Vīru pasaule
2023. gada 5. februāris, 05:16

Video cikls “Mūsējie”: kā sīrietis Fahads Almazirli izglāba septiņdesmit cilvēku dzīvības un uzbūvēja jaunu dzīvi Latvijā

Jauns.lv

Video cikls “Mūsējie” stāsta par cilvēkiem, kas pārvarējuši milzu grūtības un atraduši spēku turpināt pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā. Fahads Almazirli ar ģimeni, kurā ir pieci bērni, ir bēgļi no Sīrijas.

Latvijā viņš dzīvo jau četrus gadus un atpakaļ neskatās. Šeit viņš no nekā izveidojis jaunu dzīvi. Fahadam ir labs darbs, kas ļauj apgādāt kuplo ģimeni, bērni iet skolā, mazākais apmeklē bērnudārzu, bet sieva gādā par māju un ģimenes ikdienas vajadzībām.

Soli pa solim – tāds ir Fahada piegājiens dzīves izaicinājumu pārvarēšanai. Piesardzīgi un pārdomāti nakts aizsegā viņi aizbēga no kara plosītās Sīrijas, vēlāk auklu pa auklai atbrīvoja bēgļu laivas motoru no zvejas tīkla, kā dēļ tā bija apstājusies jūras vidū. Vairāk nekā pusgadu viņš pacietīgi gaidīja atļauju doties no Grieķijas uz Eiropu, līdz beidzot nonāca Latvijā, kas ģimeni sagaidīja ar tai neierastu rudens vēsumu. Taču soli pa solim Almazirli ģimene pierada arī pie ziemas.

Jaunās dzīves sākums bija ne mazāk sarežģīts. Kad bija jāpamet patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs “Mucenieki”, septiņu cilvēku ģimenes ikmēneša ienākumi bija 400 eiro. Ar to nepietika, lai noīrētu mājokli un segtu pārējos izdevumus. Par laimi, viņus atbalstīja biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” brīvprātīgie, kas ģimenei palīdzēja apmaksāt rēķinus, atrast mājokli, iekārtot bērnus skolā, tikt pie ārstiem un tamlīdzīgi, līdz Fahads saņēma savu pirmo algu.

Skaties pievienoto video un uzzini, ar ko Fahads nodarbojās Sīrijā, pirms kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, kā viņš izglāba 70 cilvēku dzīvības un ko domā par Latviju un latviešiem.



Projektu “Mūsējie” finansē Mediju atbalsta fonds un Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Mūsējie” saturu atbild SIA Izdevniecība “Rīgas Viļņi”.