foto: Axel Kock / Alamy/ Vida Press
Kauņas apvidū izplatījusies leģionāru slimība; slimnīcā nogādāti jau 10 pacienti
3D ilustrācija, kurā attēlotas legionellas baktērijas ūdenī.
Pasaulē
2023. gada 2. maijs, 13:05

Kauņas apvidū izplatījusies leģionāru slimība; slimnīcā nogādāti jau 10 pacienti

Jauns.lv

Piektdien, 28. aprīlī, Kauņas apgabalā tika ziņots par sen neredzēta mēroga legionelozes uzliesmojumu. Saskaņā ar jaunākajiem datiem slimnīcā ārstējas 10 cilvēki, diviem no viņiem stāvoklis joprojām smags, vēsta "tv3.lt".

Situācija joprojām ir nopietna, slimnīcā pašlaik ārstējas 10 ar legionelozi inficēti cilvēki, norāda LSMU Kauņas slimnīcas pārstāvis. "Pēc nedēļas nogales ieradās vēl divi, līdz ar to kopumā ir 10 pacienti. No tiem 8 tiek ārstēti infekcijas slimību nodaļā, vēl 2 cilvēki ir ļoti smagā stāvoklī - viņi tiek ārstēti pieaugušo intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā. Šie ir pacienti, kas ievesti pirms nedēļas nogales. Pārējie 8 pacienti ir stabilā stāvoklī un tiem intensīvā aprūpe pagaidām nav nepieciešama," viņš informēja. 

Kā norādīja slimnīcas pārstāvis, pacienti ir pieaugušie, viņu vecums ir dažāds, jo šī agresīvā infekcija var būt bīstama ikvienam, ne tikai gados vecākiem un slimākiem cilvēkiem. 

"Uzņemtie pacienti ir vecumā no 50 gadiem. Un intensīvās terapijas nodaļā atrodas ne tikai vecāka gadagājuma cilvēki," sacīja S. Tvirbutas. 

Pēc viņa teiktā, šāda mēroga legionelozes uzliesmojums ir ārkārtējs.

"Šādi uzliesmojumi nav bieži sastopami, un pati slimība ir viena no retāk sastopamajām, tāpēc pacienti nonāk mūsu slimnīcas infekcijas slimību nodaļā," norāda S. Tvirbutas.

Legioneloze jeb leģionāru slimība ir Legionella baktērijas izraisīta infekcijas slimība, kas izpaužas kā smaga pneimonija (plaušu karsonis). Līdz 2022. gada 1. decembrim Latvijā reģistrēti 58 legionelozes gadījumi, t.sk. 11 ar letālu iznākumu, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).