foto: REUTERS/SCANPIX
FOTO: Amazones upēs izsīcis ūdens, un mūža mežos iestājies vēl nepieredzēts sausums
Zēns staigā pa izsīkušas upes gultni.
Pasaulē
2023. gada 19. oktobris, 12:54

FOTO: Amazones upēs izsīcis ūdens, un mūža mežos iestājies vēl nepieredzēts sausums

Jauns.lv

Brazīlijas lietus mežu centrā, Amazones upes un tās pieteku ūdens līmenis ir nokritis līdz viszemākajai atzīmei vairāk nekā gadsimta laikā – tas izraisījis līdz šim nepiedzīvotu sausumu no kura cieš gan cilvēki, gan Amazones džungļu ekosistēma.

Manausā, kurs saplūst divas lielas upes - Rio Negro un Amazone, šonedēļ reģistrēts 13,59 metrus augsts ūdens līmenis -  salīdzinājumam pirms gada tas bija 17,60 metrus augsts. Tas ir zemākais ūdens līmenis kopš regulāru novērojumu uzsākšanas1902. gadā.

Strauji žūstošās varenās Amazones un tās pieteku krastos, kur kādreiz bija ūdeņu apskaloti, tagad uz zemes guļ laivas un kuģi, radot apokaliptisku ainu. Ūdens trūkums arī ir pārtraucis pārtikas un dzeramā ūdens piegādi attālākiem ciemiem, jo Amazones baseins līdz šim kalpoja kā ūdensceļš.  Pagājušās nedēļas beigās Brazīlijas nevalstiskās organizācijas “Fundacao Amazonia Sustentavel” (FAS) pārstāvjiem devās uz sausuma skarto Amazonas štatu, lai piegādātu pārtiku un ūdeni sausuma skarto ciemu iedzīvotājiem. Sausums apdraudējis viņu piekļuvi pārtikai, dzeramajam ūdenim un medikamentiem, kas parasti tiek transportēti pa upēm. Daži apgabali joprojām ir sasniedzami ar kanoe laivām, taču daudzas laivas nav spējušas nogādāt krājumus pa upi, tāpēc lielākā daļa preču tiek piegādātas ar traktoriem vai kājām.

Amazones baseinā iestājies nebijis sausums

Brazīlijas lietus mežu centrā, Amazones upes un tās pieteku ūdens līmenis ir nokritis līdz viszemākajai atzīmei vairāk nekā gadsimta laikā ...

gallery icon

Pēc vairāku mēnešu sausuma un ierastām lietusgāzēm kāda attālāka lietusmežu ciema iedzīvotājs Pedro Mendonka aģentūrai “Reuters” atklāja, ka jutās atvieglots pēc dzeramā ūdens piegādes. "Mēs šeit, mūsu ciemā, esam pavadījuši trīs mēnešus bez lietus," sacīja Mendonka, kurš dzīvo Santahelenā do Inglesā, uz rietumiem no Manausas, "ir daudz karstāks nekā iepriekšējos gados."

Dažos Amazones apgabalos no jūlija līdz septembrim ir bijis vismazākais reģistrētais nokrišņu daudzums kopš 1980. gada, liecina Brazīlijas valdības katastrofu trauksmes centra “Cemaden” dati.

foto: REUTERS/SCANPIX
Amazones džungļu iedzīvotājs pie izsūkušas upes.

Brazīlijas Zinātnes ministrija sausumu skaidro ar El Nino klimata fenomena sākšanos šogad, kas izraisa ekstrēmus laikapstākļus visā pasaulē. Šī mēneša sākumā sniegtajā paziņojumā ministrija norādīja, ka tā paredz, ka sausums ilgs vismaz līdz decembrim, kad tiek prognozēts, ka El Nino ietekme sasniegs maksimumu.

Saskaņā ar Brazīlijas civilās aizsardzības aģentūras datiem Amazonas štatā, kur atrodas Manausa, sausums pirmdien ir skāris 481 000 cilvēku.