foto: Shutterstock
Bērni kā staigājoši “Lenor” paraudziņi; komentē alergoloģe
Esi vesels
2024. gada 10. maijs, 08:30

Bērni kā staigājoši “Lenor” paraudziņi; komentē alergoloģe

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aprīļa beigās kāda mamma sociālā tīmekļa “X” rakstīja: “Vedu mašīnā bērna klasesbiedrus uz pasākumu. Visa mašīna burtiski smird pēc lenor/ariel/persil s*da! Jūsu bērni ir vienkārši staigājoši lenor paraudziņi! Ārprāts!”

Par vispārējo tendenci un cilvēku paradumiem dažādu līdzekļu lietošanā komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) alergoloģe Ieva Cīrule.

Viena aromāta noņemšana uzreiz līdzekli nepadara par labāku

BKUS alergoloģe Ieva Cīrule norāda, ka smaržojošu ķīmisku līdzekļu lietošanas paradumos ir novērojams, ka cilvēkies kam pašiem vai viņu bērniem ir alerģijas, tiešām cenšas pirkt un lietot tādus produktus, kuros nav nekādu aromātu. Viņi izvēlas tos krēmus, šampūnus, dušas želejas, veļas pulverus un citus produktus bez papildus smaržvielām. Tā ir arī, ja bērniem vai vecākiem ir veselības problēmas. Tādā gadījumā papildus aromātu klātbūtne radītu kaitējumu, tāpēc ir apsveicami, ja vecāki izvēlas līdzekļus bez smaržas. Tajā pašā laikā jābrīdina, ka dažādi produkti, grīdas mazgājamie līdzekļi, šampūni, veļas tīrītāji bez aromāta vēl nenozīmē, ka tie nesatur bezgala daudz citu ķīmisku vielu, kas var kaitēt veselībai.

Ko darīt lietas labā?

Portāla Jauns.lv lasītājiem alergoloģe iesaka izmantot vairāk līdzekļu ar dabīgām sastāvdaļām, kā arī kopumā izmantot tos mazākā apjomā, piemēram, citreiz mazgāt traukus ar karstāku ūdeni, ja to ir iespējams darīt vai veļu mazgāt biežāk, lai nebūtu jāizmanto vairāk līdzekļa netīrumu likvidēšanai.

Kopējā tendence - cilvēkiem vairāk rūp dabīgas izcelsmes produkti

Katrā ziņā, ja cilvēkam jau ir kādas veselības problēmas, tad izteikti stipri aromāti var veicināt gan šķaudīšanu, gan klepošanu un pat astmas lēkmi un elpas trūkumu. Es domāju, ka tendence šobrīd ir, ka cilvēki ir izglītoti un viņi ļoti cenšas pievērsties dabīgākai videi gan uzturā, gan sadzīves ķīmijā. Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka visa vaina nav tikai aromātos, bet arī ķīmiskajā sastāvā.