foto: PPE/SIPA
Francijas pirmajai lēdijai - 70. Skolotājas dzīvi pilnībā mainīja mīlestība, kas lauž "sabiedrības normas"
Viņas birojs atteicās izpaust, ko Francijas pirmā lēdija ir ieplānojusi savā nozīmīgajā dzimšanas dienā.
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 17:35

Francijas pirmajai lēdijai - 70. Skolotājas dzīvi pilnībā mainīja mīlestība, kas lauž "sabiedrības normas"

Jauns.lv

Francijas pirmajai lēdijai Brižitai Makronai šodien, 13. aprīlī, aprit 70 gadi. Plašākas publiskas svinības gan nesagaidīsim - viņa nevēlas par to runāt.

foto: Vida Press

"Pagaidiet līdz 2023. gada 13. aprīlim, kad man apritēs 70 gadi," viņa janvārī sacīja sieviešu dzīvesstila žurnālam "S", tik tikko slēpjot savu satraukumu par gaidāmo publikāciju plūdumu. "Esmu pārliecināta, ka jūs par to dzirdēsiet. Es tajā dienā neko nelasīšu," viņa teica.

foto: Vida Press

Brižita, kurai no iepriekšējās laulības ir trīs bērni, jau vairāk nekā 15 gadus nepārtraukti atgādina par 25 gadu vecuma starpību starp viņu un vīru Emanuelu Makronu. Abi iepazinās privātskolā Francijas ziemeļaustrumos, kad viņš bija skolnieks, bet viņa - skolotāja. Viņu laulība kļuva par sensāciju, kad Emanuels Makrons 2016. gadā vispirms kļuva par ministru un pēc tam par prezidenta amata kandidātu. Daudzi brīnījās, vai šāda neparasta pāra savienība varētu būt reāla.

Kopš tā laika viņu sirsnīgās un ciešās attiecības ir pārliecinājušas skeptiķus, taču sabiedrības interese par Francijas pirmo pāri, kuri atļāvušies pārkāpt sabiedrības normas, un atsauces uz Brižitas vecumu nav mazinājušās. "Acīmredzot ir vieglāk būt vienā vecumā," Makrona sacīja žurnālam.

foto: Vida Press

Risks izskatīties pēc dekoratīvas ziedu vāzes

Viņas birojs atteicās izpaust, ko valsts pirmā lēdija ir ieplānojusi savā nozīmīgajā dzimšanas dienā. Brižita Makrona ar vīru trešdienas vakarā atgriezās no Nīderlandes pēc divu dienu valsts vizītes, kuras laikā viņa apmeklēja Nīderlandes karaļa rīkoto valsts banketu un kopā ar karalieni apskatīja Annes Frankas māju.

Savulaik viņa ir runājusi par riskiem, kas saistīti ar šādu pienākumu veikšanu, un par pozēšanu fotogrāfijām, riskējot izskatīties pēc dekoratīvas "ziedu vāzes". Kā ziņots, viņa centusies turēties ārpus publiskās dzīves un pagājušā gada aprīlī ļoti atturīgi izturējās pret vīra lēmumu kandidēt uz otro pilnvaru termiņu.

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon

Kad viņa nepārstāv Franciju ārvalstīs, Brižita aktīvi darbojas labdarības jomā, un viņu atbalsta neliela komanda, kas atrodas prezidenta pilī. Makronas darbošanās galvenokārt ir saistīta ar viņas bijušo skolotājas karjeru: mobings skolās, bērni ar autiskā spektra traucējumiem, garīgā veselība un sociālie mediji.

Kā norāda franču valodā izdotās grāmatas par prezidentu sievām "Pirmās lēdijas" autors Roberts Šneiders (Robert Schneider), Brižita Makrona savā darbā izmanto ļoti tradicionālu pieeju. Viņa ir dzimusi turīgā ģimenē Francijas provincē - viņas tēvam piederēja šokolādes veikals dzimtajā pilsētā Amjēnā. Tiek arī uzskatīts, ka pirmā lēdija ir daudz konservatīvāka nekā viņas vīrs, un viņai ir draudzīgas attiecības ar bijušo labējo prezidentu Nikolā Sarkozī.

Francijas pirmās lēdijas Brižitas Makronas stils 2021. gadā

gallery icon

"Sākumā viņai bija divas puses: brīva sieviete, kas ar laulībām lauza sabiedrības standartus, un otra puse, tā ierastā - provinces buržuāzijas pārstāve, katoliete, ar labu izglītību, labi ģērbusies un labējo vēlētāja. Šodien dominē pēdējā," grāmatā viņu raksturo Šneiders.

foto: Vida Press

Kāda ir viņas patiesā ietekme?

Ļoti izplatītas ir spekulācijas par viņas ietekmi uz Francijas politiku. Brižitas vīra padomnieki un sabiedrotie izmanto viņu, lai sūtītu vēstījumus prezidentam, un viņa kalpo arī kā Emanuela Makrona ideju izplatītāja. Būdama viņa bijusī teātra pulciņa skolotāja, Brižita ļoti seko līdzi Makrona publiskajām runām un māca viņam labu dikciju. "Viņš vienmēr man jautā, ko es domāju, tāpat arī (personāla vadītājam) Aleksim Kolēram. Un tad dara to, ko pats vēlas," viņa 2021. gadā sacīja laikrakstam Le Monde.

Runīga un sabiedriska, Brižita cenšas kontrolēt savu tieksmi publiski uzstāties. "Es pievēršu daudz lielāku uzmanību tam, ko saku, jo tas ir saistīts ne tikai ar mani," viņa janvārī sacīja telekanālam TF1, piebilstot: "Es vēlos, lai es varētu runāt daudz brīvāk." 

Noslēpums, kā nenovecot

Vaicāta par savu noslēpumu, kā pretoties vecumam, Brigita stāsta par savu dienas režīmu: "Es katru dienu pusstundu vingroju - pati, bez trenera. Ievēroju sabalansētu uzturu, kā arī veltu laiku rakstīšanai un lasīšanai".

Francijas prezidents Emanuels Makrons un pirmā lēdija Brižita Makrona - laimīgi precējušies kopš 2007. gada

gallery icon