Slovākijas galēji labējie rosinās petīciju par referendumu, lai izstātos no ES
Partijas vadītājs Marjans Kotleba:"Pienācis pēdējais brīdis, lai arī Slovākija atstātu šo grimstošo "Titāniku"."
Pasaulē
2016. gada 25. jūnijs, 22:27

Slovākijas galēji labējie rosinās petīciju par referendumu, lai izstātos no ES

Jauns.lv

Slovākijas parlamentā pārstāvētā galēji labējā "Tautas partija "Mūsu Slovākija"" sestdien paziņoja, ka ierosinās petīciju par referendumu, kurā tauta varētu balsot par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Tādu ierosinājumu partija izteikusi pēc vēsturiskā referenduma Lielbritānijā, kurā ceturtdien iedzīvotāji nobalsoja par izstāšanos no bloka.

"Pienācis pēdējais brīdis, lai arī Slovākija atstātu šo grimstošo "Titāniku"," sociālās saziņas vietnē "Facebook" rakstīja partijas vadītājs Marjans Kotleba.

"Tādēļ mēs pirmdien sāksim pildīt savu priekšvēlēšanu solījumu - mēs sāksim vākt parakstus, lai izsludinātu referendumu par Slovākijas izstāšanos no ES," viņš piebilda.

5,4 miljonu cilvēku apdzīvotā Slovākija pievienojās ES 2004.gadā, bet 2009.gadā tā ieviesa eiro. 1.jūlijā tā no Nīderlandes rotācijas kārtībā pārņems ES prezidentūru.

Martā parlamenta vēlēšanās Kotlebas partija ieguva 14 no 150 deputātu mandātiem Slovākijas parlamentā, kurā dominē kreisi centriskā valdības koalīcija.

39 gadus vecais Kotleba ir pazīstams ar savu naidīgo attieksmi gan pret romu minoritāti un "pastāvošo iekārtu", kā arī viņš organizē ielu protestus, kuros partijas biedri piedalās, tērpušies melnās neonacistu formās.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA