Pasaulē
2013. gada 12. decembris, 17:56

Ojārs Kalniņš: situācija Ukrainā izvērsusies par nācijas nelaimi

Jauns.lv

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš uzskata, ka situācija Ukrainā izvērsusies par nācijas nelaimi un tā risināma sarunu ceļā, informēja Saeimas preses dienests.

"Diemžēl Ukrainas valdības un iedzīvotāju konfrontācija, laužot solījumu turpināt Ukrainas integrāciju Eiropā, izvērsusies par visas nācijas nelaimi," pauž Kalniņš, uzsverot, ka Ukrainas sabiedrības vilšanās ir saprotama, jo tai tika solīts, ka valdības ilgi lolotais mērķis parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES) beidzot tiks sasniegts Austrumu partnerības samitā Viļņā.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs norāda, ka tie, kuri uzskatīja, ka viņu uzticība ir pievilta, izgāja ielās paust savu sašutumu, taču Ukrainas varas iestāžu solis lietot spēku, lai apspiestu pilsoniskās vilšanās izpausmes, nav ne pārdomāts, nedz attaisnojams. "Šāda rīcība tautas bažas tikai vairo, nevis mazina," klāstījis Kalniņš.

Kalniņš līdztekus ES un transatlantisko partnervalstu līderiem paziņojumā aicina Ukrainas valdību izbeigt jebkāda spēka lietošanu vārda brīvības, miermīlīgas pulcēšanās un demokrātisko tiesību apspiešanai gan Neatkarības laukumā Kijevā, gan citviet, kur pulcējas tūkstošiem pilsoņu.

Kalniņš atgādina, ka Ukrainas varas iestādes, kā arī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, ir solījis iesaistīt dialogā opozīcijas pārstāvjus, lai atrisinātu domstarpības. "Tas ir vienīgais loģiskais, cilvēcīgais un konstruktīvais šā konflikta atrisināšanas veids. Šādus jautājumus atrisināt var palīdzēt tikai sarunas, nevis asaru gāze," bildis komisijas priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka Ukrainā notiek plašas protesta akcijas pēc tam, kad novembra beigās Ukrainas prezidents atteicās parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību.

BNS