foto: REUTERS
Ar smadzeņu vēzi sirgstošais senators Makeins publiski paziņo, ka negrib Trampu redzēt savās bērēs
Makeins nevēlas, lai Tramps apmeklē viņa bēres.
2018. gada 6. maijs, 12:41

Ar smadzeņu vēzi sirgstošais senators Makeins publiski paziņo, ka negrib Trampu redzēt savās bērēs

Jauns.lv / LETA

Ar vēzi sirgstošajam ASV republikāņu senatoram Džonam Makeinam tuvas personas pavēstījušas Baltajam namam, ka Makeins negrib, lai prezidents Donalds Tramps, ar kuru viņam ir saspīlētas attiecības, apmeklētu viņa bēres, bet vēlas, lai Trampa vietā Balto namu bērēs pārstāvētu viceprezidents Maiks Penss.

To telekanālam "NBC News" apstiprinājis Makeinam tuvs avots. 81 gadu vecais Makeins pašlaik atrodas savās mājās Arizonas štatā, kur atlabst pēc operācijas, kas viņam tika veikta zarnu infekcijas dēļ. Pagājušā gada jūlijā viņam tika diagnosticēts smadzeņu vēzis.

foto: AP
Makeina meita Megana pie tēva šī gada martā.

Tramps nepiedalījās arī bijušās pirmās lēdijas Barbaras Bušas bērēs pagājušajā mēnesī. Baltais nams paskaidroja, ka tas bijis tāpēc, "lai izvairītos no neērtībām pastiprinātas drošības dēļ, kā arī aiz cieņas pret Bušu ģimeni un tās draugiem, kas apmeklēja [bēru] dievkalpojumu". Barbaras Bušas vīrs Džordžs Bušs vecākais un viņu dēls Džordžs Bušs jaunākais, kas abi ir bijušie prezidenti un, tāpat kā Tramps, ir republikāņi, uzskata Trampu par nepiemērotu prezidenta amatam. 2016.gada prezidenta vēlēšanās Bušs vecākais balsojis par demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni, bet Bušs  jaunākais biļetenā izvēlējies iespēju neatbalstīt nevienu no kandidātiem.

Bijušās ASV pirmās lēdijas Barbaras Bušas (92) bēres

gallery icon

Uz Barbaras Bušas bēru dievkalpojumu bija ieradušies bijusī ASV pirmā lēdija Melānija Trampa, kā arī eksprezidents demokrāts Baraks Obama ar bijušo pirmo lēdiju Hilariju Klintoni.

Pēc Makeinam tuvu avotu teiktā, plānots, ka Makeina bēru dievkalpojums notiks Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, un ka tajā runas teiks eksprezidenti Bušs jaunākais un Obama.

2016.gada priekšvēlēšanu kampaņā Tramps izteicās, ka Makeins tiek uzskatīts par Vjetnamas kara varoni tikai tāpēc, ka kritis gūstā, un ka Tramps dodot priekšroku karavīriem, kas izvairījušies no saņemšanas gūstā. Pagājušajā gadā Tramps kritizēja Makeinu par to, ka viņš kopā ar vēl divām republikāņu senatorēm balsojis pret likumprojektu, kas paredzēja Obamas laikā ieviestās veselības aprūpes sistēmas atcelšanu, un tādēļ šis likumprojekts netika pieņemts.

Makeins  2008.gadā bija ASV prezidenta vēlēšanu kandidāts no Republikāņu partijas, bet tajās uzvarēja demokrātu kandidāts Baraks Obama. Laikraksts "The New York Times" ziņo, ka Makeins nesen izteicis nožēlu par to, ka par viceprezidenta amata kandidāti tolaik izvēlējies populistisko toreizējo Aļaskas štata gubernatori Sāru Peilinu, nevis toreizējo senatoru Džo Lībermanu.

Vjetnamas kara laikā  Makeins  kā pilots tika notriekts virs Vjetnamas un pavadīja tur kā karagūsteknis piecarpus gadus.