Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupantiem ir problēmas ar degvielu sakarā ar uzbrukumu naftas bāzei Luhanskā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 22 minūtēm
Krievu iebrucēji ar golfa automašīnu uzbrauc mīnai un pēc tam to pamet
pirms 38 minūtēm
Lietuvas prezidenta kandidātu ievilina intervijā Baltkrievijas propagandas kanālam

Lietuvas parlamenta opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" kandidāts valsts prezidenta vēlēšanās Ģiedrims Jeglinsks ticis maldināts, lai sniegtu interviju Baltkrievijas propagandistiem.

Bijušais Lietuvas aizsardzības viceministrs un bijušais NATO ģenerālsekretāra palīgs izpildvadības jautājumos uzskatīja, ka runā ar Krievijas opozīcijas portāla "Meduza" pārstāvjiem, taču viņa intervija tika sagrozīta un publicēta Baltkrievijas propagandas kanālā.

Jaglinsks par kļūmi rakstīja platformā "Facebook", brīdinot citus politiķus un sabiedrībā zināmus cilvēkus.

pirms stundas
Ukraiņu snaiperis likvidē krievu iebrucēju (18+)
pirms stundas
Kāds no "Uzvaras parādes" dalībniekiem gājiena laikā pazaudējis kurpi

9. maijā Maskavas Sarkanajā laukumā tiek atzīmēta tā dēvētā "Uzvaras parāde", kas Krievijā kļuvis par kulta pasākumu. Kāds no karavīriem gājiena laikā pamanījās pazaudēt kurpi.

pirms 2 stundām
Slovākija vēlas izveidot platformu miera sarunām ar Putinu, paziņojis prezidents Pīters Pelegrīni

"Kara dēļ Ukrainā, citās Eiropas un pasaules daļās sāk pamazām grabēt ieroči.... Daudzi gatavo militāra konflikta plānus, un diplomātija rūdzina savu vārdu krājumu, parunāsim par pamieru un izskatīsim ieročus tikai kā pēdējo līdzekli."

Pelegrīni arī sacīja, ka nepieciešamības gadījumā miera sarunām ierosinās Bratislavu, kam "ir šāda samita pieredze".

pirms 2 stundām
Ukrainas droni uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai Baškīrijā

Tiek ziņots, ka Ukrainas bezpilota lidaparāti uzbrukuši arī naftas pārstrādes rūpnīcai "Salavatnefteorgsintez" Baškīrijā, Krievijā, aptuveni 1400 km attālumā no Ukrainas robežas.

pirms 2 stundām
Igaunijas policija Pērnavā apturējusi trijotni ar Krievijas karogu

Policija ir uzsākusi pārkāpuma procedūru pret trim personām, kuras Igaunijas dienvidrietumu kūrortpilsētā Pērnavā tika pamanītas pa automašīnas logu vicinot Krievijas valsts karogu, vēsta reģionālais laikraksts "Parnu Postimees".

Policija 24.aprīļa vakarā saņēma informāciju, ka ap pulkst.16.30 Pērnavā kāda tirdzniecības centra stāvlaukumā iebrauca vieglā automašīna "Ford", pa kuras sānu logu tika vicināts Krievijas karogs. Automašīnā esošā personu grupa stāvlaukumā nostiprināja karogu un pēc tam turpināja ceļu.

pirms 3 stundām
Aizvadītajā naktī Belgoroda tika masveidā apšaudīta

Astoņi cilvēki tika ievainoti. Bojātas deviņpadsmit augstceltnes un 37 automašīnas.

pirms 3 stundām
Ukrainas bruņotie spēki stāsta par situāciju rūpnīcā Krasnohorivkā un Krievijas taktiku

Krasnohorivkas ugunsdrošās rūpnīcas teritorijā ielauzušies krievu okupanti tur joprojām ir bloķēti. Pilsētas teritorijā notiek kaujas, taču situācija tiek kontrolēta, ziņo operatīvi stratēģiskās armijas grupas "Horķica" spīkers Nazars Vološins.

Viņš norāda, ka Ukrainas bruņotie spēki iznīcina iebrucēju mēģinājumus iekļūt pilsētā.

"Šīs mobilās ienaidnieku grupas tika iznīcinātas, un tie, kuriem izdevās iekļūt (rūpnīcā - red.), to atliekas un patverties ugunsizturīgās rūpnīcas teritorijā, tika likvidēti, un pārējie atrodas sarežģītā situācijā viņiem praktiski tiek atņemtas piegādes," teica spīkers.

Pēc viņa teiktā, šobrīd tur turpinās kaujas, taču aizsardzības spēki bremzē ienaidnieka virzību gan pilsētā, gan apkārtnē, un situācija tiek pilnībā kontrolēta.

Ienaidnieka zaudējumi Krasnohorivkas apgabalā

24 stundu laikā tika iznīcināti aptuveni 10 okupanti, kājnieku kaujas mašīna, tanks, ievainoti līdz 50 Krievijas karavīriem.

Krievu taktika Krasnohorivkas apgabalā

Krasnohorivkas apgabalā 24 stundu laikā notikuši 11 uzbrukumi, divas sadursmju kaujas un aptuveni 120 bezpilota lidaparātu nomešanas.

“Ienaidnieks, protams, neatsakās no mēģinājumiem iebrukt Krasnohorivkā ar nelielām trieciengrupām Ik pa laikam pat atsevišķas ienaidnieku grupas mēģina iekļūt Krasnohorivkas austrumu nomalē ar bruņumašīnām, taču vairumā gadījumu tās ir nelielas mobilās grupas ar kājām vai motocikliem," atzīmēja Vološins.

Vakar kļuva zināms, ka Ukrainas bruņotie spēki bloķējuši okupantus ugunsdrošās rūpnīcas teritorijā Krasnohorivkā pēc ienaidnieka iebrukuma uzņēmumā.

pirms 3 stundām
Lietuva par karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu: parādīs Putinam, ka nav viņa ziņā izlemt, kā Rietumi palīdzēs

Ārvalstu karaspēka nosūtīšana uz Ukrainu parādītu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, ka nav viņa ziņā izlemt, kā Rietumi palīdz Kijivai, tā "The Guardian" paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Mūsu karaspēks apmācīja ukraiņus Ukrainā pirms kara, un mēs to darām daudzus gadus. Tāpēc atgriešanās pie šīs tradīcijas var būt diezgan iespējama. Tas varētu būt pirmais solis prezidenta Makrona iniciatīvā," viņš sacīja.

Ministrs uzskata, ka ierosinājums apmācīt ukraiņus savā valstī bijis "praktiskāks" nekā mācības NATO dalībvalstu teritorijā.

"Jums tie nav jāpārvadā pa visu pasauli. Jums ir viss, kas viņiem vajadzīgs, tieši šeit. Var izrādīties, ka koalīcijas ietvaros izvietotie instruktori ukraiņu apmācībai Ukrainā var tikt aizsargāti ar pretgaisa aizsardzības līdzekļiem, un tas savukārt paredz, ka daļa Ukrainas debesu var tikt aizsargātas ar pretgaisa aizsardzības līdzekļiem," uzsvēra Landsberģis.

Pēc viņa teiktā, šis solis "parādīs Putinam, ka tas nav viņa ziņā, kā mēs palīdzēsim Ukrainai. Tā vietā mēs redzēsim, kas ir nepieciešams, un piemērosimies situācijai, jo situācija nekļūst labāka".

Landsberģis sacīja, ka Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņojums par iniciatīvu jau nostrādājis, jo Kremlis mainījis aprēķinus.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".