foto: Publicitātes foto
Daži vienkārši triki, kā par elektrību un ūdeni maksāt mazāk
LED spuldze
Noderīgi ikdienā
2024. gada 10. maijs, 17:17

Daži vienkārši triki, kā par elektrību un ūdeni maksāt mazāk

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Labā ziņa – lai ietaupītu, nav jāmaina mājoklis uz lētāku. Samazināt ūdens un enerģijas patēriņu un rēķinus ir iespējams ar dažiem vienkāršiem paņēmieniem.

Ikgadējā pētījumā par dzīvi mājās* noskaidrots, ka gandrīz trešajai daļai Latvijas iedzīvotāju, domājot par ideālo mājokli, ir būtiski, lai tas būtu ne vien miera osta un vieta, kur būt sev pašam, bet arī, lai mājoklī saimniekojot, būtu iespējams ietaupīt naudu.

“IKEA ikgadējā pētījuma “Dzīve mājās” rezultāti liecina, ka 27 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ideālais mājoklis ir tāds, kurš veicina arī ilgtspējīgāku paradumu veidošanu. Neliela ieradumu maiņa var palīdzēt uzlabot ikdienas dzīvi mājās šodienas un nākotnes labā, kā arī samazināt rēķinus. Efektīvākie resursu taupīšanas risinājumi mājās ir tie, kas ir viegli īstenojami, neprasa lielus finansiālos ieguldījumus un būtiski neietekmē dzīvesstilu,” stāsta IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darjus Rimkus.

Kā samazināt ūdens patēriņu

Interjera dizainers uzsver, ka tikai 3 % no pasaules ūdens krājumiem ir saldūdens. Tāpēc ūdens taupīšana ir prātīga ne tikai no finansiālā, bet arī no ekoloģiskā viedokļa. Mūsdienās pastāv moderni risinājumi, kas var palīdzēt mājās ietaupīt ūdeni. Piemēram, ūdenskrāns ar iebūvētu aeratoru samazina ūdens plūsmu līdz pat 50 %, nesamazinot spiedienu. Savukārt laikā, kad jāgaida, līdz siltais ūdens būs gana uzkarsis, to var nelaist zudībā notekā, bet satecināt spainī vai lejkannā un vēlāk izmantot telpaugu aplaistīšanai.

Lai samazinātu ūdens patēriņu, mazgājot rokas vai traukus, ūdenskrānu var aprīkot ar smidzināšanas uzgali. Tas ir viegli uzstādāms, plūsmas intensitāti var mainīt no spēcīgākas strūklas līdz pilienu smidzināšanai, un ar šādu uzgali ir iespējams būtiski ietaupīt ūdeni. Piemēram, roku un trauku mazgāšanai ir ieteicams izmantot smidzināšanas režīmu, bet lielāku katlu piepildīšanai, lai gatavotu ēdienu – stiprāku strūklu.

foto: Publicitātes foto
Smidzināšanas uzgalis.

D. Rimkus skaidro: “Šis uzgalis smidzināšanas režīmā var samazināt plūsmas ātrumu līdz 0,25 l minūtē, bet strūklas režīmā – līdz 1,9 l minūtē. Parasta ūdenskrāna patēriņš ir aptuveni 5,7 l minūtē. Īsāk sakot, uzgalis var samazināt patēriņu pat par 95 % smidzināšanas režīmā un par 66 % strūklas režīmā.

“Tipiskā mājsaimniecībā katru dienu var ietaupīt daudz ūdens, arī mazgājot dārzeņus bļodā vai daļēji piepildītā izlietnē, nevis tekošā ūdenī. Pārpalikušo ūdeni var izmantot telpaugu laistīšanai. Arī trauku mazgāšanai labāk izmantot bļodu, lai lieki neizšķiestu ūdeni – mazgājot traukus tekošā ūdenī, patēriņš ir ļoti liels.”

Kā ietaupīt elektrību

Viens no vieglākajiem paņēmieniem, kā mājās ietaupīt elektrību, ir nomainīt kvēlspuldzes pret energoefektīvākām un ilgmūžīgām LED spuldzēm. Tas ir pavisam vienkārši, bet var samazināt elektrības patēriņu pat par 85 %, turklāt LED spuldzes arī kalpo līdz pat 20 reizēm ilgāk nekā parastās. Atpūtas zonā dzīvojamā istabā, kā arī guļamistabā, var izmantot mājīgu toņu LED apgaismojumu, ko var regulēt ar tālvadības pulti un izslēgt pat nepieceļoties.

foto: Publicitātes foto
LED spuldze

“Vēl viens vienkāršs paņēmiens, kā ietaupīt elektrību, ir gatavojot uzlikt traukiem vāku, jo tā var ietaupīt līdz 30 % enerģijas. Tāpat jāraugās, lai katli un pannas pēc izmēra derētu gatavošanas virsmai. Pārāk mazs trauks rada siltuma noplūdi, kas var palielināt enerģijas patēriņu pat par 20 %. Un vēl – ir zināms, ka tvaicēšanai ir nepieciešams mazāk ūdens, un šādi pagatavotos dārzeņos saglabājas vairāk barības vielu. Bet vai zināji par tvaicēšanas ieliktņiem? Tā var ietaupīt vēl vairāk enerģijas un reizē arī laiku!”

D. Rimkus atgādina, ka dažādas neizmantotas ierīces, piemēram, kontaktligzdā atstāts telefona lādētājs, kopā var palielināt mājsaimniecības elektrības patēriņu pat par 7 %, tāpēc nelietotu ierīču atslēgšana no elektrības arī ir veids, kā mazliet samazināt rēķinu.

“Tie, kuri labprāt ietaupītu naudu par baterijām, ko izmanto, piemēram, tālvadības pultīm, rotaļlietām un citiem ikdienas priekšmetiem, var iegādāties un izmantot atkārtoti uzlādējamas baterijas, ko var lādēt līdz pat 500 reizēm. Ar šādām baterijām var ietaupīt arī laiku, jo vienreizlietojamās baterijas vienmēr jāizmet speciālās tam paredzētās vietās, kas ne vienmēr ir tieši pie mājām. Ar atkārtoti uzlādējamām baterijām šis ceļš būtu jāmēro reti.”

*Par pētījumu

Kvantitatīvo pētījumu IKEA Grup uzdevumā veica starptautiskā pētījumu un datu analīzes grupa YouGov. Aptauja tika veikta no 2023. maija līdz 2023. gada jūnijam tiešsaistē. Aptaujā piedalījās 1005 respondenti.

Tēmas