Turcijā uz ielas tirgo "bēgļa komplektiņu"; Lesbas salā vestu kaudzes aizņem jau teju kvadrātkilometru. FOTO
Turcijā zem vārda "suvenīri" tiek tirgotas laivas, vestes un čemodāni, kas nereti ir sliktas kvalitātes viltotas preces. Tikmēr Grieķijā tās veido milzu kaudzes izgāztuvē.
Pasaulē
2016. gada 2. februāris, 16:01

Turcijā uz ielas tirgo "bēgļa komplektiņu"; Lesbas salā vestu kaudzes aizņem jau teju kvadrātkilometru. FOTO

Jauns.lv

Turcijas pilsētā Stambulā tirgotāji itin labi "ierakstās" tā dēvētajā bēgļu biznesa shēmā, bodītēs tirgojot glābšanas vestes, koferus, somas un gumijas laivas emigrēšanas vajadzībām. Tikmēr Lesbas salā Grieķijā ar dronu no gaisa nofotografēta oranžo vestu izgāztuve. Un skats ir iespaidīgs.

Vestu krāvums salā plešas gandrīz kvadrātkilometru lielā platībā un mazāka nekļūst. Dati par janvāri liecina, ka, pat neraugoties uz ziemas sezonu, pagājušajā mēnesī Grieķijas krastus sasnieguši gandrīz 69 tūkstoši imigrantu (Apvienoto Nāciju dati - red.piez.). Skaitlis ir iespaidīgs, jo, piemēram, 2015.gada janvārī pie Grieķijas no laivām izkāpa tikai 1694 personas. Pieaugums: 35 reizes.

Trešā daļa no šogad janvārī atpeldējušajiem ir bērni, 21% veido sievietes, bet vīrieši ir pārsvarā - 44 procenti atbraucēju. 94 cilvēki janvārī noslīkuši, bet 34 skaitās bezvēsts pazuduši, liecina statistika.

Glābšanas vestu kaudzes no salu krastiem nemitīgi tiek savāktas un nogādātas kādā vietā, veidojot izgāztuvi. Piemēram, Lesbas salā šāda kaudze sniedzas 10 akru platībā un slejas piecu metru augstumā.

 

Tikmēr Stambulā uz ielas notiek "bēgļa komplektiņa" tirdzniecība. Visbiežāk migrantam vajadzīgās preces tirgo tūristiem paredzētajos veikalos un neoficiāli šīs preces tiek dēvētas par "suvenīriem". Respektablu firmu pārstāvji gan brīdina, ka šīs mantas bieži vien ir sliktas kvalitātes jeb viltojumi.

   

Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA/Ekrānuzņēmums no "Mail Online"/Reuters