foto: ZUMAPRESS.com
Āfrikā atklāts pirmais poliomielīta gadījums pēdējo piecu gadu laikā
Pasaulē
2022. gada 20. februāris, 22:21

Āfrikā atklāts pirmais poliomielīta gadījums pēdējo piecu gadu laikā

Jauns.lv

Malāvija paziņojusi par savvaļas poliomielīta uzliesmojumu pēc tam, kad saslimšana ar smago infekcijas slimību konstatēta kādai trīs gadus vecai meitenei. Šis ir pirmais reģistrētais šāda veida poliomielīta gadījums Āfrikā pēdējo piecu gadu laikā.

Zināms, ka Āfrika par brīvu no jebkāda veida savvaļas poliomielīta tika pasludināta 2020. gadā.

Malāvijas varas iestādes šobrīd strādā, lai ierobežotu vīrusa iespējamo izplatību, tostarp pastiprinot imunizācijas procesu.

Savvaļas poliomielīts joprojām ir endēmisks tikai divās pasaules valstīs - Afganistānā un Pakistānā, ziņo BBC.

Malāvijā identificētais vīrusa celms sasaistāms ar vienu no Pakistānā atrastajiem, tomēr nav skaidrs, kā un kad tas nonācis Āfrikas dienvidos. Šis inficēšanās gadījums Malāvijā apstiprināts pēc tam, kad klīniskā pārbaude veikta paralīzes skartam bērnam.

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir akūta smaga infekcijas slimība, ko izraisa poliovīruss. Tā parasti skar bērnus, kas ir jaunāki par pieciem gadiem, dažreiz izraisot neatgriezenisku paralīzi. Ja cieš arī elpošanas sistēmas muskuļi, var iestāties nāve.

Pirms 25 gadiem vīruss paralizēja tūkstošiem bērnu Āfrikā. Tika uzsākta masveida vakcinācijas kampaņa, un nu visā kontinentā ir vakcinēti 95% iedzīvotāju.

Pret poliomielītu zāļu nav, bet vakcīna pret saslimšanu pasargā uz mūžu.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņojusi, ka šis vīrusa celms Malāvijā ievests no Pakistānas, tāpēc tas no savvaļas poliovīrusiem brīvā kontinenta statusu nemainīs.

"Pēdējais savvaļas poliomielīta vīrusa gadījums Āfrikā tika konstatēts Nigērijas ziemeļos 2016. gadā, un visā pasaulē 2021. gadā bija tikai pieci šādi gadījumi. Jebkurš savvaļas poliomielīta vīrusa gadījums ir nozīmīgs, un mēs mobilizēsim visus resursus, lai atbalstītu ātru reaģēšanu," norādīja PVO pārstāvis Āfrikā.

Kā zināms, ir divi poliemielīta veidi - savvaļas poliovīrusa izraisīti un poliomielīta gadījumi, kurus izraisa dzīvas vakcīnas poliovīrusa derivāti - dzīvās poliovīrusa vakcīnas celmi, kuriem notikušas ģenētiskās mutācijas, ilgu laiku cirkulējot vidē un nepietiekami imunizētajā populācijā.

Mūsdienās izmantotās poliomielīta vakcīnas vairs nesatur dzīvu vīrusu.

Poliomielīta infekcijas avots ir slims cilvēks vai cilvēks, kuram netiek novērotas slimības pazīmes, bet kurš ir infekcijas izraisītāja nēsātājs. Poliovīruss izdalās no organisma ar fekālijām un augšējo elpceļu izdalījumiem.