"Oskaru" pasniegšanas ceremonijā triumfē filma "Karaļa runa"
Pasaulē
2011. gada 28. februāris, 08:14

"Oskaru" pasniegšanas ceremonijā triumfē filma "Karaļa runa"

Jauns.lv

ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā Holivudā svētdien triumfēja filma "The King’s Speech" ("Karaļa runa"), bet tās režisors Toms Hūpers atzīts par gada labāko kinorežisoru.

Balvas saņēma arī filmas režisors Toms Hūpers, galvenās lomas aktieris Kolins Fērts, kā arī scenārija autors Deivids Sīdlers.

Labākās aktrises gods ticis Natālijai Portmanei par viņas spožo sniegumu Darena Aronofska baleta drāmā "Black Swan" ("Melnais gulbis"), savukārt balvas kategorijās "labākais aktieris otrā plāna lomā" un "labākā aktrise otrā plāna lomā" ieguva Kristians Beils par aktierspēli filmā "The Fighter" ("Cīnītājs") un viņa ekrāna partnere Melisa Leo.

Saņemot balvu, Portmane nespēja valdīt asaras. "Tas ir neprāts," sacīja 29 gadus vecā aktrise. "Es no sirds vēlētos, kaut mana balva būtu iespēja strādāt ar citiem nominantiem," viņa piebilda. Balvai kategorijā "labākā aktrise" bija nominēta arī Anete Beninga, Nikola Kidmena, Dženifera Lorensa un Mišele Viljamsa.

Fērts saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu par Lielbritānijas karaļa Džordža VI lomu. "Es jūtu, mana karjera sasniegusi kulmināciju," pieņemot godalgu, sacīja Fērts. "Man jūs jābrīdina, ka es jūtu viļņošanos vēdera augšējā daļā, kas draud pārvērsties deju kustībās, kas, lai arī būtu prieka pilnas, kļūtu ārkārtīgi problemātiskas, ja piemeklēs manas kājas, pirms es nokāpju no skatuves," viņš atzina, radot zālē smieklu vilni. Aktieris pateicās visiem, kas viņam palīdzēja un atbalstīja, ieskaitot sievu, kas "samierinājās ar viņa īslaicīgajām iedomām par karalisku izcelsmi". "Tagad, lūdzu, atvainojiet, man ir daži impulsi, ar kuriem jātiek galā aizkulisēs," piebilda Fērts, pirms pameta skatuvi.

Toms Hūpers, saņemot balvu, pateicās savai mammai par to, ka viņa tam ieteica uzņemt "Karaļa runu". "Šī stāsta morāle ir - klausi savai mammai," sacīja režisors.

Lai arī ģimenes komēdija "Toy Story 3" ("Rotaļlietu stāsts 3"), kas arī bija nominēta kā gada labākā filma, zaudēja šajā kategorijā, tā tika apbalvota kā labākā animācijas filma. Savukārt dokumentālo pilnmetrāžas filmu kategorijā triumfēja Čārlza Fērgusona lente "Inside Job". Kā labākā ārzemju filma balvu saņēma dāņu kinolente "In a Better World".

Tehniskajās kategorijās visvairāk balvu saņēma Kristofera Nolana zinātniskās fantastikas filma "Inception" ("Pirmsākums") - tā saņēmusi godalgas par labāko operatora darbu, skaņas miksēšanu, skaņas montāžu un vizuālajiem efektiem.

83.ASV Kinoakadēmijas apbalvošanas ceremonijas laureāti nozīmīgākajās kategorijās:

Gada labākā filma: "The King’s Speech" ("Karaļa runa");

Labākais režisors: Toms Hūpers -"The King’s Speech" ("Karaļa runa");

Labākais aktieris galvenajā lomā: Kolins Fērts - "The King’s Speech" ("Karaļa runa");

Labākā aktrise galvenajā lomā: Natālija Portmane - "Black Swan" ("Melnais gulbis");

Labākais aktieris otrā plāna lomā: Kristians Beils - "The Fighter" ("Cīnītājs");

Labākā aktrise otrā plāna lomā: Melisa Leo - "The Fighter" ("Cīnītājs");

Labākais oriģinālscenārijs: "The King’s Speech" ("Karaļa runa");

Labākais adaptētais scenārijs: "The Social Network" ("Sociālais tīkls");

Labākā animācijas filma: "Toy Story 3";

Labākā ārzemju filma: "In A Better World", Dānija.

LETA/Foto: EPA/LETA