Pasaulē
2023. gada 21. februāris, 15:26

"Applūstošajā" Venēcijā katastrofāli zems ūdens līmenis, kanāli pārvēršas dubļu vannās

Jauns.lv

Kaut gan speciālisti paredz Venēcijas applūšanu, šobrīd par to nekas neliecina, tieši otrādi — anticiklona un atplūdu dēļ Venēcijas kanālos ir strauji pazeminājies ūdens līmenis, pasaulslavenajiem kanāliem pārvēršoties šaurās tērcītēs un dubļu vannās.

Ūdens līmenis Venēcijā nokritis par 66 cm zemāk nekā vidējais jūras līmenis. Sinoptiķi to saista ar ieilgušo anticiklonu virs Itālijas ziemeļiem.

Alpi saņēmuši mazāk nekā pusi no normālā sniega daudzuma, no Alpiem tekošā Itālijas garākā upe Po pašlaik saņēmusi par 61 procentu mazāk ūdens nekā normāli šajā laikā, un Itālijā baidās, ka gaidāms vēl viena postaža pēc pagājušajā vasarā piedzīvotā katastrofālā sausuma. Pērn Itālija izsludināja ārkārtas stāvokli valsts ziemeļos, piedzīvojot pēdējo 70 gadu laikā lielāko sausumu.

“Mums ir ūdens deficīts, kas krājies jau kopš 2020.-21.g. ziemas,” laikrakstam “Corriere della Sera” sacīja Itālijas zinātnisko pētījumu institūta CNR klimata eksperts Masimiliano Paskvi. “Lai atkoptos, ziemeļrietumu reģioniem vajag 500 milimetrus [nokrišņu]: mums vajag 50 lietainas dienas.”

Venēcijā lietus nav bijis jau vairākas nedēļas. Sausums šajā gadalaikā Venēcijā nav ierasta parādība.

Atplūdi būtiski ietekmējuši ikdienas dzīvi vienā no pasaules galvenajām tūrisma vietām. Ūdens autobusi vaporetto, tūristu iemīļotās gondolas un citi transportlīdzekļi jau vairākas dienas nevar kursēt pa pārāk seklajiem kanāliem, dīkā stāv arī ātrās palīdzības transportlīdzekļi, nespējot nokļūt pie pacientiem. Neparasti zemais ūdens līmenis izraisījis arī zivju masveida bojāeju un atklājis daudzu ēku senos pamatus. Stihija ietekmējusi arī pilsētas karnevālu, uz kuru ieradušies vairāk nekā 100 tūkstoši tūristu.

Par laimi, meteorologi tuvāko dienu laikā prognozē ļoti gaidītos nokrišņus un sniegu Alpos.