foto: Shutterstock
Fanātiķi Ukrainā savu bērnu nolemj paralīzei
Pasaulē
2021. gada 18. oktobris, 04:48

Fanātiķi Ukrainā savu bērnu nolemj paralīzei

Kas Jauns Avīze

Ukrainā pēc inficēšanās ar poliomielītu jeb bērnu trieku pusotru gadu vecam bērnam iestājusies paralīze. Vecāki bija atteikušies no bērna vakcinācijas reliģisku iedomu dēļ.

Tas noticis Rivnes apgabalā Ukrainas rietumos, kur pret poliomielītu vakcinēti tikai 49% bērnu. Pirmie simptomi bērnam parādījušies 1. septembrī, bet 3. septembrī viņš nogādāts slimnīcā ar kāju parēzi – muskuļu vājumu un kustību ierobežojumiem.

Apgabalā strādā epidemiologu un virusologu komanda, meklējot kontaktpersonas, iegūstot analīzēm viņu biomateriālus, pētot mājas apstākļus.

2015. gadā divus poliomielīta gadījumus atklāja Ukrainas dienvidrietumos, un tie Eiropā bija pirmie kopš 2010. gada. Pagāja divi gadi, līdz šo uzliesmojumu likvidēja.

Poliomielīts ir smaga infekcijas slimība. Vīruss izplatās starp cilvēkiem ar fekālijām un siekalām, visbiežāk ar netīrām rokām, inficētu ēdienu un ūdeni. Saslimt var jebkurš nevakcinēts bērns un pieaugušais, bet īpaši uzņēmīgi ir bērni vecumā līdz pieciem gadiem, tāpēc pirmo poti saņem jau pirmajos dzīves mēnešos. Pret šo slimību nav medikamentu, var vienīgi mēģināt vājināt simptomus.

Pirmās veiksmīgās poliomielīta vakcīnas izstrādāja 1955. gadā amerikāņu virusologs Džonass Solks. Līdz tam laikam šī slimība daudzās Eiropas un Ziemeļamerikas valstīs pieņēma traģiskus apmērus. Piemēram, 1916. gadā Ņujorkā vien nomira ap 2000 bērnu.