Losandželosā pasniegti "Oskari"
Pasaulē
2010. gada 8. marts, 09:10

Losandželosā pasniegti "Oskari"

Jauns.lv

Holivudā 82.ikgadējā Amerikas Kino mākslas un zinātņu akadēmijas balvu "Oskaru" piešķiršanas ceremonijā Irākas karam veltītā mazbudžeta filma "The Hurt Locker" ("Sapieris") izpelnījās "Oskarus" sešās kategorijās, tai skaitā labākās filmas un labākā režisora kategorijās.

­

Filmas "The Hurt Locker" ("Sapieris") režisore Ketrina Bigelova saņēma "Oskarus" labākā režisora un labākās filmas kategorijās, bet tās scenārists Marks Bouls saņēma "Oskaru" labākā oriģinālā scenārija kategorijā. Bigelova kļuva par pirmo sievieti, kas saņēmusi "Oskaru" labākā režisora kategorijā. Šī filma tika godalgota arī par labāko filmas montāžu, skaņu montāžu un miksēšanu.

Režisora Džeimsa Kamerona zinātniskās fantastikas filma "Avatars" ("Avatar"), kas tiek uzskatīta par pagrieziena punktu kinomākslā tajā izmantotās trīsdimensiju tehnoloģijas dēļ un jau ir kļuvusi par kases grāvēju, saņēma "Oskaru" trijās pārsvarā tehniskās kategorijās - par labākajiem vizuālajiem efektiem, kinematogrāfiju un mākslas režiju.

Drāmas "Precious" scenārists Džefrijs Flečers saņēma "Oskaru" labākā adaptētā kinoscenārija kategorijā, un afroamerikāņu aktrise Mo'nika (Mo'Nique) par lomu šajā filmā ieguva "Oskaru" kā labākā otrā plāna aktrise. Mo'nika janvārī par šo lomu saņēma "Zelta globusu" labākās otrā plāna aktrises kategorijā.

Holivudas veterāns Džefs Bridžess saņēma "Oskaru" kā labākais aktieris par kantrī dziedātāja lomu filmā "Crazy Heart" ("Traka sirds"). Tas bija pirmais "Oskars" viņa kinokarjerā, lai gan viņš jau agrāk bija četras reizes nominēts "Oskariem". Bridžess janvārī par šo lomu saņēma "Zelta globusu" kā labākais dramatiskās filmas aktieris.

Pagājušā gada ienesīgākā kinozvaigzne Sandra Buloka tika apbalvota kā labākā aktrise par iedvesomošas audzinātājas lomu filmā "The Blind Side" ("Aklā puse"), un šis ir pirmais "Oskars" viņas kinokarjerā. Janvārī viņa par šo lomu saņēma "Zelta globusu" labākās dramatiskās filmas aktrises kategorijā.

Buloka ieguva "Oskaru" dienu pēc tam, kad bija saņēmusi "Zelta aveni" sliktākās aktrises kategorijā par lomu komēdijā "All About Steve" ("Viss par Stīvu").

53 gadus vecais Austrijas kinoaktieris Kristofs Valcs saņēma "Oskaru" labākā otrā plāna aktiera kategorijā par nacistu virsnieka lomu Kventina Tarantīno filmā "Inglourious Basterds" ("Bēdīgi slavenie mērgļi"). Valcs janvārī par šo lomu saņēma "Zelta globusu" kā labākais otrā plāna aktieris.

Argentīnas krimināldrāma "El Secreto de Sus Ojos" ("Noslēpums viņu acīs") tika apbalvota kā labākā filma svešvalodā. Tā vēsta par pensionētu prokuroru, kurš mēģina atrast vainīgo 25 gadus vecā izvarošanas un slepkavības lietā.

Studijas "Disney/Pixar" ģimenes filma "Up" ieguva "Oskaru" kā labākā animācijas filma.

VIDEO: Filmas „Sapieris” treileris:
kasjauns.lv/BNS/Foto: LETA

/AFP

­