foto: EPA/Scanpix
Glāzgovā notiks pirmā pasaulslavenā Banksija personālizstāde 14 gadu laikā
Britu mākslinieka Banksija darbs "Valentīndienas skropstas" mediju pasākuma laikā Dreamland atrakciju laukumā.
Pasaulē
2023. gada 15. jūnijs, 14:51

Glāzgovā notiks pirmā pasaulslavenā Banksija personālizstāde 14 gadu laikā

Jauns.lv

Grafiti mākslinieks Banksijs ir izsludinājis savu pirmo oficiālo personālizstādi 14 gadu laikā.

No svētdienas izstāde būs skatāma Glāzgovas Modernās mākslas galerijā.

Izstādes nosaukums ir "CUT & RUN: 25 years card labor" ("Izgriezt un bēgt: 25 gadu karšu darbs"), un tajā būs aplūkojami darbi, kas tapuši visā mākslinieka karjerā.

Banksijs ir izmantojis oriģinālus trafaretus, lai radītu jaunas versijas daudziem saviem slavenajiem darbiem, tostarp "Kissing Coppers", kas pirmo reizi parādījās uz Prince Albert kroga sienas Braitonā 2004. gadā.

Tiks demonstrēts arī 2014. gadā Bristolē tapušais darbs "Mobile Lovers", kurā redzams apskāvies pāris, kas abi skatās uz ekrānu pāri otram plecam.

Banksijs iepriekš organizēja pagaidu mākslas projektu Dismaland Somersetas kūrortā, kas tika slēgts 2015. gadā - tajā piedalījās vairāk nekā 50 mākslinieku, tostarp Demjens Hērsts, Dženija Holcere un Džimijs Kauti.

Jaunākās izstādes mērķis ir atklāt visu viņa darbu tapšanas procesa aizkulises - izstādē būs aplūkojamas gan oriģinālās skices, gan trafareti, uz kuriem ir uzkrāsotas krāsas, lai piešķirtu tiem jaunu elpu.

Šo lēmumu Banksijs, kurš kopš 2003. gada nav sniedzis interviju klātienē un nekad nav atklājis savu patieso identitāti, bet tiek uzskatīts, ka viņam ir ap 50 gadu un viņš ir no Bristoles apkaimes, nav pieņēmis vieglprātīgi.

Rakstniekam raksturīgajā pašaizliedzīgajā paziņojumā viņš paskaidroja: "Es šos trafaretus gadiem ilgi esmu turējis paslēptus, domājot, ka tos varētu izmantot kā pierādījumus apsūdzībā par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

"Bet šis brīdis, šķiet, ir pagājis, tāpēc tagad es tos izstādīju galerijā kā mākslas darbus. Neesmu pārliecināts, kas ir lielāks noziegums."

Lielajā izstādē ir arī detalizēts makets, kurā precīzi paskaidrots, kā tieši Banksijam izdevās sadragāt savu gleznu "Meitene ar balonu" Sotheby's izsoles laikā Londonā 2018. gadā.