foto: Ekrānuzņēmums
Maskavā noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai
Uzbrucēji, izmantojot dūmu sveces un signālraķetes, apmētāja Latvijas vēstniecības ēku.
Pasaulē
2018. gada 9. maijs, 20:45

Maskavā noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai

LETA

Šovakar noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai Maskavā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis pastāstīja, ka ap plkst.17.30 pie vēstniecības ēkas ieradušās četras vai piecas personas, kuras, izmantojot dūmu sveces un signālraķetes, apmētājušas ēku. Viens no likumpārkāpējiem ar melnas krāsas baloniņu mēģinājis appūst vēstniecības ēkas sienu, taču paspējis uzrakstīt tikai burtu "S".

foto: Ekrānuzņēmums
Uzbrucēji, izmantojot dūmu sveces un signālraķetes, apmētāja Latvijas vēstniecības ēku.

Tūlīt pēc tam divi vandaļi tikuši aizturēti. Uzbrukuma motīvi pagaidām nav skaidri, piebilda ĀM pārstāvis.

Kā pastāstīja Rinkēviča preses sekretārs Mārtiņš Drēģeris, uzbrucēji bijuši nacionālboļševiku pārstāvji. Arī viņš pagaidām atteicās spekulēt par iespējamajiem uzbrukuma motīviem. Neviens no vēstniecības darbiniekiem uzbrukumā neesot cietis.

Jegermanis apstiprināja, ka rīt, 10.maijā, no rīta Latvija iesniegs notu Krievijas Ārlietu ministrijai, pieprasot nodrošināt diplomātiskās pārstāvniecības drošību un neaizskaramību.

"Šādas provokācijas nav pieļaujamas, Krievijai attiecīgi jārīkojas," tviterī raksta Rinkēvičs.

Krievijas aģentūra "Interfax" ziņo, ka uzbrukumu sarīkojuši nereģistrētās Krievijas partijas "Drugaja Rossija" ("Cita Krievija") aktīvisti, kuri tādā veidā protestējuši pret prokrieviskā aktīvista Vladimira Lindermana aizturēšanu Rīgā.

foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Latvijas vēstniecība Maskavā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 8. maijā tika aizturēts prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans. Viņš ticis aizturēts saistībā ar uzrunu 31.martā notikušajā Latvijas Krievu savienības (LKS) un "Krievu skolu atbalsta štāba" rīkotajā pasākumā ar nosaukumu "Vislatvijas vecāku sapulce", kurā viņš uzstājies pret izglītības krievu valodā likvidēšanu, pastāstīja Lindermana aizstāve Jeļena Kvjatkovska.

Viņa uzsvēra, ka viens no aizturēšanas priekšnosacījumiem ir aizdomas par likumpārkāpumu, taču šajā gadījumā ikkatrs varot noklausīties Lindermana teikto un dzirdēt, ka no juridiskā viedokļa nekāds pārkāpums neesot izdarīts.

Aizstāve arī norādīja, ka Lindermanam patlaban ir piemērots aizturētās personas statuss un viņš atrodas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, kurā pēc likuma viņš drīkst atrasties līdz 10.maija plkst.15, kad būs pagājušas 48 stundas kopš viņa aizturēšanas, un līdz tam brīdim DP būs jāizlemj, kādu drošības līdzekli Lindermanam piemērot.

Kvjatkovska atzīmēja, ka apšauba speclīdzekļu pielietošanas nepieciešamību viņas klienta aizturēšanas laikā. Ņemot vērā minēto, advokāte jau 9.maijā plāno vērsties pie Drošības policijas (DP), kas veica Lindermana aizturēšanu, priekšnieka. Viņa uzsvēra, ka līdz šim nav bijuši gadījumi, kad Lindermans būtu pretojies varas iestāžu rīkojumiem. Aizstāve arī atgādināja, ka Lindermana aizturēšanai bija liecinieki, kuri varēs liecināt par viņa aizturēšanas apstākļiem.