foto: Shutterstock
Vecmāmiņai ar Alcheimera slimību draud deportācija no Zviedrijas
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2023. gada 5. aprīlis, 12:54

Vecmāmiņai ar Alcheimera slimību draud deportācija no Zviedrijas

Jauns.lv

Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, vairāki Zviedrijas iedzīvotāji ir spiesti pamest valsti. Arī pensionārei, kura sirgst ar Alcheimera slimību, draud šķiršana no ģimenes un deportācija no Zviedrijas uz Lielbritāniju pēc gandrīz divdesmit gadiem, ko viņa ir pavadījusi Zviedrijā, vēsta BBC.

Zviedrijā dzimusī 74 gadus vecā Katlēna Pūla ir saņēmusi rīkojumu izceļot no Zviedrijas pēc tam, kad viņas lūgums palikt valstī netika pieņemts, informēja viņas ģimene.

Pūlas kundze, kura pirms gandrīz divdesmit gadiem no Lielbritānijas pārcēlās uz Zviedriju, lai būtu tuvāk savai ģimenei, pašlaik ir piesaistīta pie gultas un saņem diennakts aprūpi mājā, kur viņa dzīvo jau 10 gadus.

Vecmāmiņas ģimenei 2022. gada septembrī tika paziņots, ka viņa tiks deportēta, lai gan viņa iesniedza pieteikumu Zviedrijas uzturēšanās statusa saņemšanai pirms 2021. gada decembra termiņa.

Viņas ģimene apgalvoja, ka viņas pieteikums tika noraidīts, jo viņai nebija derīgas Lielbritānijas pases, kas ģimenes prāt viņai nebija nepieciešama, jo viņa nevarēja ceļot sliktas veselības dēļ.

Sarunā ar BBC vecmāmiņas meita sacīja: "Es nosūtīju sešas ārstu izziņas un personīgas vēstules, kurās paskaidroju situāciju, bet ar to nepietika.”

"Es domāju, ka tas patiešām ir apkaunojoši, kā var deportēt kādu slimu cilvēku un atņemt viņu no ģimenes. Viņa ir viens no jaukākajiem cilvēkiem, kādus jebkad var satikt," viņa piebilda.

Ģimene tagad cer, ka ārsta, kurš personīgi apmeklēja Pūlas kundzi aprūpes namā, slimības lapa pārliecinās Zviedrijas Migrācijas aģentūru atsākt lietas izskatīšanu.

Zviedrija kopš Brexit ir izraidījusi 1100 Lielbritānijas valstspiederīgos, ziņo laikraksts “Guardian”.