Ievas baisā nāve tomēr nebija spontāna nozieguma rezultāts, atklāj Kriminālpolicijas šefs
Rolands Kiškis saka, ka izaugusi jauna paaudze, kas grib visu un uzreiz. Daži to gatavi darīt ar cietsirdīgiem paņēmieniem.
Pasaulē
2017. gada 16. marts, 11:30

Ievas baisā nāve tomēr nebija spontāna nozieguma rezultāts, atklāj Kriminālpolicijas šefs

Jauns.lv

Lietuvas sabiedrība un mediji aizvien mēģina saprast, kā un kāpēc mūsdienās varēja notikt šāda veida noziegums, par kura upuri kļuva jauniete Ieva Strazdauskaite. 

Portāla "Delfi.lt" redakcijā viesojies Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Rolands Kiškis. Lai gan notikušā apstākļus viņš komentējis visai nelabprāt, tomēr sacīja: "Fakts, uz kuru varu norādīt, visi saprot - tā ir slepkavība. Uz ķermeņa ir traumas. Šodien varu pateikt to." Viņš piebilda, ka nevar pateikt, cik cilvēku slepkavoja Ievu. 

Viņš arī norādīja, ka meitenes drauga sniegtā informācija par meitenes pazušanu acumirklī parādīja, ka ir noticis noziegums. "Uz to norādīja apstākļu virkne," viņš sacīja. 

Atbildot uz kāda lasītāja jautājumu, kāpēc pie pamestās Ievas automašīnas netika ierīkots policistu slēpnis, Kiškis norādīja - to nedarīt lēma Kauņas policija, kas, viņaprāt, nebija nepareizs lēmums. "Meiteni nogalināja uzreiz pēc nolaupīšanas, viņu nenogalināja pēc vairākām dienām," viņš paskaidroja, norādot, ka policija aizvien turpina intensīvi strādāt un veikt procesuālās darbības. Aizdomās turēto skaits aizvien ir nemainīgs - aizturēti četri cilvēki, savukārt vēl divi atbrīvoti pret parakstu par atrašanās vietas nemainīšanu. 

 

"Mums ir informācija kā no degvielas uzpildes stacijām, tā no iedzīvotāju video reģistratoriem. Vēlos pateikties par aktīvo palīdzību," viņš sacīja, tomēr uz daudziem jautājumiem, kuru atbildes aizvien gaida lietuvieši, atbildēt nevarēja, sakot, ka tas var mainīt izmeklēšanas gaitu. "Aizdomās turētie sniedz noteiktas liecības," paskaidroja Kiškis un norādīja, ka visi materiāli tiks publiskoti, kad lieta nonāks tiesā. 

"Tie ir jauni cilvēki vecumā no 23-26 gadiem. Viņi visi bija iepriekš sodīti par dažāda rakstura noziegumiem. Daži sodīti vairākkārt, daži vēl vairāk. Pārsvarā par zādzībām un laupīšanām," viņš atklāja, tomēr nekomentēja, vai nozieguma brīdī aizdomās turētie bija narkotisko vielu ietekmē. 

 

Kiškis uzskata, ka aizturēto privātās dzīves apstākļu publiskošana traucējusi izmeklēšanai, tiesa gan, viņš neprecizēja, kas ir šie šķēršļus radījušie apstākļi. "Tie ir jauni cilvēki. Kā mēs sakām, tagad izaugusi patērētāju paaudze, kas grib visu saņemt šeit un tagad. Kā pierādīja šī situācija, reizēm ar cietsirdīgiem paņēmieniem," viņš sacīja. 

Kiškis arī atklāja, ka sieviešu aizdomās turēto vidū šobrīd nav. Savukārt uz jautājumu, vai noziegums tiešam bija izdarīts spontāni, kā iepriekš izteicās ģenerālkomisārs Lins Pernavs, Kišks atbildēja: "Viņi neplānoja pusgadu, bet tas nebija spontāns noziegums. Kādā brīdī viņi izdomāja pastrādāt šādu noziegumu - tā tas ir," viņš sacīja. 

 

Ievas Strazdauskaites meklēšana

Kasjauns.lv/Foto: BNS foto, Lietuvas policija