Oskara zvaigžņu satriecošais stils. FOTO
Pasaulē
2011. gada 28. februāris, 11:06

Oskara zvaigžņu satriecošais stils. FOTO

Jauns.lv

ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā Holivudā svētdien triumfēja vēsturiskā drāma "Karaļa runa". Savukārt uz sarkanā paklāja var novērtēt pasaules slavenāko kino un šovbiznesa cilvēku stilu.

Labākās aktrises gods ticis Natālijai Portmanei par viņas spožo sniegumu Darena Aronofska baleta drāmā "Black Swan" ("Melnais gulbis"), savukārt balvas kategorijās "labākais aktieris otrā plāna lomā" un "labākā aktrise otrā plāna lomā" ieguva Kristians Beils par aktierspēli filmā "The Fighter" ("Cīnītājs") un viņa ekrāna partnere Melisa Leo.

Saņemot balvu, Portmane nespēja valdīt asaras. "Tas ir neprāts," sacīja 29 gadus vecā aktrise. "Es no sirds vēlētos, kaut mana balva būtu iespēja strādāt ar citiem nominantiem," viņa piebilda. Balvai kategorijā "labākā aktrise" bija nominēta arī Anete Beninga, Nikola Kidmena, Dženifera Lorensa un Mišele Viljamsa.

Fērts saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu par Lielbritānijas karaļa Džordža VI lomu. "Es jūtu, mana karjera sasniegusi kulmināciju," pieņemot godalgu, sacīja Fērts. "Man jūs jābrīdina, ka es jūtu viļņošanos vēdera augšējā daļā, kas draud pārvērsties deju kustībās, kas, lai arī būtu prieka pilnas, kļūtu ārkārtīgi problemātiskas, ja piemeklēs manas kājas, pirms es nokāpju no skatuves," viņš atzina, radot zālē smieklu vilni. Aktieris pateicās visiem, kas viņam palīdzēja un atbalstīja, ieskaitot sievu, kas "samierinājās ar viņa īslaicīgajām iedomām par karalisku izcelsmi". "Tagad, lūdzu, atvainojiet, man ir daži impulsi, ar kuriem jātiek galā aizkulisēs," piebilda Fērts, pirms pameta skatuvi.

Toms Hūpers, saņemot balvu, pateicās savai mammai par to, ka viņa tam ieteica uzņemt "Karaļa runu". "Šī stāsta morāle ir - klausi savai mammai," sacīja režisors.

Lai arī ģimenes komēdija "Toy Story 3" ("Rotaļlietu stāsts 3"), kas arī bija nominēta kā gada labākā filma, zaudēja šajā kategorijā, tā tika apbalvota kā labākā animācijas filma. Savukārt dokumentālo pilnmetrāžas filmu kategorijā triumfēja Čārlza Fērgusona lente "Inside Job". Kā labākā ārzemju filma balvu saņēma dāņu kinolente "In a Better World".

Tehniskajās kategorijās visvairāk balvu saņēma Kristofera Nolana zinātniskās fantastikas filma "Inception" ("Pirmsākums") - tā saņēmusi godalgas par labāko operatora darbu, skaņas miksēšanu, skaņas montāžu un vizuālajiem efektiem.

Balvu par labāko filmas montāžu ieguvusi kinolente "The Social Network" ("Sociālais tīkls"). Tā apbalvota arī par labāko adaptēto scenāriju un Trenta Reznora sarakstīto mūziku. Aizkulisēs sarunā ar kino industrijas preses izdevumu "The Hollywood Reporter" mūziķis pastāstīja, ka pirms ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas kinolentes "Inception" ("Pirmsākums") komponists Hanss Cimmers, kas arī cīnījās par šo balvu, novēlēja viņam uzvaru, sakot, ka viņa darbs ir izmainījis priekšstatu par to, kāda var būt filmu mūzika. "Esmu patiešām satriekts. Deivids (Finčers) mūs uz to pierunāja. Esmu ļoti priecīgs, ka mēs to izdarījām. Tā ir bijusi mana mūža labākā pieredze no sākuma līdz pašām beigām."

Visneveiksmīgāk apbalvošanas ceremonija noslēdzās četrām kinolentēm. Brāļu Koenu vesterns "True Grit" ("Īstenā drošsirdība") bija nominēts desmit kategorijās, taču neieguva nevienu balvu. Tukšām rokām mājās devās arī filmas "127 Hours" ("127 stundas", sešas nominācijas), "The Kids Are All Right" ("Bērniem viss kārtībā", četras nominācijas) un "Winter's Bone" (četras nominācijas) veidotāji.

Kasjauns.lv, Foto: Bulls Press