foto: AFP/Scanpix
Iespaidīga summa - Krievijas dienesti Norvēģijā neveiksmīgi mēģina savervēt militāro objektu "fotogrāfu"
Pēc norvēģa teiktā, viņam tika piedāvāts fotografēt militāros objektus Norvēģijas ziemeļos un doties uz kādu "ģeogrāfu konferenci" Murmanskā.
Pasaulē
2023. gada 21. oktobris, 12:31

Iespaidīga summa - Krievijas dienesti Norvēģijā neveiksmīgi mēģina savervēt militāro objektu "fotogrāfu"

Jauns.lv

Kāds Norvēģijas iedzīvotājs tiesībsargājošajām iestādēm un vietējiem žurnālistiem no projekta "Sistema" atklājis, kā viņu mēģinājuši savervēt Krievijas specdienesti.

Izrādās, ka Norvēģijā darbojas un sankcijām nav pakļauta organizācija ar nosaukumu "Krievijas ģeogrāfijas biedrība".

Konkrēto Norvēģijas pilsoni uzrunājis tieši šīs organizācijas darbinieki.

Šī pilsoņa vārds drošības apsvērumu dēļ netiek atklāts, taču viņš pats izmeklētājiem ir atklājis divu savu vervētāju vārdus, kontaktinformāciju un pat spējis veikt konkrētās sarunas audioierakstu, kas apstiprina viņa stāstu.

Pēc viņa teiktā, viņam tika piedāvāts fotografēt militāros objektus Norvēģijas ziemeļos un doties uz kādu "ģeogrāfu konferenci" Murmanskā.

Samaksa, kuru norvēģim esot piedāvājuši Krievijas dienesti - visnotaļ liela un rada iespaidu, ka Kremļa spēki novērtē to, kāds ir vidējās algas līmenis konkrētajā valstī, kurā tiem uzdots darboties.

Par "darbu" vienā dienā - 1000 ASV dolāri (ap 943 eiro). No šī piedāvājuma Norvēģijas iedzīvotājs, kā saprotams, atteicies.

Skandināvija Kremli pietiekami interesē

Vēl viena potenciāla tēma, kas interesējusi Krievijas "ģeogrāfus" - norises kādā no vietējām mošejām, viņš atklāja.

Konkrētais medijs arī norāda, ka uz minēto "Krievijas ģeogrāfijas biedrību" neattiecas Rietumu sankcijas, kas tika noteiktas pret Krieviju pēc tās pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Vienlaikus organizāciju vada neviens cits kā Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, bet biedrības pilnvarotās padomes priekšsēdētājs ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Šī gan nebūt nav pirmā publiski pieejamā informācija, kas liecina, ka Kremlim Norvēģija interesē ne mazāk kā citas tuvumā esošās valstis.

Vēl pērn oktobrī Norvēģijas policija paziņoja, ka ir aizturēts Krievijas pilsonis, Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuva uzticības cilvēka dēls, apsūdzot viņu drona lidojuma veikšanā Svalbāras arhipelāgā, kas atrodas ģeopolitiski stratēģiskā reģionā.

Viņš tobrīd bija viens no vairākiem Krievijas pilsoņiem, kuri dažu pēdējo dienu laikā aizturēti aizdomās par dronu lidojumu nelegālu veikšanu vai fotogrāfiju uzņemšanu apvidos, kur noteikti attiecīgie ierobežojumi.

Viens no šādiem bezpilota lidaparātiem tika pamanīts pie Bergenas lidostas, un tā dēļ uz neilgu laiku tika apturēta aviosatiksme.

Līdzīgi incidenti vēl mēnesi pirms 2022. gada 24. februāra Krievijas iebrukuma Ukrainā tika apzināti arī Zviedrijā.