foto: Ekrānuzņēmums
Amerikāņus saviļņo vidusskolnieces spēcīgā runa par nesen pieņemto abortu aizliegumu
Pakstona Smita
Pasaulē
2021. gada 3. jūnijs, 21:49

Amerikāņus saviļņo vidusskolnieces spēcīgā runa par nesen pieņemto abortu aizliegumu

Jauns.lv

Amerikāņus saviļņojusi kādas pusaudzes runa viņas izlaiduma dienā. Jaunā sieviete uzstājās ar spēcīgu vēstījumu, apspriežot nesen Teksasas štatā pieņemto abortu aizliegumu - maija beigās Teksasā tika aizliegta aborta veikšana jau no grūtniecības sestās nedēļas.

Kad Teksasas iedzīvotāja Pakstona Smita savā izlaiduma dienā stājās publikas priekšā, lai teiktu runu, bija paredzēts, ka tā būs par televīziju un medijiem. Tomēr pusaudze lēma nesekot skolas noteiktajam scenārijam un teikt runu par abortiem, raksta BBC.

"Es nevaru izmantot šo platformu, lai veicinātu mieru, kamēr pret manu ķermeni tiek izvērsts karš," savu runu, kas nu strauji izplatījusies sociālajos medijos, iesāka Pakstona.

Jaunieviestais likums aizliedz abortus pēc tam, kad auglim tiek konstatēts tas, ko abortu noliedzēji sauc par "augļa sirdsdarbību". Tiesa, vairākas medicīnas iestādes, tostarp Amerikas dzemdību speciālistu un ginekologu koledža, uzskata, ka šāds nosaukums ir maldinošs, turklāt daudzas sievietes tik agrā grūtniecības posmā nemaz nenojauš, ka ir stāvoklī.

Likumā pieļauts izņēmums atļaut veikt abortu ārkārtas medicīniskās situācijās, bet ne izvarošanas vai incensta gadījumos.

"Šis likums garantēs, ka ikviens nedzimušais bērns ar sirdspukstu tiek pasargāts no aborta posta," parakstot likumu, sacīja Teksasas štata gubernators Gregs Abots.

Ko pateica Pakstona?

Ja vien tiesa nelems to atcelt, likums stāsies spēkā šī gada septembrī. To asi nosodījušas sieviešu tiesību aizsardzības organizācijas.

"Ņemot vērā nesenos notikumus, šķiet nepareizi runāt par kaut ko citu, izņemot to, kas šobrīd ietekmē mani un miljoniem citu sieviešu," sacīja Pakstona. 

"Man ir sapņi, cerības un ambīcijas," teica meitene. "Katrai meitenei šeit tie ir. Mēs visu dzīvi esam strādājušas, lai virzītos nākotnē, un bez mūsu piekrišanas vai ietekmes šī kontrole pār nākotni mums tiek atņemta. Esmu nobijusies, ka tad, ja pievils mana kontracepcijas metode, esmu šausmās, ka tad, ja es tikšu izvarota, manām cerībām, centieniem, pūliņiem un sapņiem vairs nebūs nozīmes."

Viņa sacīja, ka viņas vēders sagriežas, saprotot, ka viņai atņemtas tiesības pār viņas ķermeni.

"Mēs nedrīkstam klusēt," viņa sacīja. "Šis ir karš pret jūsu māšu tiesībām, karš pret jūsu māsu tiesībām, karš pret jūsu meitu tiesībām."

Atzinību izsaka arī Hilarija Klintone

Pakstonas runa vietnēs "YouTube", "Twitter" un "TikTok" ir skatīta miljoniem reižu, un daudzi par to izteikuši atzinību meitenei.

Tostarp viņai pateikusies bijusī ASV valsts sekretāre un 2016. gada prezidenta vēlēšanu kandidāte Hilarija Klintone.

"Šis prasa iekšas. Paldies, ka neklusē, Pakstona," viņa rakstīja "Twitter".

Līdzīgus likumus pieņēmuši vismaz desmit štati, aizliedzot aborta veikšanu no brīža, kad ir saklausāmi sirdspuksti, kas parasti ir ap sesto grūtniecības nedēļu. Tomēr tiesas atcēlušas visus šos likumus, jo tie pārkāpj ASV Augstākās tiesas spriedumu lietā "Roua pret Veidu", ar kuru atļauts veikt abortu, ja vien embrijs vēl nav spējīgs izdzīvot ārpus mātes miesām, kas parasti ir ap 22-24 nedēļu.

Augstākā tiesa tagad grasās izskatīt lietu, kuras rezultātā šis lēmums var tikti mainīts. Lieta ir saistīta ar Misisipi likumu, ar kuru aizliegts veikt abortu pēc 15. grūtniecības nedēļas.