foto: AFP
Piespriež nāvessodu vīrietim, kurš izvaroja un nogalināja mazo pakistāņu meitenīti Zainabu
Mazā Zainaba.
Pasaulē
2018. gada 17. februāris, 13:23

Piespriež nāvessodu vīrietim, kurš izvaroja un nogalināja mazo pakistāņu meitenīti Zainabu

Jauns.lv

Tiesa Pakistānā sestdien lēmusi piespriest nāvessodu vīrietim, kurš apsūdzēts par septiņus gadus vecas meitenītes Zainabas Aminas izvarošanu un noslepkavošanu. 

Cilvēki sēro un protestē pēc 7 gadus vecās Zainabas izvarošanas un noslepkavošanas

Cilvēki sēro un protestē pēc 7 gadus vecās Zainabas izvarošanas un noslepkavošanas

gallery icon

Šī traģēdija šokēja visu valsti, pēc kā daudzviet sākās protesti, pieprasot amatpersonas rīkoties, lai bērni valstī beidzot būtu drošībā un šādi baisi noziegumi nepaliktu nesodīti. 

Izmeklēšanā secināts, ka meitenītes nāvē vainojams 24 gadus vecs sērijveida slepkava Imrans Ali. Zainabas slepkavība bija 12. šāda veida gadījums Kazuras pilsētā, kas atrodas Pendžābas provincē, netālu no Lahoras, un mediju pievērstās uzmanības dēļ varasiestādes bija spiestas rīkot apjomīgu izmeklēšanu, secinot, ka Imrana DNS sakrīt vēl astoņos seksuālu uzbrukumu gadījumos. 

foto: REUTERS
Aizdomās turētais Imrans Ali.

Tiesa apsūdzētajam sestdien piespriedusi nāves sodu, mūža ieslodzījumu, septiņu gadu cietumsodu un 3,2 miljonu rūpiju (23 290 eiro) naudassodu par apsūdzībām pēc četriem pantiem.

Zainabas māte Nusrata Bibi pieprasījusi, lai nāvessoda izpilde būtu publiska. "Es gribu, lai viņu pakar publiski vietā, kur viņš laupīja Zainabas dzīvību," žurnālistiem sacīja māte.  

foto: AFP
Zainabas tēvs Amīns Ansari ierodas tiesā Lahorā, kur viņas meitas nāvē vainīgajam piespriests nāvessods.

Šobrīd Ali tika tiesāts tikai par Zainabas nāvi, taču viņam vēl tiks izvirzītas apsūdzības par uzbrukumu vismaz septiņiem bērniem, no kuriem pieci tika noslepkavoti. 

Prokuratūrā ziņo, ka apsūdzētajam tika dota iespēja aizstāvēt sevi tiesā, tomēr viņš izvēlējās atzīt savu vainu astoņos uzbrukumos, tostarp Zainabas nāvē, lai gan iepriekš tika brīdināts, ka šī informācija var tikt izmantota pret viņu. 

Apsūdzētais 15 dienu laikā spriedumu var pārsūdzēt. 

Par ko ir stāsts?

Mazās Zainabas Aminas nāve pamatīgi sadusmojusi vietējos cilvēkus, kuri pārmet Pendžābas provinces administrācijai bezdarbību jautājumos, kas skar bērnu drošību. Mazās Zainabas nāve bija punkts uz "i" - šis nebija pirmais tāda veida gadījums neilgā laika posmā, taču vietējā vara lietas labā neko nedarīja, liekot cilvēkiem dzīvot bailēs par savu atvašu drošību. 

Šīs lietas risināšanai pieslēdzās par Pendžābas provinces galva Muhameds Šebazs Šarifs, kurš pavēlēja policijai atrast vainīgo. 

Tikmēr ekspertīzē tika apstiprināts, ka mazā  Zainaba tika žņaugta, seksuāli izmantota un izvarota. Spīdzināšanas pēdas pamanītas uz meitenītes sejas. Ekspertīzes veicēji ziņo, ka viņas mēle bija iespiesta starp zobiem. Brīdī, kad tika veikta autopsija, viņa bija jau bija mirusi divas vai trīs dienas. 

Meitenītes vecāki brīdī, kad notika šī traģēdija, piedalījās umras svētceļojumā Saūda Arābijā. Ģimene policijai nodeva videonovērošanas kameru ierakstus, kuros redzams, kā meitenīti 4. janvārī aizved prom kāds vīrietis, kurš, kā vēlāk izrādījās, ir kaimiņš Imrans Ali. 

Kazuras reģionālās policijas pārstāvis Muhameds Kauzars Zulikvars CNN atklāja, ka meitenītes nedzīvais ķermenis atrasts atkritumu kaudzē vien 100 metru attālumā no viņas mājām. 

Dusmas par Zainabas nāvi acumirklī izplatījās sociālajos tīklos Pakistānā. Daudzi sašutušie lieto mirkļbirku #JusticeForZainab [#TaisnīgumuZainabai].

Savu viedokli pauda arī Nobela Miera prēmijas laureāte Malala Jūsafzaja, kura rakstīja: "Sirds lūst, dzirdot par Zainabu - 7 gadus vecu izmantotu meitenīti, kuru nogalināja Kazurā, Pakistānā. Tam ir jāpieliek punkts. Valdībai un atbildīgajām iestādēm jārīkojas."