foto: Kommersant/ Vida Press
Krievijas oligarhs grasās pirkt lidostu Vācijā
Viens no retajiem miljardiera Viktora Haritonina (otrais no labās) foto – pērn jūnija beigās Vladimiras apgabalā Krievijas premjera Mihaila Mišustina vizītes laikā, apmeklējot biotehnoloģiju centru.
Pasaulē
2023. gada 20. februāris, 06:54

Krievijas oligarhs grasās pirkt lidostu Vācijā

Kas Jauns Avīze

Krievijas miljardieris plāno iegādāties Vācijā civilo lidostu, kas apkalpo arī militārās kravas un atrodas netālu no aviācijas bāzes ar kodolieročiem.

Viktoram Haritoninam piederošā kompānija “NR Holding” uzvarējusi izsolē par iespēju nopirkt bankrotējušo, bet joprojām strādājošo Frankfurtes Hānas lidostu, vēsta “Deutsche Welle”. Pirkuma summa ir 20 miljoni eiro, taču klāt nāk vēl parādu nomaksa. Pēc protestu balsīm darījums gan pagaidām apturēts, bet rodas jautājums, kā tas vispār varēja notikt.

Reisi arī no Rīgas

Hānas lidosta atrodas 110 kilometru uz rietumiem no Frankfurtes pie Mainas. No šejienes uz dažādām Eiropas pilsētām un kūrortiem lido piecas zemo cenu aviokompānijas, tostarp “Ryanair” uz Rīgu.

Tieši pateicoties “Ryanair”, 1993. gadā slēgtā bijusī ASV gaisa kara bāze kopš 1999. gada sāka attīstīties kā lidosta, turklāt kļuva par vienu no vadošajām Vācijā aviācijas kravu nozarē. Hānas lidostu aktīvi izmanto ASV armija, lai transportētu pa Eiropu karavīrus un tehniku, iespējams, tai ir nozīme, arī sniedzot atbalstu Ukrainai.

Ražo sputniku

Par Haritoninu zināms diezgan maz, viņš neafišē ne savu biznesa darbību, ne personisko dzīvi. Viņa holdings “Farmstandart” 2021. gadā bija lielākais kovida vakcīnas “Sputnik V” ražotājs, un te bez Kremļa atbalsta nekādi neiztikt.

Kopš 2016. gada Haritoninam pieder slavenā Nirburgringas sacīkšu trase, atklāta 1927. gadā. Šeit 1976. gadā avarēja un savā mašīnā dega, bet izdzīvoja leģendārais Pirmās formulas pilots Nikijs Lauda un piecas reizes uzvarēja Mihaels Šūmahers. Nolūkotā lidosta atrodas netālu, un var arī pieļaut nevainīgu biznesa ieceri gūt peļņu no tūristiem, kas atlido uz autosacīkstēm un koncertiem.

foto: imago images/Aviation-Stock
Frankfurtes Hānas lidostu izmanto zemo cenu aviokompānijas.

Tomēr tikai 40 kilometru no Hānas lidostas atrodas Bundesvēra lidlauks “Fliegerhorst Büchel”, ko uzskata par vienīgo vietu Vācijā, kur glabājas amerikāņu kodolieroči. Kontrole pār tuvējās lidostas dispečeru punktu ļaus iegūt vairāk informācijas arī par kara aviācijas bāzi kaimiņos.

Ka tikai nauda

Šī nav pirmā reize, kad Hānas lidosta aiziet zem āmura. Iepriekšējās desmitgades vidū pēc paplašināšanās lidosta iestiga parādos, Reinzemes-Pfalcas varas iestādes pārdeva savu vairāk nekā 80% daļu Ķīnas investoram. Par galveno īpašnieku kļuva “HNA Group”, kas 2021. gada sākumā pati izputēja parādu dēļ, un pērn oktobrī par bankrotu paziņoja arī lidosta.

Izsolē uzvarēja kāda Frankfurtes firma, taču tā arī nesamaksāja, un par uzvarētāju pasludināja Haritonina “NR Holding”, kas piedāvāja otru lielāko summu. Lidostas pārvaldnieks Jans Markuss Platners uzskata, ka rīkojies savu pilnvaru ietvaros – atrast dāsnāko pircēju. Viņa pienākumos neietilpst vērtēt darījuma atbilstību Vācijas politiskajām un drošības interesēm, konkrētais uzņēmums valstī darbojas legāli, pret īpašnieku nav noteiktas sankcijas.

Iekļauts ASV sankciju sarakstā

Tikmēr Vašingtona jau 2019. gadā iekļāva Haritoninu savā sankciju sarakstā, vainojot manipulācijās ar ASV prezidenta vēlēšanām 2016. gadā. Viņš ir atrodams arī cietumā ieslodzītā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija komandas veidotajā “Korumpantu un kara kurinātāju sarakstā”. Tomēr Eiropas Savienība bijusi pielaidīga, jo nepiemēro sankcijas Krievijas farmācijas un kopumā medicīnas uzņēmumiem.

Tiesa, Platners rīkojies visai viltīgi – apstiprinājis līgumu ar izsoles trešās vietas ieguvēju, Vācijas uzņēmēja Volframa Rihtera “WR Holding”, kas iemaksājusi piedāvāto summu, tikai brīdināta, ka lidostu iegūs, ja nojuks darījums ar Haritoninu. Lēmums pagaidām atlikts uz dažām nedēļām, lidostas kreditoru sapulce nav ne apstiprinājusi, ne noraidījusi izsoles rezultātu un gaida Ekonomikas ministrijas lēmumu. Visdrīzāk jautājumu izlems Berlīnē.

Hesenes federālās zemes valdība, kam lidostā pieder 17,5%, izturas “ļoti kritiski” un vērsusies pie Vācijas valdības ar lūgumu “izpētīt visas iespējas, lai novērstu šo darījumu”.