foto: AFP
Māte ar meitām  - 18 un 22 gadus vecām jaunietēm - plānoja asinspirti Londonā
Pasaulē
2018. gada 9. jūnijs, 07:03

Māte ar meitām - 18 un 22 gadus vecām jaunietēm - plānoja asinspirti Londonā

Kas Jauns Avīze

Tiesa Londonā atzinusi 18 gadus veco Safu Bulāru par vainīgu uzbrukuma gatavošanā Britu muzejam. Viņa ir jaunākā Lielbritānijas pilsone, kura notiesāta par terorismu.

Šī arī ir pirmā reize, kad britu specdienesti atklājuši teroristu šūniņu, kuru veidoja tikai sievietes. Bulāra ir no Londonas rajona Voksholas, jauniete 17 gadu vecumā pievienojās Islāma valstij, kad viņas līgavainis Navids Huseins ņēma galu Sīrijā, karodams šo fanātiķu rindās.

Tiesā Bulāra apgalvoja, ka ir distancējusies no reliģijas, kamēr atradās pirmstiesas apcietinājumā, un tagad ģērbjas kā visas meitenes.

Viņas 22 gadus vecā māsa Rizleina plānojusi uzbrukumu ar nazi garāmgājējiem Londonā, bet viņas māte Mina Diča (44) palīdzējusi meitām – abas atzinušās savos asiņainajos nolūkos.

Bulāra plānojusi uzbrukt Britu muzeja apmeklētājiem ar šaujamieroci un granātām. Māsas un māte apspriedušas savus plānus pat cietumā, izmantojot īpašus koda vārdus no grāmatas Alise Brīnumzemē.

Pusaudze sāka radikalizēties 16 gadu vecumā pēc terora aktiem Parīzē 2015. gadā. Viņa sāka pastiprināti lasīt Korānu, apmeklēt islāmistu vietnes internetā un nēsāt hidžābu. Internetā viņa iepazinās ar Huseinu, un pēc dažiem mēnešiem abi apprecējās tīmeklī.

Bulāra gatavojās doties pie viņa uz Sīriju, apprecēties pa īstam un, sadodoties rokās, kopīgi uzspridzināties. Šos romantiskos plānus izjauca drošībnieki. Trijotni aizturēja tieši plānotā uzbrukuma dienā kopā ar viņu draudzeni. Tiesas spriedums gaidāms pēc piecām nedēļām.