foto: AFP/Scanpix
Veiksmīgi atdalīts Siāmas dvīnis nomiris no viegli ārstējamas slimības
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2023. gada 20. februāris, 12:58

Veiksmīgi atdalīts Siāmas dvīnis nomiris no viegli ārstējamas slimības

Jauns.lv

Ārsts, kurš Kongo Demokrātiskajā Republikā vēl kā medicīnas students organizēja operāciju, lai atdalītu Siāmas dvīņus, sacīja, ka ir "saniknots" uzzinot, ka viens no dvīņiem miris no malārijas.

Anika un Destina 2017. gadā tika nogādātas no attālā Muzombo ciema uz galvaspilsētu Kinšasu, kur brīvprātīgo ķirurgu komanda veiksmīgi veica sarežģītu un riskantu operāciju.

Tomēr nu atklājies, ka Destina nomirusi vēl pirms dvīņu pirmās dzimšanas dienas.

"Es nespēju noticēt, kā bērns varēja nomirt no viegli ārstējamas slimības," BBC sacīja ārsts Juniors Mudži. "Es kļuvu saniknots un dusmīgs."

"Katra reize, kad malārijas dēļ mirst bērns, ir traģēdija, taču šis gadījums bija divtik skumjš," viņš norāda.

Mudži skumjo vēsti uzzinājis pēc sazināšanās ar Anikas un Destinas ģimeni.

"Tā bija graujoša sajūta. Tas nav pieņemami," pauž ārsts. "Man bija šoks, kad to uzzināju, bet tajā pašā laikā manā slimnīcā šādi gadījumi ir izplatīti. Gandrīz katru dienu pie mums no malārijas mirst kāds bērns."

Mudži pauda, ka malārija joprojām nogalina daudzus, turklāt Kongo Demokrātiskajā Republikā konstatēti 12% no slimības gadījumiem visā pasaulē.

"Mums ir vajadzīga palīdzība. Ir grūti pieņemt situāciju, kad bērns ir glābts tik sarežģītā situācijā, bet pēc tam miris no malārijas... Tas liecina par nevienlīdzību un nevienlīdzību mūsu globālajā veselības aprūpē," viņš norādīja.

Viņš aicināja politiķus un farmācijas uzņēmumus "apvienot savu enerģiju, zināšanas, prasmes" un "rast jaunus risinājumus, lai ieviestu jauninājumus, ko mēs varam darīt ar vietējām kopienām".

Zināms, ka dvīņi Anika un Destina piedzima 37. grūtniecības nedēļā. Viņas bija savienotas vēderiem, dalot dažus iekšējos orgānus.

Nedēļu vecās meitenes devās 1400 kilometru tālā ceļā caur džungļiem, knapi izbraucamiem ceļiem un arī pa gaisu, lai sasniegtu galvaspilsētu, kur brīvprātīgie ārsti veica valstī pirmo atdalīšanas operāciju.

Pēc trīs mēnešiem, kas pavadītas slimnīcā, meitenītes devās mājās.

Malārija ir dzīvībai bīstama infekcijas slimība, ko pārnēsā odi. Ar to lielākoties slimo cilvēki tropu un subtropu reģionos, un galvenokārt no slimības mirst zīdaiņi un mazi bērni. Malārija ir vienkārši ārstējāma ar pretmalārijas līdzekļiem, tomēr, lai glābtu dzīvību, ir jārīkojas savlaicīgi. Neārstēta tropiskā malārija var progresēt līdz smagai saslimšanai un nāvei jau 24 stundu laikā.