"Tarakāni, kas jānosit ar čību" – šādi Krievijā aicina ziņot par tautas ienaidniekiem
Artjomu Torčinski no Navaļnija pretkorupcijas fonda Anapas lidostā piekāva kazaki, kas kļuvuši par 30. gadu nacistu trieciennieku līdziniekiem.
Pasaulē
2016. gada 4. jūlijs, 07:06

"Tarakāni, kas jānosit ar čību" – šādi Krievijā aicina ziņot par tautas ienaidniekiem

Jauns.lv

Krievijā, kas gatava puspasauli apsūdzēt fašismā, jebkurā brīdī var iestāties Kristāla nakts – tā nodēvēta šausmu nakts 1938. gadā Vācijā, kad nacisti noslepkavoja 36 ebrejus, simtiem piekāva un izdemolēja viņu veikalus. Fanātiskākie Putina piekritēji internetā ievietojuši opozicionāru kartotēku – “tarakānus”, kas “jānosit ar čību”.

Naida pārņemti aktīvisti no Pēterburgas internetā izvietojuši “neliešu” un “tarakānu” kartotēku „Kas ir kas” ar vairāk nekā 800 cilvēku vārdiem, kuri pauduši kritisku attieksmi pret pašreizējo Krievijas varu.

Izseko, piekauj, dedzina

Melnais saraksts tapis, balstoties uz “kolēģu” un “kaimiņu” ziņojumiem, viņiem draud sociālajos tīklos, četri cilvēki ir piekauti, piecas automašīnas aizdedzinātas. Visi noziegumi pastrādāti Pēterburgā.

Interneta vietnē ziņošana ir teju romantizēta – “attīrot pasaules tīmekli no troļļiem” un vienkārši “neliešiem”, “tu padari pasauli labāku”. “Negribi? Bet padomā, kurš tad, ja ne tu?”

Šis vēstījums vārds vārdā atbilst vietnē „Vikibloger” izvietotajam, kur par ziņojumiem maksāja – 500 rubļu par katru. Arī te publicētais saraksts „Kas ir kas” ir identisks, reiz pat publicēti foto no vietām, kur mācās un pastaigājas kāda „tautas ienaidnieka” bērni. Šā gada sākumā naida projektu slēdza, tomēr informāciju joprojām var atrast internetā.

Pietika ar anekdoti

BBC žurnālistiem ir izdevies atrast kādas sabiedrisko attiecību aģentūras darbinieci no Pēterburgas, kas strādājusi šajā interneta čekā. Viņa stāsta, ka interneta blogos meklēti un sijāti “pretvalstisku tekstu” autori. Lai iekļūtu melnajā sarakstā, pietika pat ar karikatūru vai anekdoti.

Ir pamatotas aizdomas, ka to visu finansējis Kremlim pietuvinātais uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins, kurš BBC komentārus nav sniedzis. Tikmēr cietušie pieprasa policijai ierosināt krimināllietas, daži uzskata, ka viņus var pasargāt tikai emigrācija.

Ar briljantzaļo pret rakstnieci

Pēdējā laikā Krievijā notikuši uzbrukumi gan opozīcijas pārstāvjiem, gan vienkārši citādi jeb “nepareizi domājošiem”. Aprīļa beigās ar Georga lentēm apkārtu huligānu bars uzbruka cilvēktiesību kustības „Memorial” balvu ceremonijas dalībniekiem, tostarp bērniem.

Krievu rakstniecei Ludmilai Uļickai (73) sejā iešķieda briljantzaļo šķīdumu, patrioti meta olas, izkliedza rupjības un antisemītiskus saukļus. Viņus bija saniknojis konkurss „Cilvēks vēsturē”.

Maijā Anapas lidostā Krievijas dienvidos kazaki piekāva opozicionāru Alekseju Navaļniju un piecus viņa līdzgaitniekus no pretkorupcijas fonda.

Aptauja pārdomām

Kopumā Latvijas sabiedrība nesteidzas nosodīt Krieviju par tās militāro agresiju pret Ukrainu, secināts Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētījumā.

Noskaidrots, ka 35% dod priekšroku labām attiecībām ar Krieviju un nevēlas iesaistīties Ukrainas krīzē, 26% izvēlas manevrēt starp Rietumu pozīciju un attiecībām ar Krieviju. Tikai 26% dod priekšroku stingram Krievijas nosodījumam par tās lomu Ukrainas konfliktā.

Stingru nostāju ieņem 40% latviešu, 24% svarīgākas ir labas attiecības ar agresoru, 21% izvēlas manevrēt. Cittautiešu vairākums – 55% – kā svarīgāko norāda labas attiecības ar Krieviju, 34% izvēlas manevrēt, tikai 3% atbalsta stingru nostāju pret Krieviju.

Kasjauns.lv/Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tēmas