītājs atbalsta Maskavu

Tikmēr arī Ukrainā notiek cīņa pret Krievijas pareizticīgās baznīcas pakļautībā esošajām struktūrām, kuras aiz reliģijas piesega sludina “krievu pasauli”, Kremļa uzdevumā veic spiegošanas operācijas un pretdarbojas Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Viens no šādiem perēkļiem ir bīskapa Longina vadītais Bančenskas vīriešu klosteris Rietumukrainā, kurā paralēli dievkalpojumiem, mūku dzīvei un sērdieņu aprūpei ir izveidota arī no Ukrainas armijas dezertējušo karavīru patvēruma centrs un kurā izstrādā shēmas, kā ukraiņu vīriešiem izvairīties no savas dzimtenes aizstāvēšanas, ziņoja Ukrainas plašsaziņas līdzekļi.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon

Tādēļ jau šī gada sākumā Ukrainas specvienības aplenca Bančenskas klosteri, bet bīskapu Longinu nodeva tiesai. To savās informatīvajās kampaņās veiksmīgi izmanto prokremliskā propaganda. Pirmkārt, tā apgalvo, ka tādā veidā Ukrainas vara ierobežo reliģijas brīvību. Bet, otrām kārtām, tā ukraiņi vēršoties pret rumāņu minoritāti, kura apdzīvo Bančenskas apkārtni, jo bīskaps Longins pēc nacionalitātes ir rumānis.

Šai propagandas cīņā iesaistīts Rumānijas parlamentā iekļuvušās salīdzinoši mazās populistiskās partijas “AUR” (“Alianse par rumāņu savienību”) deputātu Dumitru-Viorelu Foču, kurš pagājušajā nedēļā Bukarestē pie Ukrainas vēstniecības sarīkoja demonstrāciju Longina aizstāvībai, kurā piedalījās ap 100 dalībnieku. Mītiņa dalībnieki pieprasīja ne tikai Longina reabilitāciju, bet arī pieprasīja Ukrainai atdot tai Otrā pasaules kara laikā pievienoto Besarābijas teritoriju, kurā dzīvo rumāņi, jo Ukraina Rumānijai to esot “nozagusi”.

Te jāteic, ka ultraradikālās partijas “AUR”, kura izcēlusies ar “tradicionālās ģimenes” aizstāvības akcijām un antivakseru kustību, kā arī vainota prokrieviskās nostādnēs, deputāts Dumitru-Viorelu Foču, ir visnotaļ skandalozs. Viņš šī gada sakumā piekāva savu sievu, par ko stājās tiesas priekšā. Deputāts pēcāk apgalvoja, ka pati laulene viņu izprovocējusi, jo esot bijusi pārāk greizsirdīga par to, ka vīrs ar baudu sociālajos tīklos sajūsminājās par puskailu sieviešu fotogrāfijām un viņu “Facebook” lika pozitīvas atsauksmes, respektīvi – 58 gadus Rumānijas parlamenta deputāts internetā flirtēja ar puskailām svešiniecēm.

Phenjanā nosvin vienīgās Ziemeļkorejā esošās pareizticīgās baznīcas 15. gadadienu

2021. gada 13. augustā Phenjanas (KTDR) pareizticīgais Trīsvienības vārdā nosauktais dievnams atzīmēja savu 15. gadadienu. Ziemeļkorejas pareizticīgo draudzi apmeklē KTDR ...

gallery icon

Pareizticīgais „Šaitana templis” Piemaskavā

Piemaskavas Odincovā 14. jūnijā svinīgi atklāja Krievijas Bruņoto spēku templi – trešo lielāko pareizticīgo baznīcu Krievijā, piedaloties augstākajai Krievijas augstākajai ...

gallery icon