foto: akg-images / Gilles Mermet
Bažās par hinduistu pāreju uz kristietību, Indija bloķē Mātes Terēzes labdarības piekļuvi ārvalstu finansējumam
Māte Terēze.
Pasaulē
2021. gada 28. decembris, 10:39

Bažās par hinduistu pāreju uz kristietību, Indija bloķē Mātes Terēzes labdarības piekļuvi ārvalstu finansējumam

Jauns.lv

Indijas valdība atteikusies atjaunot ārvalstu finansējuma licenci labdarībai, kuru dibinājusi Māte Terēze, vēsta BBC.

Žēlsirdības misionāru katoļu reliģiskajā draudzē ir tūkstošiem mūķeņu, kas uzrauga tādus projektus kā mājas pamestiem bērniem, skolas, klīnikas un bibliotēkas.

Ziemassvētku dienā Indijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka nav atjaunojusi labdarības licenci “nelabvēlīgas ietekmes” dēļ. Hinduisti jau sen ir apsūdzējuši labdarību par savas programmas izmantošanu, lai pārvestu cilvēkus kristietībā. Labdarība šos apgalvojumus ir noliegusi.

Pirmdien izplatītajā ziņojumā tā apstiprināja, ka tās licences atjaunošanas pieteikums ticis noraidīts un ka tā neuzņems ārvalstu finansiālu atbalstu līdz jautājuma atrisināšanai.

Labdarību 1950. gadā dibināja Māte Terēze, Romas katoļu mūķene, kas no savas dzimtās Maķedonijas pārcēlās uz Indiju.

Tā ir viena no pasaulē vislabāk zināmajām katoļu labdarības organizācijām. Māte Terēze 1979. gadā tika apbalvota ar Nobela Miera prēmiju par savu humanitāro darbu, un 2016. gadā, 19 gadus pēc nāves, pāvests Francisks viņu pasludināja par svēto.

Indijas premjerministra Narendra Modi valdība ir centusies apturēt ārvalstu finansējuma piesaistīšanu labdarības organizācijām un citām nevalstiskām organizācijām, kas atrodas Indijā. Pagājušajā gadā ierobežojumi izraisīja “Greenpeace” un “Amnesty International” piederošo bankas kontu iesaldēšanu.

Ir notikuši arī vairāki uzbrukumi reliģiskajām minoritātēm visā Indijā. Hinduistu grupējumi šogad izjauca Ziemassvētku svinības atsevišķās valsts daļās, protestējot ārpus reliģiskām saietām un izpostot baznīcu Indijas ziemeļos.

Lielākā daļa valsts iedzīvotāju ir hinduisti. Tomēr aptuveni 2% jeb 24 miljoni no iedzīvotājiem ir kristieši, kā arī Indija ir mājvieta otrai lielākajai katoļu kopienai Āzijā.