Pasaulē
2016. gada 6. septembris, 17:31

Čehijas izlūkdienests brīdina par Krievijas draudiem

Jauns.lv

Čehijas pretizlūkošanas dienests BIS savā ziņojumā par 2015.gadu brīdinājis par Krievijas izlūkdienestu radītiem draudiem.

BIS savā ikgadējā ziņojumā atklājis vairāk informācijas nekā iepriekš.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2015.gadā "Čehijā visaktīvākie bija Ķīnas un Krievijas izlūkdienesti", paziņoja dienests.

"Ķīnas diplomātiskās, izlūkošanas un ekonomiskās iestādes izmantoja to 2014.gada panākumus (..) un aktīvi strādāja, paplašinot un saglabājot Ķīnas ietekmi Čehijas politikā un ekonomikā," atklāts BIS ziņojumā.

Tomēr visaktīvāk valstī darbojušies Krievijas izlūkdienesti.

"Krievijas izlūkdienesti bija visaktīvākie ārvalstu izlūkdienesti Čehijā" 2015.gadā, atzīts ziņojumā.

Ziņojumā uzsvērts, ka "BIS neidentificēja nekādas nozīmīgas citu bijušās Padomju Savienības valstu izlūkdienestu vai partneru izlūkdienestu aktivitātes".

Viens no BIS galvenajiem uzmanības punktiem ir Krievijas vēstniecība, kurā ir 140 akreditēti diplomāti salīdzinājumā ar 70 ASV un 30 Ķīnas diplomātiem.

Tomēr, kā norāda BIS, "liels skaits Krievijas izlūkdienestu darbinieku darbojas diplomātiskajā aizsegā Krievijas vēstniecībā".

"Izlūkdienestu darbinieki diplomātiskā aizsegā darbojas arī citu valstu vēstniecībās, tomēr Krievijas izlūkdienestu darbinieku skaits ir daudz lielāks. Pretēji partnervalstu izlūkdienestu darbiniekiem, Krievijas (un dažu citu) izlūkdienestu darbinieki BIS neziņo par savu statusu," piebilsts ziņojumā.

"Šāda slepena darbība, slēpjot piederību izlūkdienestam, nepārprotami signalizē par aktivitātēm, kas apdraud Čehijas drošību un citas intereses," uzsvērts ziņojumā.

BIS arī atklāja, ka pērn Krievijas "informācijas operācijām" Čehijā bijuši seši galvenie mērķi.

Pirmais mērķis esot bijis "Čehijas mediju vājināšana", slepeni iefiltrējoties Čehijas medijos un internetā un plaši veidojot Krievijas propagandu un dezinformāciju.

Krievija arī centusies stiprināt Krievijas sabiedrības noturību pret informācijas plūsmu.

Maskava arī centusies ietekmēt Čehijas sabiedrības uztveri un domas, vājinot sabiedrības gribu pretoties konfrontācijai, sniedzot lielu daudzumu informācijas un dezinformācijas, nodarbojoties ar patiesības un objektivitātes relativizāciju, popularizējot moto "visi melo".

Krievijas ceturtais mērķis bijis "radīt vai veicināt spriedzi Čehijas sabiedrībā un politikā, (dibinot marionešu organizācijas, slēpti vai atklāti atbalstot populistus vai ekstrēmistus)".

Piektais mērķis esot bijis NATO un Eiropas Savienības (ES) saskaņotības graušana, cenšoties graut Polijas un Čehijas attiecības, dezinformācija un baumas, nomelnojot NATO, dezinformācija par iedomātiem kara draudiem ar Krieviju.

Krievijas sestais mērķis bijis Ukrainas reputācijas graušana un Kijevas starptautiska izolācija, šajās darbībās iesaistot Čehijas pilsoņus un organizācijas.

BIS brīdināja, ka, lai arī Krievijas pašreizējās operācijas koncentrējas uz Ukrainas un Sīrijas konfliktiem, "šo mērķu sasniegšanai izveidotā infrastruktūra" šobrīd ir pastāvīga iezīme čehu dzīvē.

BIS atzina, ka "šīs aktivitātes rada draudus Čehijai, ES un NATO" un izveidotā "infrastruktūra" jebkurā brīdī var tikt "izmantota, lai destabilizētu vai manipulētu ar Čehijas sabiedrību vai politisko vidi, ja Krievija iedomāsies to darīt".

LETA/Foto: Sputnik/LETA/Scanpix