foto: Ekrānuzņēmums
Polijā izmeklē versiju par bakterioloģisku uzbrukumu
Žešuva atrodas apmēram 100 kilometru no Ukrainas robežas. Kopš Krievijas pērn uzsāktā kara tā kļuvusi par galveno pārkraušanas punktu humanitārajām un militārajām kravām.
Pasaulē
2023. gada 26. augusts, 13:41

Polijā izmeklē versiju par bakterioloģisku uzbrukumu

Jauns.lv

Polijas specdienesti izmeklē iemeslus leģionāru slimības uzliesmojumam Žešuvā. Ir aizdomas, ka infekcijas izplatība ir diversija, jo šī pilsēta ir centrs NATO piegādēm uz Ukrainu, vēsta "Bloomberg".

Miruši jau septiņi cilvēki, vēl 113 ievietoti slimnīcā. Varasiestādes veic testus un drīzumā cer noskaidrot infekcijas avotu. Pēc reģionālās valdības vadītājas Evas Leniartas teiktā, cilvēki saslimuši no piesārņojuma ūdensvada sistēmā.

Žešuva atrodas apmēram 100 kilometru no Ukrainas robežas. Kopš Krievijas pērn uzsāktā kara tā kļuvusi par galveno pārkraušanas punktu humanitārajām un militārajām kravām. Šeit izvietoti ASV karavīri un uzstādītas pretgaisa aizsardzības raķetes “Patriot”. Žešuva ir arī tranzītpunkts daudzām augstām amatpersonām ceļā uz Kijivu, ieskaitot ASV prezidentu Džo Baidenu, Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Minēto slimību izraisa legionellas – baktērijas, kas īpaši vairojas siltā ūdenī, ja temperatūra ir zemāka par 50 grādiem, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, cauruļvadu, tai skaitā boileru, virsmu organiskajā aplikumā, izlietņu un vannu aizbāžņos, ūdenssildītājos, īpaši mājokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai dušas.

Inficēšanās notiek ūdens pilienu veidā, piemēram, dušā. Infekcija ir pneimonijas tipa, mirstība ir 5–10% gadījumu. Pērn Latvijā bija reģistrēts ap 60 gadījumu, to vidū 11 mirušie.