foto: REUTERS
No teroristu gūsta atbrīvotais Boils aizvien cietumā. Kam viņš nodarījis pāri, izpaust aizliegts
Pasaulē
2018. gada 8. janvāris, 20:06

No teroristu gūsta atbrīvotais Boils aizvien cietumā. Kam viņš nodarījis pāri, izpaust aizliegts

Kasjauns.lv

Kanādietis Džošua Boils, kura ģimeni pērn pēc teju 5 gadu gūsta atbrīvoja no teroristiem Afganistānā un Pakistānā, arvien atrodas cietumā un tiesneši jau otro reizi pārlikuši sēdi, kurā plānots skatīt viņa atbrīvošanu pret galvojumu.

ASV mediji vēstī, ka Boila advokāti šobrīd strādā, lai panāktu vīrieša atbrīvošanu pret galvojumu no cietuma, kur viņš nonāca par vairākām apsūdzībām, tostarp seksuālo uzbrukumu, nelikumīgu turēšanu ieslodzījumā, kā arī nāves draudu izteikšanu. Kas ir cilvēki, pret kuriem varētu būt pastrādāti šie noziegumi, sabiedrībai šobrīd neatklāj. 

No teroristu gūsta atbrīvotie kanādietis Džošua Boils un amerikāniete Keitlīna Koulmena

No teroristu gūsta atbrīvotie kanādietis Džošua Boils un amerikāniete Keitlīna Koulmena

gallery icon

Nākamā sēde, kur plānots skatīt viņa atbrīvošanu pret drošības naudu, paredzēta pirmdien, tieši pēc nedēļas. 

Aģentūra "Reuters" vēstī, ka tiesa izdevusi rīkojumu, ar kuru aizliedz medijiem ziņot vai informēt par šo lietu tā, ka tā rezultātā būtu iespējams identificēt upurus vai lieciniekus. 

No teroristu gūsta atbrīvotais Džošua Boils ar savu dēlu mājas pagalmā Kanādā

No teroristu gūsta atbrīvotais Džošua Boils ar savu dēlu mājas pagalmā Kanādā

gallery icon

Zināms vien tas, ka 34 gadus vecais vīrietis tiek turēts aizdomās noziegumos, kas notikuši Otavā no 14. oktobra līdz 30.decembrim.

Jāatgādina, ka Hakani tīkla kaujinieki sagūstīja Boilu un viņa sievu Ketlinu Koulmenu 2012.gadā talibu kontrolētā Afganistānas apvidū, kur pāris bija devies pārgājienā. Koulmena tobrīd bija stāvoklī. Viņu bērni piedzimuši gūstā.

Boils, Koulmena un trīs viņu bērni tika izglābti oktobrī Pakistānas desantnieku operācijas rezultātā.

Par ko ir stāsts?

Ziemeļamerikāņu pāris, kuru atbrīvoja no "Taliban" atzara teroristu gūsta, 2011. gadā iepazinās internetā. Abus vienoja milzīga aizraušanās ar "Star Wars". 2012. gadā abi nolēma doties kopīgā ceļojumā, kas, kā mēs zinām, izvērtās par piecu gadu ilgu pārdzīvojumu.

Keitlīna Koulmena piedzimusi Pensilvānijas štatā un bija zināma kā pārliecināta katoliete, vēstī "USA Today". Draugi stāstījuši, ka Koulmena bijusi ļoti laipna un dāsna pret citiem - sākot jau ar sīkumiem un beidzot ar naudas vākšanas kampaņu Haiti stihijā cietušajiem.

Kad pāris nolēma doties ceļojumā, Keitlīna bija jau stāvoklī. Vecākiem tika stingri apgalvots, ka abi apceļos tikai drošās "stānas" un uz Afganistānu nedosies. "Viņi solīja, ka nedosies," stāstīja mamma Lina Koulmena.

Keitlīnas vīrs kanādietis Džošua Boils bijis aizrāvies ar terorisma tēmu, veltot savu brīvo laiku, veidojot neskaitāmus terorismam veltītus rakstus "Wikipedia". Viņu arī interesējis Omars Kadrs, kanādietis, kuru notvēra Afganistānā un 10 gadus turēja Gvantanamo cietumā. 2009. gadā Boils apprecēja Kadra māsu un daži kolēģi nodomāja, ka viņš pārgājis islāmā. Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) sacīja, ka saistības ar Boila pagātni un abu nonākšanu teroristu gūsta nav.

"Taliban" atzara grupējums abus sagūstīja 2012. gadā Vardakas provincē, Pakistānas pierobežā, kas ir "Taliban" kontrolē. Šo piecu gadu laikā pāris pasaulē laida trīs bērnus - divus dēlus un meitiņu. ASV mediji norāda, ka "Haqqani" teroristu grupa parasti nenogalina sagrābtos ķīlniekus, tā vietā dodot priekšroku izpirkuma maksas pieprasīšanai.

Paziņojumā par pāra atbrīvošanu teikts, ka ģimenes atrašanās vieta bija ASV izlūku uzmanības lokā, un teroristiem pāri pārvietojot uz cilšu pārvaldītajām teritorijām Afganistānas pierobežā, ASV par to informēja Pakistānas pārstāvjus. "Visi ķīlnieki tika atbrīvoti sveiki un veseli, un tiek repatriēti uz savu dzimteni," teikts paziņojumā.

Atbrīvošana notikusi 10 mēnešus pēc tam, kad pāra nolaupītāji publicēja video ar 34 gadus veco Boilu un 31 gadu veco Koulmenu, kā arī viņu diviem bērniem, aicinot Kanādas un ASV valdības iesaistīties sarunās.

Pāris tika nolaupīts ceļojuma laikā. Abu "bekpekings" sākās Krievijā, tad viņi devās uz Kazahstānu, Tadžikistānu, Kirgizstānu un visbeidzot ieradās Afganistānā.

Pēdējo reizi Koulmenas vecāki ar abiem sazinājās 2012. gadā, kad Džošua no interneta kafejnīcas uzrakstīja, ka abi atrodas Afganistānas "nedrošajā" daļā. 2013. gadā pāris tika nofilmēts divos video, lūdzot ASV valdību viņus atbrīvot no "Taliban" atzara gūsta. Koulmenas vecāki vēlāk žurnālistiem pastāstīja, ka saņēma vēstuli no meitas, kura rakstīja, ka nupat laidusi pasaulē otro bērnu.