Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: "tradicionālo vērtību aizsardzībai" okupanti Ukrainā izmanto pat maniakus un cilvēkēdājus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 3 minūtēm
Latvijas armija pie robežas ar Krieviju sākusi rakt aizsardzības grāvjus

Pirmā aizsardzības līnija tiks izveidota aptuveni kilometra attālumā no robežas ar Krieviju, netālu no Terehovas robežkontroles punkta Ludzas novadā.

Piecu gadu laikā Latvija plāno tērēt 300 miljonus eiro robežu stiprināšanai.

pirms 16 minūtēm
Čehija neatbalsta tos ukrainus, kuri izvairās no militārā iesaukšanas

To norādījis Čehijas ārlietu ministra vadītājs Jans Lipavskis.

"Es saprotu ukraiņu iesaukšanas vecuma vīriešu aizbraukšanas problēmu. Čehija jau sen ir atbalstījusi ukraiņu bēgļus, un mēs viņus uzņemam savā teritorijā. Bet ne tos, kuri cenšas izvairīties no iesaukšanas pienākuma," vietējais izdevums "Novinky" citē Lipavska teikto.

pirms 37 minūtēm
Turcija nepiegādās Ukrainai savas S-400 sistēmas

Ankara negrasās nodot savas S-400 sistēmas nevienai valstij, tostarp Ukrainai, paziņojis Turcijas aizsardzības ministrs.

pirms stundas
Ukrainas dienvidos notriekts Krievijas izlūkošanas drons "SuperCam"
pirms stundas
Ukrainas aizstāvji ar FPV droniem uzbrūk okupantu tehnikai un kājniekiem
pirms 2 stundām
Okupanti Harkivā apšaudījuši dzīvojamo rajonu; bojāts tramvajs ar pasažieriem

Krievijas karaspēks piektdien, 3. maijā, apšaudīja Harkivu. Tika veikts trieciens dzīvojamā rajonā, bojāts tramvajs, kas veda pasažierus, vēsta Harkivas mērs Igors Terehovs un Harkivas militārā apgabala vadītājs Oļehs Siņehubovs.

Harkivā bija dzirdami sprādzieni, pēc tam vietējās varas iestādes apstiprināja, ka okupanti apšaudījuši pilsētu. Harkivas militārā apgabala vadītājs atklāja, ka krievi iepriekš uz pilsētu nometa kontrolējamu aviācijas bumbu.

Bija ierašanās Harkivas Holodnohorskas rajona dzīvojamā zonā. Aizdegās privātmāja. Pēc policijas ziņām, deg divstāvu māja.

"Informācija par upuriem tiek precizēta. Ir zināms, ka bojāts tramvajs ar pasažieriem," sacīja mērs Igors Terehovs.

Mērs norāda, ka tika uzbrukts Harkivas centra privātmājām, vairākas mājas tika sagrautas. Trieciena vietā sākta meklēšanas un glābšanas operācija, zem drupām atrodas cilvēki.

Zināms, ka vienam cietušajam (78 gadus vecam vīrietim) ir akūta stresa reakcija.

Harkivas policijas pārvaldes priekšnieks ziņoja, ka uzbrukuma rezultātā mirusi sieviete.

pirms 2 stundām
Itālija plāno Ukrainai nodot vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmas SAMP/T bateriju

Itālija plāno Ukrainai nodot vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmas SAMP/T bateriju nākamajā militārās palīdzības paketē, kas tiks izziņota 13. jūnijā. Tajā iekļauti arī artilērijas šāviņi.

pirms 2 stundām
Krievijas mediji ziņo par sprādzieniem Maskavas un Ļeņingradas apgabalos

Mediji provizoriski norāda, kas tas bijis dronu uzbrukums.

pirms 3 stundām
Ukrainas aizstāvji no droniem nomet granātas uz krievu iebrucēju slēpņiem

95. gaisa uzbrukuma brigādes vienības ar droniem nomet granātas uz krievu iebrucēju slēpņiem. 

pirms 3 stundām
Ukraiņi līdz ar F16 saņems arī "AASM Hammer" augstas precizitātes aviācijas bumbas

Šobrīd norit ievērojams darbs, lai ar reaktīvo dzinēju darbināmās "AASM Hammer" augstas precizitātes aviācijas bumbas pielāgotu iznīcinātājiem F-16, kas tiks piegādāti Ukrainai.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".