Lietuvas žurnālists atklāj skandālu: viens no Ievas slepkavām iepriekš ticis slepkavībā attaisnots
Lietuvas žurnālists izpētījis, ka viens no Ievas (attēlā) slepkavām bijis recidīvists ar "veiksmes stāstu" - tā īsti nav sēdējis par saviem nodarījumiem.
Pasaulē
2017. gada 16. marts, 07:03

Lietuvas žurnālists atklāj skandālu: viens no Ievas slepkavām iepriekš ticis slepkavībā attaisnots

Jauns.lv

"Viņu melnie darbi kļuva arvien smagāki un smagāki, taču viss sākās ar mazumiņu," par četru romu tautības radinieku noziegumiem Lietuvā raksta žurnālists Pauļus Garkausks. Viņa rīcībā nonākuši gadiem seni tiesas materiāli, kas liecina, ka šie cilvēki ir recidīvisti ar stāžu, raksta lietuviešu portāls Delfi.lt.

Viens no četriem vīriešiem, kuriem uzrādītas apsūdzības 1991.gadā dzimušās Ievas Strazdauskaites slepkavībā, iepriekš no soda par šādu noziegumu attaisnots, raksta Garkausks. Persona, kuras pilnais vārds netiek publiskots, lietojot tikai iniciāļus L.B., ir puisis no Ķedaiņiem, kurš savu kriminālo karjeru sācis ar sīkiem noziegumiem, piemēram, kontrabandas cigarešu tirdzniecību. Taču vēlāk sekojuši uzbrukumi sievietēm, kā arī kāda veca vīra slepkavība, kurā L.B. ticis attaisnots, jo tobrīd bijis nepilngadīgs.

Lietuvas pilsonis L.B. uzaudzis noziedzīgā vidē, kur likumpārkāpumi ir norma un pat izdzīvošanas mehānisms, raksta žurnālists. Tagad aizturētajam ir 25 gadi, taču saistība ar likumpārkāpumiem viņu pavada jau kopš apzinātajiem pusaudža gadiem. Portālam Delfi.lt bijusi unikāla iespēja iepazīties ar izmeklēšanas materiāliem L.B. lietā, un žurnālists Garkausks secina: gadījumi bijuši ne viens vien, turklāt katrs nākamais arvien šaušalīgāks.

"Man nav nevienas māsas un neviena brāļa," kādā tiesvedībā teicis jaunais vīrietis. Taču tagad tieši viņš un vēl 3 cilvēki - visi esot radinieki - ir galvenie aizdomās turamie Ievas slepkavības lietā. Vēlāk tekstā uzradīsies arī māsas figūra.

Bet viss sācies ar sīko noziedzību 2006.gadā; tobrīd viņam bija 15 gadi. Pirmais noziegums, kas fiksēts Lietuvas tiesas arhīvos, ir kāda dzīvokļa apzagšana Ķedaiņos. Lietā figurē divas personas. Zēni paņēmuši visu - segas, palagus, sadzīves priekšmetus, radio. Policija viņus atrada, taču no reāla soda glābis fakts, ka abi zaglēni bija nepilngadīgi, raksta Garkausks. 

Vecā vīra slepkavībā notiesāto nav

2007.gadā policija saņēma informāciju par piekautu un aizdedzinātu sirmgalvi. 79 gadus vecais vīrietis ticis nosists līdz nāvei, un arī šajā lietā parādījās L.B. vārds. Kopumā tika aizturēti trīs jauni vīrieši, viens no aizturētajiem iepriekš bijis tiesāts par cilvēka spīdzināšanu. Tomēr šajā lietā visi trīs tika attaisnoti. Lai gan izmeklēšanā visi atzinušies vecā vīra slepkavībā, tiesas zālē viņi uzstāja, ka atzīšanās no viņiem izspiesta ar varu. Šajā gadījumā tiesnesis noticēja jauniešiem, un drūmi skati pavērsās tieši pašu likumsargu virzienā, raksta lietuviešu "Delfi". Kontekstā izvērsies juridisks strīds starp juristiem, prokuroriem, un sirmgalvja slepkavas tā arī palika nenoskaidrotas. Lieta vienkārši iestrēgusi kaut kur prokuratūrā, tomēr vēlāk apelācijas tiesa apstiprinājusi, ka Ķedaiņu policisti rupji pārkāpuši noteikumus pret nepilngadīgajiem.

Tagad, pēc Strazdauskaites slepkavības, vairāki ar prokuratūru saistīti cilvēki, kuri gan vēlējušies palikt anonīmi, ir pārliecināti, ka vainīgie bija radi no Ķedaiņiem. Šie paši. Taču tiesa to nav pierādījusi, vainīgie netika notiesāti.

L.B. vārds vēlreiz "uzmirdz" 2010.gadā, kad leišu prese raksta par kontrabandas cigarešu realizēšanu Janovā, Lietuvā. Cilvēks ticis sodīts ar naudassodu.

Taču tajā pašā gadā, būdams 19 gadu vecs, Ķedaiņos L.B. tiek aizturēts par uzbrukumu kādai sievietei laupīšanas nolūkos. Tobrīd, 2010.gada jūnijā, policijā saņemti vairāki iesniegumi par uzbrukumiem sievietēm, un pilsētā valdīja satraukums šīs nozieguma sērijas dēļ. Cits pēc cita rindojās iesniegumi par to, ka noziegumus veikuši gan vīrieši, gan sievietes. Sievietēm Ķedaiņos atņemtas rokassomiņas, maki, nauda, maksājumu kartes, telefoni. Šajās lietās liela nozīme bijusi māsai Zučrai B. Pirmstiesas izmeklēšanā aizturētais L.B. melojis, ka noziegumu paveikusi kāda viņa draudzene vārdā Laura, bet vēlāk jau gan viņš, gan Zučra B. tiesā maldījušies savās liecībās.

Vienlaikus līdzīgus noziegumus pret sievietēm paveica arī Dolārs J. un Denis R., un izmeklētāji iepriekšējos uzbrukumus "norakstīja" no L.B. un galu galā izbeidza izmeklēšanu pret viņu.

Uzbrukts arī latvietim

L.B., kurš var lepoties ar septiņu klašu pamatskolas izglītību,  2011.gadā ir atsēdējis 9 mēnešu cietumsodu par uzbrukumu Latvijas pilsonim pie pašvaldības ēkas pilsētā. Notikumi ved uz to pašu 2010. gadu. Shēma vienkārša - paprasījis cigareti latvietim. Prasītājs bijis viens, bet atbalsta banda sastāvēja no trim. Saņēmuši atteikumu, latvietis piekauts tā, ka zaudējis samaņu, sišanā izmantots pat bruģakmens. Latvijas pilsonim atņemta soma, divi mobilie telefoni un nauda.

Šajā epizodē pilsonim Dolāram izdevies izbēgt no soda, jo viņš klasificēts tikai kā nozieguma aculiecinieks, bet L.B. notiesāts ar īsu cietumsodu un divu gadu pārbaudes laiku. Summējoties vēl vairākiem sodiem, tostarp kārtējai laupīšanai, cilvēku piekaušanai, žokļa salaušanai kādai sievietei, braukšanai bez tehniskās apskates un vēl citiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, abi šie jaunieši cietumā pavadīja īsu brīdi, taču tad iznāca ārā. Te lomu spēlē ģimenes sievietes, piemēram, māsa, kura apelācijas kārtībā cīnījās par savu radinieku iznākšanu no ieslodzījuma.

Ģimenes lojalitāte kopumā spēlē lielu lomu aizturēto recidīvistu dzīvēs. Piemēram, 2015.gadā, jau būdams svabads no cietuma, L.B. braucis ar auto bez tiesībām un ietriecies žogā. Uzreiz palīgā steigusies māsa, iemaksājot 300 eiro drošības naudu. 

Kopš 2016.gada L.B. oficiāli bijis policijas novērošanā. Tas noticis pēc incidenta Jaungada svinībās kādā uzņēmumā. Pusnaktī vīrietis izgājis ārā vērot uguņošanu, bet, kad atgriezies, ietriecis stiklus kādas sievietes sejā. Cietusī bijusi šokā, un L.B. piespriests 50 eiro sods, kā arī 1,9 gadu cietumsods, taču soda stāšanās spēkā atlikta uz diviem gadiem. Visu šo laiku kopš Jaungada viņš atradies policijas uzraudzībā, tomēr šogad janvārī tomēr pamanījies vēlreiz pārkāpt likumu - braukdams bez tiesībām, viņš bēga no ceļu policijas.

Visbeidzot 5.martā tika pastrādāts noziegums, kas satricināja visu Lietuvu. 25 gadus vecā Ieva Strazdauskaite, kura vadīja sava drauga glauno "Audi A7" mašīnu, tika noskatīta kādā benzīntankā. Vēlāk četru cilvēku banda uz šosejas imitēja avāriju, jauniete apstājusies. Tās pašas dienas vakarā viņa tika noslepkavota un aprakta netālu no Ķedaiņu lidostas. Ieva nosista ar lāpstu. Vīrieši nodarītajā atzinušies, pamatojot noziegumu ar vēlmi pārdot nolaupīto auto. Policijai ir informācija, ka ar potenciālajiem pircējiem jau iepriekš bijusi vienošanās. 

Sākotnēji lietā tika aizturēti četri Ķedaiņu iedzīvotāji, vēlāk vēl divi - kas bijuši tēvi, bet apcietinājums piemērots trim aizdomās turamajiem. 

Ievu Strazdauskaiti divās sēru ceremonijās godināja otrdien un trešdien. Otrajā bēru ceremonijā, kurā pēdējā gaidā pavadīja viņas pelnu urnu, pulcējās vai visa Pluņģes pilsētiņa.

 

Atvadīšanās no Ievas Strazdauskaites

gallery icon

Kasjauns.lv/Foto: BNS/Facebook